Tyhjä keskipenkki lentokoneessa voisi olla todellisuutta koronan jälkeisessä matkailussa: "Altistumisen kannalta kauempana on aina parempi"

Lentokoneen tyhjäksi jätetty keskipenkki voisi teoriassa vähentää altistumista matkustamossa ilmateitse leviävälle virukselle.

Ulkomaanmatkailu on koronavuonna vain etäinen muisto – eikä täyteen pakattu lentokone muutenkaan ole paikoista miellyttävin. Tulevaisuudessa matkailu voisi kuitenkin muuttua oleellisella tavalla, sillä lentokoneen keskipenkin jättäminen tyhjäksi voisi tutkimuksen mukaan vähentää koronatartuntoja.

– Altistumisen kannalta kauempana on aina parempi. Se on totta lentokoneissa, elokuvateattereissa, ravintoloissa, kaikkialla, tutkimusta tehnyt Byron Jones kommentoi The New York Timesille.

Selvittivät, miten virus leviää

Morbidity and Mortality Weekly Report -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu jo vuonna 2017 kerättyyn dataan.

Tietojen perusteella mallinnettiin, miten matkalaisen altistuminen ilmateitse leviävälle virukselle muuttuisi, jos keskipenkit olisivat tyhjiä.

Uudessa tutkimuksessa analysoitiin SARS-CoV-2-viruksen leviämistä lentokoneen hytissä. Testissä ilmaan päästettiin bakteereja tappavia bakteriofageja.

Koronapandemian aikana Finnair alkoi myydä lentokoneruokia marketissa! MTV testasi, miltä annokset maistuvat maan pinnalla. Juttu jatkuu videon alla.

Kokeessa käytettiin kahta tekomatkustamoa, joista toinen oli viisirivinen, yksikäytäväinen kone, toinen kaksikäytäväinen ja leveämpi.

Altistuminen väheni 

Simulaation mukaan altistuminen väheni simulaatiomallista riippuen 23–57 prosenttia, jos henkilön ja tartunnan saaneen henkilön välissä oli tyhjä keskipenkki sen sijaan, että kone olisi täynnä ja henkilöt olisivat istuneet aivan vierekkäin.

Tutkimuksessa ei huomioitu maskeja

Tutkimuksessa havainnoitiin vain altistumista, ei taudin varsinaista tarttumista.

Tutkimuksen ongelma on, ettei se huomioinut maskien vaikutusta. Byron Jones uskoo, että maskien kanssa tutkimuksessa havaitut vaikutukset eivät olisi yhtä korostuneita.

Lue myös:

    Uusimmat