Mainos

Tutkimus: Suuripäisenä syntyneillä lapsilla on parhaat mahdollisuudet menestykseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan isopäisistä vauvoista kasvaa tulevaisuudessa keskimääräistä älykkäämpiä aikuisia.

Tutkijat ovat nyt löytäneet yhteyden lapsen pään koon ja akateemisen menestyksen välillä. Mitä isompi pää lapsella on syntyessään, sitä paremmin hän menestyy myöhemmässä elämässään.

Tiedejulkaisu Molecular Psychiatryssa esitelty tutkimus perustuu sataan tuhanteen Britannian biopankkiverkostosta kerättyyn näytteeseen. Tutkimuksessa analysoitiin koehenkilöiden veri, virtsa ja sylki, sekä tutkittiin heidän taustojaan ja elämäntapojaan. 

Analyysissa paljastui, että isopäisenä syntyneet henkilöt valmistuvat tutkintoon muita todennäköisemmin. He saavat myös keskimääräistä parempia tuloksia sekä sanallisissa-, numeraalisissa- että päättelytehtävissä. 

Myös terveydentila ja geenit osallisena älykkyyteen 

Vastasyntyneiden tyttöjen pään ympärysmitta on keskimäärin 35 senttimetriä, poikien 36 senttimetriä. Älykkäitä todettiin olevien henkilöiden, joiden pään ympärysmitta on vastasyntyneenä ollut näitä lukemia suurempi.

Vanhempien ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä pään lisäksi myös moni muu asia vaikuttaa lapsen menestykseen tulevaisuudessa. 

– Tutkimus tukee myös teoriaa, jonka mukaan hyvä yleinen terveydentila on yhteydessä korkeaan älykkyyteen, kertoo tutkija Saskia Hagenaars.

Paljon on kiinni myös geeneistä. Tutkimuksessa löydettiin nimittäin myös 17 geeniä, joiden todettiin vaikuttavan aivojen toimintaan sekä fyysiseen ja henkiseen terveyteen. 

Riittääkö sinun älykkyytesi tajuamaan, mikä virhe tässä kuvassa oikein piilee. 

0:34

Lähde: Independent 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.