Tutkimus: Jo pienellä painonpudotuksella merkittävät terveyshyödyt

Uuden tutkimuksen mukaan joa viiden prosentin painonpudotus pienentää rintasyövän riskiä ja kohottaa samalla seksihormoneita sitovan yhdisteen määrää. Parhaat tulokset saadaan yhdistämällä terveellinen ruokavalio ja liikunta.

Erityisesti ylipainoisille tai vaikeasti lihaville naisille pelkkä viiden prosentin painonpudotus voi auttaa laskemaan kehon estrogeenitasoja. Korkeat estrogeenitasot ovat yksi rintasyövän merkittävimmistä riskitekijöistä.

Tutkimukseen osallistuneet lievästi tai vaikeasti ylipainoiset naiset jaettiin neljään tutkimusryhmään. Yksi ryhmä pudotti painoa syömällä terveellisesti, toinen liikkumalla ja kolmas molemmilla keinoilla. Neljäs ryhmä ei tehnyt laihtumisen eteen mitään.

Fred Hutchinson Cancer Research Centerin tutkijat saivat huomata, että parhaita painonpudotustuloksia tuli niille ryhmille, jotka keskittyivät pelkästään ruokavalioon tai yhdistivät sen ja liikunnan. Molempien ryhmien jäsenet onnistuivat tutkimusjakson aikana pudottamaan jopa 10 prosenttia lähtöpainostaan. Ryhmäläisten estrogeenitasot laskivat myös merkittävimmin - yhdeksästä yhteentoista prosenttiin.

Myös seksihormonit lisääntyvät

Toinen huomattava tutkimustulos oli seksihormoneita sitovan SHBG-globuliinin huomattava lisääntyminen. Kahdella parhaiten menestyneellä tutkimusryhmällä SHBG-pitoisuudet kohosivat jopa yli 25 prosenttia. SHBG:n runsas määrä on myös yhdistetty alentuneeseen rintasyöpäriskiin.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että jo pelkällä viiden prosentin painonpudotuksella voi pienentää neljänneksellä estrogeeniherkkien rintasyöpien riskiä, lääkäri Anne McTierman sanoo.

Tutkimus järjestettiin 439 vaikeasti tai lievästi ylipainoiselle naiselle. Naisten ikä vaihteli 50 ja 75 vuoden välillä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja