Tutkijat vertasivat treenimuotoja: Nämä erityisen hyödyllisiä korkeasta verenpaineesta kärsiville

Kokeilimme seinäistuntahaastetta – näin päivittäinen treeni vaikutti 2:15
KATSO MYÖS: Kokeilimme seinäistuntaa, joka tässäkin tutkimuksessa oli mukana! Näin päivittäinen treeni vaikutti.

Lankutus ja seinäistunnat osoittautuivat tutkimuksessa yllättävän tehokkaiksi.

Liikkuminen tekee hyvää sydämelle ja verisuonille. Tämä tutkimus kuitenkin löysi kaksi liikettä, jotka ovat erityisen edullisia verenpaineelle. British Journal of Sports Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan lankutus ja seinää vasten istuminen laskevat liikkeistä tehokkaimmin verenpainetta, kertoo The Guardian.

Isometriset treenit kaikkein tehokkaimpia

Canterbury Christ Churchin ja Leicesterin yliopistojen tutkijat vertasivat erilaisten treeniliikkeiden hyötyä verenpaineen laskemisessa. 

Isometriset liikkeet olivat melkein tuplasti hyödyllisempiä Ison-Britannian virallisesti suosittelemiin liikuntaohjeisiin nähden. Suositus on 150 minuuttia kohtalaista aerobista liikuntaa joka viikko verenpaineen laskemiseksi. Myös ruokavaliota ja elämäntapaa tulee muokata.

Isometrisissä liikkeissä lihasta aktivoidaan ilman liikuttamista. 

Tutkimuksessa oli mukana yli 15 000 henkilöä, jotka olivat osallistuneet kaiken kaikkiaan 270 satunnaistettuun, kontrolloituun kliiniseen tutkimukseen. Koehenkilöt harjoittivat esimerkiksi aerobista liikuntaa, dynaamista vastusharjoittelua, HIIT-treenejä tai isometrisiä harjoituksia. 

Verenpainemittauksessa isompi luku on systolinen eli yläpaine, ja se kertoo valtimon sisällä olevan paineen sydämen supistuksen aikana. Pienempi luku on diastolinen eli alapaine. Se ilmoittaa paineen sydämen lepovaiheen aikana.

Lue myös: Neljä merkkiä vaarallisesta verenpaineesta

Tutkijat analysoivat liikunnan vaikutuksia kokonaisverenpaineeseen.

Kaikki treenimuodot laskivat sekä systolista että diastolista verenpainetta. Isometriset treenit olivat kuitenkin kaikkein tehokkaimpia. 

Tutkija uskoo "seinäistuntojen" vaikutuksiin verenpaineen hallinnassa

Tutkimusta tehneen Jamie O'Driscollin mukaan lankutuksen ja seinäistunnan suotuisa vaikutus saattoi liittyä lihaksen supistumiseen treenin aikana. Harjoituksessa lihas supistuu, mutta sen pituus ei muutu, mikä puristaa verisuonia. Tämä heikentää veren virtausta lihakseen treenin aikana. Kun lihas sitten rentoutuu, se aiheuttaa voimakkaamman virtauksen verisuonien läpi.

O'Driscollin mukaan verenpaineen hallinnassa voisikin auttaa rutiini, jossa kolmesti viikossa tehdään neljä kertaa kahden minuutin seinäistuntaa, ja pidetään istuntojen välissä kahden minuutin tauko.  Muutakin liikuntaa tulee harrastaa tämän rinnalla, jotta kirjo on mahdollisimman laaja.

Katso myös: Huimaako ylös noustessa? Syy voi olla ortostaattinen matala verenpaine 

Huimaako ylös noustessa? Tätä ortostaattinen matala verenpaine tarkoittaa 2:30
Ortostaattinen hypotensio on ilmiö, jossa verenpaine laskee, kun ihminen nousee.

Lue myös:

    Uusimmat