Mainos

Työnantajan tarjottava työntekijöille taukoja helteellä

Useita päiviä jatkunut helle saattaa ottaa voimille erityisesti raskasta työtä tekeville.Työsuojeluviranomaiset saavatkin hellejaksojen aikana tavallista enemmän yhteydenottoja.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Mika Markku Karjala muistuttaa, että työnantajan velvollisuus on laskea työskentelylämpötilaa esimerkiksi teknisillä ilmanvaihtoratkaisuilla.

- Mikäli tämä ei auta tai ole mahdollista, tulee työnantajan tarjota riittävästi taukoja työntekijöille. Kun työskentelylämpötila menee yli 28 asteen, olisi suositeltavaa, että työntekijä voi pitää 10 - 15 minuutin tauon yhtä tuntia kohden, Karjala sanoo.

Suuremmissa lämpötiloissa ja raskaammissa töissä säännöllisten taukojen merkitys korostuu entisestään.

Karjalan mukaan työnantajat eivät kuitenkaan noudata läheskään aina työsuojeluviranomaisten suosituksia kuumassa työskentelystä.

- Erityisesti vaikeuksia ilmenee työpaikoilla, joissa työntekijä työskentelee yksin. Tällaisissa tilanteissa riittävää tauotusta voi olla lähes mahdotonta noudattaa, Karjala pohtii.

Työntekijän terveyden kannalta on tärkeää kuunnella omia tuntemuksia ja tauottaa työskentelyä oman jaksamisen mukaan. Lisäksi kuumassa työskennellessä on muistettava pitää huolta neste- ja suolatasapainosta.

Laissa ei ole asetettu yleisiä työpaikan lämpötilaa sitovia raja-arvoja. Työsuojeluviranomaiset voivat kuitenkin antaa suosituksia työpaikoille. Ne pohjautuvat lämpötiloista ja ilmanliikkeistä laadittuihin ohjearvoihin.

(MTV3)

Katso Joonas Fritzen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.