Tutkimus: "Vanhan ihmisen haju" totta

Iäkkäillä ihmisillä näyttää tutkimuksen perusteella olevan tunnistettava ominaistuoksu. Siihen liitetty negatiivinen mielikuva ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Asiasta kirjoitti WebMD.

Ilmaisu "vanhan ihmisen haju" on monille tuttu. Japanissa sille on jopa oma sanansa, kareishu.

Tohtori ja neurotiedemies Johan Lundström philadelphialaisesta Monell Chemical Senses Center -tutkimuslaitoksesta halusi tutkia, pystyvätkö ihmiset todella arvioimaan toisen henkilön ikää kehontuoksun perusteella. Aiemmissa tutkimuksissa eläinten oli havaittu osaavan tulkita kehontuoksujen välittämää tietoa niin, että se auttoi esimerkiksi lisääntymiskykyisen kumppanin valinnassa.

Lundström tutki asiaa keräämällä kehontuoksuja kolmelta ikäryhmältä: 20–30-vuotiailta, 45–55-vuotiailta ja 75–95-vuotiailta. Jokaisessa ryhmässä oli 12–16 miestä ja naista, joista jokainen nukkui kainalosuojuksilla varustetussa t-paidassa viisi yötä.

Lundström keräsi suojukset, leikkasi jokaisen niistä neljään osaan ja laittoi palat lasipurkkeihin. Seuraavaksi 41:tä iältään 20–30-vuotiasta ihmistä pyydettiin haistelemaan niitä ja arvioimaan, mikä kuului minkäkin ikäiselle ihmiselle. Lisäksi arvioijien tuli kertoa, kuinka voimakkaaksi ja epämiellyttäväksi he kokivat hajun.

Lundström kertoi WebMD:lle, että suurin osa tunnisti vanhan ihmisen tuoksun vanhaksi. Pahanhajuisena sitä ei kuitenkaan pidetty.

– "Vanhojen ihmisten hajuun" liitetty negatiivinen mielleyhtymä näyttää johtuvan vanhaan ikään liitettävästä negatiivisesta assosiaatiosta, Lundström sanoi WebMD:lle.

Nuorempien ikäryhmien kehontuoksuja ei tunnistettu yhtä hyvin. Kolmesta ikäryhmästä huomattavasti kaikkia muita pahanhajuisemmiksi arvioitiin keski-ikäiset miehet.

Tohtori Jane Mohler Arizonan yliopistosta arvioi WebMD:lle Lundströmin tutkimuksen todistavan, että on olemassa "vanhan ihmisen haju". Hän kuitenkin huomautti tutkimuksen todistavan myös, että kyseinen tuoksu ei ole niin voimakas ja epämiellyttävä kuin joillakin muilla ikäryhmillä. Mohler arveli, että iäkkäiden ominaistuoksu johtuisi pikemmin hygieniasta, ruokavaliosta tai sairauksista kuin fysiologiasta.

Lundströmin mielestä ei ole syytä murehtia, että ikääntyessä alkaisi haista pahalta ja "vanhalta": kunhan käy suihkussa ja pitää vaatteensa puhtaina, menee hyvin.

Lundströmin tutkimus on julkaistu yhdysvaltalaisessa Plos One -tiedejulkaisussa.

Lähde: WebMD.com

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja