Tutkimus: Naisilla negatiivisia kokemuksia papa-kokeesta

Nöyryytys ja stressi ovat sanoja, jotka liitetään papa-kokeeseen, uusi tutkimus paljastaa.

Leicesterin yliopiston tekemä tutkimus paljastaa, että brittinaisten kokemukset papatestistä ovat usein kaukana positiivisesta. Tutkimustulos julkaistiin kansainvälisessä Family Practice -lehdessä. Tutkimuksen mukaan naiset kärsivät ahdistuksesta, stressistä ja jopa kivusta, jota papakokeeseen voi liittyä, kun kohdunkaulalta otetaan solunäyte, Female First uutisoi.

Naiset ovat sitä mieltä, että heitä ei aina kohdella sillä hienovaraisuudella ja ystävällisyydellä, jota he kaipaisivat. Hoitohenkilökunta saa moitteita etäisestä käyttäytymisestä. Naiset kaipaisivat henkilökohtaisempaa otetta tutkimukseen, joka on hyvin intiimi.

Tutkimusta varten haastateltiin 34 naista. Tutkimuksen rahoitti MRC Health Services Research Studentship. Tutkimuksen intiimi luonne on syy sille, miksi testistä raportoitiin niin paljon ikäviä kokemuksia.

– Naisilla voi olla passiivinen, avuton ja haavoittuvainen olo tilanteessa, jossa voi tuntea kipua ja epämiellyttävää tunnetta, häpeää ja intimiteetin rikkoutumista, lehtori Natalie Armstrong Leicesterin yliopistosta kertoo.

Armstrongin mukaan ei ole yhtä reseptiä sille, kuinka naisia tulisi huomioida tutkimustilanteessa paremmin. Kuunteleminen ja mahdollisten huolien selvittäminen on kuitenkin hyvä alku.

– Tilanne on vain niin kylmä. Menet vastaanotolle, otat vaatteesi pois, sinut tutkitaan ja se on siinä. Se on niin halventavaa, noloa ja kamalaa, Armstrong sanoo.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock, Gergery Zsolnai

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja