Jordanin kurkku oli käheä viikkoja – sai järkyttävän diagnoosin: "Mistä sen olisi voinut arvata?"

Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet 2:12
KATSO MYÖS: Tällaisia ovat keuhkosyövän oireet!

Kanadalaismies sai kuulla, että hänen oireensa johtuivat keuhkosyövästä.

Kanadalaisen Jordan Turkon kurkku oli pitkään käheä ja selkä kipeä. Oireiden syyksi paljastui keuhkosyöpä. Jordan kertoo sairastumisestaan Today-sivustolle.

Tämän vuoden alussa Jordan huomasi itsellään kaksi vaivaa: käheän äänen ja selkäkivun. Kolmekymppinen mies ei näistä huolestunut, sillä hän kertoo eläneensä terveellisesti: hän treenasi kuusi kertaa viikossa.

Jordan epäili syyksi mahdollista koronavirustartuntaa. Lomakaudella omikronvariantti iski moniin.

Pitkittyneiden oireiden vuoksi lääkäriin

Meni viikkoja, eikä Jordanin kurkun käheys hellittänyt. Selkäkipu ei sekään kadonnut ja kipu tuntui siirtyvän alaselkään, lantioon ja jalkoihin. Jordanin mielestä kipu tuntui "syvällä luissa".

Helmikuun lopulla Jordan päätti piipahtaa lääkärissä. Hän sai sieltä lähetteet erilaisiin tutkimuksiin: hänelle tehtiin röntgenkuvaus ja tietokonekerroskuvaus, häneltä otettiin koepala ja hänelle tehtiin keuhkoputken tähystys.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Diagnoosina pitkälle edennyt keuhkosyöpä

Huhtikuussa Jordan sai kuulla diagnoosin: hänellä oli keuhkosyöpä. Syöpä oli levinnyt selkärankaan, imusolmukkeisiin, maksaan sekä lantion ja jalkojen luihin.

Ennen diagnoosia Jordan ei ollut edes miettinyt, että kyseessä voisi olla syöpä.

– Mistä sen olisi voinut arvata? Jälkikäteen ajatellenkin tuntuisi hassulta miettiä, että okei, koska selkääsi sattuu, sinulla on keuhkosyöpä, hän sanoo.

– Lääkärit uskovat, että kasvain alkoi kasvaa tammikuussa. Ihan hullua ajatella, että se kasvoi 10 senttimetrin kokoiseksi muutamassa kuukaudessa ja levisi sieltä muualle kroppaan.

Keuhkosyövän oireet vaihtelevat

Syöpäjärjestöjen Kaikki Syövästä -sivuston mukaan yleensä keuhkosyövän ensioireita ovat yskä, veriset yskökset, hengenahdistus, kipu ja toistuvat keuhkotulokset. Keuhkosyöpä saattaa monien muiden syöpien tavoin olla alkuvaiheessa oireeton.

Levinnyt keuhkosyöpä voi aiheuttaa yleisoireita, kuten kuumeilua, laihtumista, ruokahaluttomuutta, heikkoutta ja väsymystä.

Kasvaimen sijainti ja leviäminen keuhkoissa vaikuttavat siihen, millaisia oireita syöpään sairastuneelle tulee. Potilaalla saattaa olla esimerkiksi rintakehän tai hartian kipua, käheyttä tai nielemisvaikeuksia. 

Etäpesäkkeiden aiheuttamat oireet riippuvat nekin siitä, missä pesäkkeet sijaitsevat. Maksapesäkkeestä voi tulla pahoinvointia ja painon tunnetta oikeassa kylkikaaressa. Luustossa olevat pesäkkeet voivat oireilla kipuna ja särkynä. Aivoissa oleva etäpesäke voi saada aikaan kouristuskohtauksen tai halvausoireita.

Suvussa pari tapausta

Jordan kertoo olleensa tähän asti terve kuin pukki. Kaksi hänen isosetäänsä sairastui keuhkosyöpään, mutta molemmat olivat polttaneet paljon tupakkaa ja saaneet syövän ollessaan seitsemänkymppisiä.

Jordan poltti nuorempana vähän aikaa. Lääkärien mukaan sillä ei ollut mitään tekemistä hänen aggressiivisen syöpänsä kanssa.

Yleensä vanhempien ihmisten sairaus

American Cancer Society -järjestön mukaan keuhkosyöpä todetaan yleensä 65-vuotiailla tai sitä vanhemmilla ihmisillä.

Today-sivuston haastatteleman keuhkolääkäri MeiLan Hanin mukaan eräässä tutkimuksessa havaittiin, että on erittäin harvinaista, että keuhkosyöpä tulee nuorelle aikuiselle. Hanin mainitseman tutkimuksen mukaan noin 1,4 prosenttia keuhkosyövistä ilmenee alle 35-vuotiailla.

Jordanilla syövän harvinaisempi muunnos

Tarkemmin sanoen Jordanin keuhkosyöpä on ALK-positiivinen ei-pienisoluinen keuhkosyöpä. Takeda-lääkeyhtiön mukaan se on melko harvinainen keuhkosyövän muoto, johon sairastuvat ovat verraten nuoria eli heidän keski-ikänsä diagnoosihetkellä on 52 vuotta. Suurin osa tämän keuhkosyövän muodon saaneista ei ole koskaan polttanut.

Kaikki Syövästä -sivuston mukaan suurin osa keuhkosyövistä kuuluu ei-pienisoluisten keuhkosyöpien kategoriaan. Pienisoluiset keuhkosyövät lähettävät etäpesäkkeitä jo varhain ja melkein aina taudin toteamishetkellä ne ovat jo levinneitä.

American Lung Association -järjestön mukaan ei-pienisoluisen keuhkosyövän saaneista potilaista neljällä prosentilla on ALK-positiivinen keuhkosyöpä. Today-sivuston mukaan siihen liittyy tietynlainen geenimuunnos.

Lääkärit pelkäsivät, että selkärangan kasvaimet voisivat halvaannuttaa Jordanin. Niinpä hän sai kiireellisesti säteilyhoitoa huhtikuun loppupuolella. Nyt hän saa täsmälääkehoitoa tablettimuodossa ja toivoo, että keho reagoi siihen toivotulla tavalla.

Positiivisin mielin eteenpäin

Uutisen aiheuttaman sokin jälkeen Jordan on vannonut pysyttelevänsä positiivisella mielellä. Hän uskoo, että se voi vaikuttaa siihen, miten hänen lopulta käy.

– Minusta tuntui koko ajan, että selviän tästä. Uskoin niin siitä hetkestä lähtien, kun sain kuulla diagnoosin, hän sanoo.

– On niin helppo vaipua epätoivon syövereihin. On ihan ok antaa tunteiden ottaa sinusta vallan ja niin kävi minullakin. Minä todella tunsin ne tunteet. Mutta jos pysyt niissä tuntemuksissa loputtomiin, kuolet todennäköisemmin. Jos voit löytää tiesi ulos siitä, annat itsellesi parhaan mahdollisuuden.

Jordan kertoi sairastumisestaan Instagramissa. Hän toivoo tarinallaan auttavansa muita mahdollisesti sairastuneita kiinnittävän huomiota oireisiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat