Työttömyys kasvoi maaliskuussa

Suomen työllisyys laski maaliskuussa vuodentakaisesta, kertoo Tilastokeskus. 

Keskiviikkona julkaistun työvoimatutkimuksen tietojen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli maaliskuussa 52 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuosi sitten.

Työttömiä oli puolestaan maaliskuussa 60 000 enemmän vuoden takaiseen nähden. Maaliskuussa työttömyysasteen trendiluku oli 15–74-vuotiaissa 8,1 prosenttia. 20–64-vuotiaiden työllisyysasteen trendiluku laski maaliskuussa 77,4 prosenttiin.

Tilastokeskuksen mukaan sekä miesten että naisten työttömyys kasvoi maaliskuussa viime vuodesta.

Myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) keskiviikkona julkaisemien tietojen mukaan työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa vuodentakaisesta. TEM:n mukaan maaliskuussa työttömiä työnhakijoita oli 286 100, mikä oli 32 300 enemmän kuin vuosi sitten.

TEM ja Tilastokeskus määrittelevät työllisyyttä koskevat luvut eri tavoin, joten luvut eivät ole keskenään vertailukelpoiset.

Hypon Keskinen: Palkkasumma polkee paikallaan

Asuntokauppaan erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen eli Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi, että maaliskuun laskeneista luvuista huolimatta työllisyys kannattelee Suomen taloutta.

– Vaikka ansiotaso kohoaakin tänä vuonna inflaatiota kovemmin, polkevat palkkasummat paikallaan, kun työttömyys kasvaa ja korkea työllisyysaste selittyy myös osittain osa-aikatyöllä, Keskinen sanoo Hypon tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen puolestaan arvioi, että lyhyellä aikavälillä maaliskuussa käynnissä olleet lakot näkyivät lomautusten ja irtisanomisten määrässä.

– Tuoreimpien lukujen valossa talouden suunnan voi odottaa kääntyvän aikaisintaan vuoden lopulla, Malinen toteaa Suomen Yrittäjien tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat