Työolobarometri: Palkansaajat uskovat löytävänsä uuden työn, jos jäävät työttömäksi

1:59
Työllisyyden toivotaan nousevan 75 prosenttiin asti. Sen saavuttamiseksi toivotaan, että myös osatyökykyiset pääsisivät työmarkkinoille.

Talouskasvu ja työvoiman kysyntä näkyvät palkansaajien arvioissa oman työpaikan vakaudesta sekä uuden työn löytämisen mahdollisuuksista. Tämä selviää viime vuoden työolobarometrin ennakkotiedoista.

Irtisanomis- ja lomautusuhat ovat barometrin mukaan painuneet hyvin alhaiselle tasolle.

Yli 40 prosenttia palkansaajista uskoo varmasti löytävänsä ammattiaan ja työkokemustaan vastaavan uuden työn, jos jäisi työttömäksi. Vain kuusi sadasta arvioi, että ei varmasti saisi uutta työtä. Vanhemmat arvioivat mahdollisuuksiaan nuoria kriittisemmin, mutta vuodesta 2017 vuoteen 2018 myös yli 55-vuotiaiden usko on vahvistunut voimakkaasti.

Viime vuoden työolobarometrin tiedot perustuvat elo–syyskuussa tehtyihin puhelinhaastatteluihin. Kysymyksiin vastasi 1 650 palkansaajaa.

Yli puolet ollut työnantajan tarjoamassa koulutuksessa

Vastaajista yli puolet arvioi, että heillä on hyvät mahdollisuudet osallistua työpaikan toiminnan kehittämiseen. Kuitenkin eri palkansaajaryhmien välillä on tässä eroja. Ylemmistä toimihenkilöistä yli 60 prosenttia koki mahdollisuutensa hyviksi, kun taas työntekijöistä näin vastasi hieman yli 40 prosenttia.

Uudet teknologiat ja niiden mahdollistamat työnteon tavat ovat tuttuja ylemmille toimihenkilöille, ja nyt ne ovat yleistymässä myös alemmilla toimihenkilöillä.

Myös etätyön kohdalla näkyy eroja eri vastaajien välillä. Etätyötä tekevät etenkin ylemmät toimihenkilöt sekä valtiolla ja yksityisissä palveluissa työskentelevät palkansaajat.

Työolobarometrista selviää myös, että osaamisen kehittäminen työssä on melko yleistä. Yli puolet vastaajista oli ollut työnantajan tarjoamassa koulutuksessa. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja