Tutkimus: Kumppanin kädestä kiinni pitäminen lieventää jopa synnytyskipuja – tekee miehistä empaattisempia

Kumppanin kädestä kiinni pitäminen voi mahdollisesti lievittää kipua myös synnytyssalissa, kertoo perheaiheisiin artikkeleihin keskittynyt australialaismedia Kidspot.

Läheisyys ja kosketus vaikuttavat hyvällä tavalla parisuhteeseen. Esimerkiksi käsikkäin nukkumisen uskotaan luovan turvallisuuden tunteen parin välille.

Oikeanlainen kosketus voi olla myös kipua lievittävä vaikutus – myös synnytyssalin puolella. Coloradon yliopiston tutkijoiden mukaan kosketus voi toimia eräänlaisena kipulääkkeenä tai kivun salpaajana.

– Tämä tutkimus havainnollistaa, miten suuri voima ja merkitys kosketuksella on, tutkimusta johtanut asiantuntija Pavel Goldstein kommentoi Medical Dailylle.

Goldstein alkoi tutkia asiaa sen jälkeen, kun oli todistanut kosketuksen kipua lieventävän vaikutuksen hyvin läheltä. Hän oli vaimonsa tukena, kun tämä synnytti. Kun Golstein otti vaimoaan kädestä kiinni, naisen kipu väheni välittömästi.

– Halusin testata ilmiötä myös laboratoriossa: voiko kipua todella lievittää kosketuksella, ja jos voi, niin miten.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui 22, iältään 22–32-vuotiasta heteropariskuntaa, jotka olivat olleet yhdessä vähintään vuoden. Samalla, kun pariskunnan toiselle osapuolelle aiheutettiin lievää kipua, parit asetettiin eri etäisyyksille toisistaan.

Pariskunnat istuivat vierekkäin parin minuutin ajan, aluksi koskettamatta toisiaan ja sitten pitäen toisiaan kädestä. Lopulta pari erotettiin eri huoneisiin, ja heidän kehoissaan tapahtuvia reaktioita tarkkailtiin aivosähkökäyrälaitteiden avulla.

Tutkimustulokset tukivat Golsteinin aiempia havaintoja: kosketus todella lievensi kipua. Tutkimus osoitti, että kipu lieventyi keskimäärin 34 prosenttia tilanteessa, jossa pariskunnat olivat käsikkäin.

Miehet ovat empaattisempia kosketuksen voimasta

Tutkimus tuki myös vuonna 2017 tehtyä tutkimusta, jonka tulokset osoittivat, että pariskunnan sydämensykkeet synkronoituivat parin koskettaessa toisiaan – etenkin silloin, jos toinen koki kipua.

Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että mies muuttuu empaattisemmaksi saadessaan läheisyyttä. Tutkijat havaitsivat, että mitä enemmän mies koki empatiaa, sitä enemmän aivoaallot synkronisoituivat, ja siten kipu myös lievittyi.

Golstein muistuttaakin, että kosketuksella on tärkeä merkitys myös tunteiden ilmentämisessä.

– Saatat ilmaista empatiaa kumppanillesi, mutta kumppani ei välttämättä sisäistä sitä ilman kosketusta, tutkija huomauttaa.

Kosketuksen kivun lieventävää vaikutusta tulee jatkossa tutkia entistäkin laaja-alaisemmin. Coloradon yliopiston tutkimukseen osallistui ainoastaan heteropariskuntia, joten jatkossa on syytä ottaa huomioon myös muunlaiset pariskunnat.  

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja