Tutkimus: Nuorena syöpään sairastunut altis sairastumaan uudelleen

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
KATSO MYÖS: Syöpälääkäri kertoo, mikä on syövistä tappavin.

Alle 40-vuotiaana syöpään sairastuneet sairastuvat uuteen syöpään selvästi muuta väestöä todennäköisemmin. Etenkin keuhkosyövät ovat heillä yleisiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tutkimuksen perusteella syöpään 15–39-vuotiaana sairastuneista joka seitsemäs sairastuu uuteen syöpään ja joka kuudestoista menehtyy syöpään seuraavien 15 vuoden aikana. Sairastumisriski on noin neljänneksen suurempi ja kuolemanriski lähes kaksi kertaa suurempi kuin muussa väestössä.

Keuhkosyöpä yleisin

Uusista syövistä kolmannes oli rintasyöpiä, suolistosyöpiä tai keuhkosyöpiä. Keuhkosyöpä oli näistä yleisin, ja se aiheutti noin neljänneksen syöpäkuolemista seurannan aikana.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat pitkäaikaisen seurannan ja ennaltaehkäisevien toimien tärkeyttä potilailla, jotka ovat sairastuneet syöpään nuoruudessa tai alle 40-vuotiaana. Myös lapsuudessa syöpään sairastuneet ovat alttiita uusille syöville myöhemmin elämässään, tutkimuksista tiedetään.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 170 000 potilasta, jotka olivat sairastuneet syöpään 15–39-vuotiaana vuosina 1975–2013. Mukaan valittiin vain potilaita, jotka olivat hengissä viiden vuoden kuluttua ensimmäisestä sairastumisesta.

Tulokset julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -lehdessä.

Katso myös: Lauran lapsi oli vasta 2-vuotias, kun Lauralla todettiin aivokasvain:

Erikoishaastattelu: Taiteilija Laura Annala toipuu aivosyövästä - maalaaminen auttoi selviämään pelosta ja taiteesta tuli työ 5:11
Taiteilija Laura Annala toipuu aivosyövästä – maalaaminen auttoi selviämään pelosta ja taiteesta tuli työ.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat