Yksi asia, jota onnelliset parit tekevät usein – toteutuuko teillä?

Pienillä kosketuksilla on usein toistettuna suuria vaikutuksia parisuhteessa ja ylipäätään hyvinvoinnissa: kosketus tutkitusti lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja kiintymystä sekä lievittää kipua ja stressiä. 

– Ihmiselle tekee hyvää koskettaa toistaa ja antaa toisen koskettaa myös itseään, neurotieteiden professori David J. Linden yhdysvaltalaisen John Hopkinsin yliopiston lääketieteen laitokselta kertoo Time-lehdelle.

Parisuhteen alkuaikoina toisesta ei millään malttaisi pitää näppejään erossa, mutta myöhemmin arjen myötä kosketus saattaa ikään kuin unohtua.

Kosketus on kuitenkin yksi aivojen tapa pitää yllä rakkauden tunnetta. Kun kumppanimme koskettaa meitä, aivot saavat aimo annoksen oksitosiinia eli niin sanottua rakkaushormonia.

Olisikin syytä kiinnittää huomiota siihen, miten ja milloin kumppania koskettaa, sillä se voi antaa suhteelle helposti ja nopeasti lisäpotkua. Henkistä läheisyyttä kaipaavan kannattaa hakeutua fyysisestikin kumppaninsa lähelle.

Säännöllisesti toisiaan koskettavat seurustelukumppanit vaikuttavat tutkimusten perusteella onnellisemmilta. Jalan hipaisu pöydän alla tai kädestä pitäminen siis kannattaa. 

Kosketus lieventää stressiä

Läheisyys rentouttaa kehoa ja mieltä. Rakkaan ihmisen kosketus saa kehon tuottamaan enemmän mielialaa kohottavaa välittäjäaine serotoniinia ja vähemmän stressihormoni kortisolia. Sydämen syke ja verenpaine laskevat.

Jos siis edessä on stressaava tilanne, esimerkiksi seminaaripuheenvuoro, kannattaa pyytää kumppanilta "tsemppihalaus". Se tai muunlainen hellä kosketus auttaa selviytymään jännittävästä tilanteesta.

Israelilaisen Haifan yliopiston psykologian laitoksen tekemässä tutkimuksessa selvisi, että kumppanin kosketus lievitti kipua. Liikuttava huomio oli sekin, että parin hengitys ja sydämen syke näyttivät mukautuvan samaan rytmiin.

Lähde: Time.com

Miten parisuhteeseen saisi intohimoa?


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja