Lankutimme töissä joka arkipäivä neljän kuukauden ajan – näin se vaikutti: "Yllätyin, miten nopeasti kunto kasvoi"

Haastoimme testiryhmän lankuttamaan joka päivä työpäivän aikana. Lue, miten arkipäivän lankutussessio vaikutti keskivartaloon ja yleiseen aktiivisuuteen!

Lankusta puutaan ihmeliikkeenä, mutta riittääkö se yksin keskivartalon treenaamiseen? Lankutimme joka arkipäivä neljän kuukauden ajan – tällaisia tulokset olivat!

Näin haaste toteutettiin:

  • Haaste alkoi syyskuussa 2017 ja päättyi joulun 2017 aikaan.
  • Haaste alkoi 15 sekunnin lankusta, johon lisättiin joka viikon alussa viisi sekuntia.
  • Lankkua tehtiin kahdesti päivässä, joka arkipäivä.
  • Osallistujista otettiin ennen ja jälkeen -kuvat.

Näin haaste vaikutti!

Nainen, 29

Käy päivittäin koiran kanssa lenkeillä, harrastaa hikiliikuntaa maksimisissaan kaksi kertaa viikossa. On aiemmin yrittänyt lankuttaa, mutta huonolla menestyksellä. 

Miten lankutettiin: Lankutin yleensä töissä. Joskus iltaisin kotona, aluksi kyynärpäät maassa, ja haasteen loppuajan lankutin suorilla käsillä.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Vaikeinta oli jaksaa koko aika ja tehdä lankutusta, kun aika kului. Ehkä 1,10 minuutin kohdalla tulin kipeäksi ja lankuttaminen jäi. Sen jälkeen oli vaikea alottaa uudelleen. Tuntui, ettei enää jaksanut tehdä yhtä pitkään kuin muut.

Yllättikö joku asia ? Yllätyin, miten nopeasti "kunto kasvoi", eli jaksoikin lankuttaa esimerkiksi 30 sekuntia, vaikka aluksi 15 sekuntiakin tuntui pahalta.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin, miten? Haaste motivoi minua yrittämään liikkua enemmän.

Suosittelisitko haastetta muille? Suosittelen ehdottomasti! Siitä saa uutta virtaa!

Nainen, 24

Tausta kilpaurheilussa, mutta nykyään liikkuu paljon vähemmän. Käy kerran viikossa tanssimassa ja sen lisäksi yrittää kävellä mahdollisimman paljon. Lankuttanut aiemmin lyhyitä pätkiä, noin 30 sekuntia kerrallaan.

Miten lankutettiin: Lankutin suurimmaksi osaksi töissä muiden kanssa, joskus kotona, kun unohdimme lankuttaa duunissa. Lankutin aina käskettyä aikaa, kunnes alettiin mennä yli minuutin. Lankutin kyynärpäät maassa.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Oikean asennon löytäminen, olisi ollut hyvä, jos haasteen alussa joku asiaa tunteva olisi katsonut kaikkien asennot, että tekee varmasti oikein! Tuossa on tosi helppoa saada itselleen selkävaiva, jos tekee väärässä asennossa.

Oli myös aika vaikeaa jaksaa lankuttaa pitkää aikaa, kun rupesi tekemään sitä ihan kylmillä lihaksilla, joilla on vaan istunut koko päivän työpöydän ääressä. Mitä suuremmaksi lankutettava aika kului, sitä pahemmalta se tuntui. Totesin yrittämisen jälkeen, että en tee yli minuutin lankkua, sillä pelkäsin, että satutan siinä vain oman selkäni.

Mikä haasteessa oli helppoa? Alkuun tuntui helpolta, mutta ehkä 55 sekunnin kohdalla koko homma alkoi oikeasti tuntua tosi pahalta!

Yllättikö joku asia haasteessa? Se, kuinka hyvin jaksoin alkuun tehdä!

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Jaksan kai lankuttaa nyt vähän paremmin kuin ennen! Fyysistä muutosta en ole huomannut.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Suosittelen joo, mutta ehkä niin että tekisi minuuttiin asti. Kaksi minuuttia tuntuu niin hooceeltä, etten itse usko voivani tehdä sitä ilman, että kävisin sitä ennen muutaman kuukauden salilla.

Nainen, 37

Liikkuu noin 2–3 kertaa viikossa. Harrastaa perusjumppaa ja bodypumpia. Lankuttanut aiemmin osana jumppatunnin sisältöä.

Miten lankutettiin: Töissä aamulla ja alkuiltapäivästä, kyynärpäät maassa.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Jaksaa pysyä asennossa se loputtomalta tuntuva aika. Muutamana arkivapaana lankutus jäi kyllä välistä. Samoin lopussa muutama kerta flunssan takia. Haaste ei ollut ollenkaan mukava, koska tuntui, että siitä ei saanut motivoivaa edistymistä.

Yllättikö joku asia haasteessa? Minuutti onkin paljon pidempi aika kuin äkkiseltään kuvittelisi… Yllätti, kuinka vastenmielistä lankuttaminen oli viimeisinä viikkoina. Viimeinen lankutusviikko oli 1,30 minuuttia (olisi pitänyt jatkaa vielä viikko, mutta siihen tuli joululoma).

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Puolenvälin jälkeen huomasin muissa jumpissa, että vatsalihakset eivät tule yhtä kipeiksi kuin ennen. Olin aloittanut kuukausi ennen haasteen alkua pienen painonpudotuksen, joten pelkästään lankutus ei aiheuttanut vatsanseudun pientä kaventumista.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? EN TODELLAKAAN, IHAN KAMALAA!!!!!

Nainen, 32

Käy salilla 1–2 kertaa viikossa. Ei harrasta aktiivisesti hikiliikuntaa, mutta kävelee. Yrittänyt joskus lankuttaa, mutta into laantunut muutaman kerran jälkeen.

Miten lankutettiin: Aluksi kyynärpäät maassa, ja kun tämä kävi liian raskaaksi, vaihdoin asentoa ja lankutin suorin käsin.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Jaksaa loppuun asti. Kellotin usein aikaa myös muille, ja sekuntien tuijottaminen oli yhtä murhaa. Jos alat tähän, älä ole kellottaja – se lisää tuskaa!

Mikä haasteessa oli helppoa? Helppoa oli tehdä haastetta, kun oli tehnyt päätöksen, että nyt tehdään loppuun asti ja katsotaan, millaisia tuloksia tulee. Itse liike oli tasaisesti yhtä ikävä.

Yllättikö joku asia haasteessa? Se, kuinka lankutus oli koko ajan yhtä vaikeaa, vaikka aika piteni. 15 sekuntia oli yhtä tuskaa, mutta niin oli minuutti 15 sekuntiakin. Eli kestävyys kyllä lisääntyi!

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin, miten? Vatsa ei mielestäni tunnu yhtä pehmeältä tai pömpötä yhtä paljon. Kuvissa en kuitenkaan huomannut tätä muutosta, eli "edistys" taitaa olla henkistä laatua.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Ilman muuta, jos kantti kestää sitoutua kuukausiksi. Työporukassa homma oli helppoa, koska ryhmäpaine pakotti jatkamaan; jos tätä olisi pitänyt tehdä yksin kotona, olisin varmaankin luovuttanut viikon jälkeen. 

Nainen, 36

Käy satunnaisesti jumpissa 2–3 kertaa kuussa, pyöräilee työmatkat ja kävelee jonkin verran. Aiemmin tehnyt kuukauden haasteen, jossa lankutettiin päivittäin.

Miten lankutettiin: Lankutin kotona aamuisin ja iltaisin. Ensin pitempiä aikoja kuin haasteessa, ja 40 sekunnin kohdalta aina yhtä pitkän ajan kuin haasteessa oli. Lankutin kyynärvarsien varassa suorin jaloin , ei siis suorin käsin.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Viimeiset viisi sekuntia, aina.

Mikä haasteessa oli helppoa? Alussa oli helppoa, mutta kun aika meni yli minuutin, niin tärinä alkoi!

Yllättikö joku asia haasteessa? Se, että tärinä ei loppunut, vaikka joka päivä lankuttikin.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? En huomannut valitettavasti vaikutuksia. Haluaisin kuvitella, että vatsa kiinteytyi, mutta valitettavasti en usko siihen. Toivoisin myös, että ryhti parani, mutta en ole varma siitäkään.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? On tämä hyvä haaste ja varmasti vaikuttaa edes jotenkin kuntoa kohentavasti. Edes pieni määrä liikuntaa päivässä! Aion jatkaa lankuttamista edelleen.

Nainen, 24

Tavoitteena liikkua vähintään kolme kertaa viikossa. Joogaa, käy salilla, ui ja tekee kävelylenkkejä. Lankuttamishistoria on lyhyt ja vaihteleva: lankku ei kuulu suosikkiliikkeisiin, siksi tekee sitä melko harvoin salitreenin yhteydessä, noin 45 sekunnista minuuttiin.

Miten lankutettiin: Haasteen aikana lankutin töissä, kotona se unohtui aina. Pysyttelin haasteen määrittämissä kestoissa. Lankutin kyynärpäät maassa ja jalat suorina.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Mitä pidemmäksi lankku muuttui, sitä hankalammaksi se meni. Yllätys! Jouduin jättämään haasteen kesken ennen viimeistä viikkoa, koska tulin kipeäksi. Pisimmillään lankutin muistaakseni minuutin ja 20 sekuntia.

Mikä haasteessa oli helppoa? Haasteen aikana huomasin, että lankkua oli huomattavasti helpompi tehdä, kun kroppa oli lämmin. Kun töissä kylmiltään hyppäsi lankkuun, minuutti tuntui todella tuskaiselta. Salitreenin lomassa minuutti heilahti yllättävän nopeasti.

Yllättikö joku asia haasteessa? Yllätyin ehkä vähän siitä, ettei lankku muuttunut yhtään mukavammaksi tehdä. Kyllähän sitä jaksoi pidempään, mutta ei se helpommalta tuntunut.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Opin tekemään punnerruksia! Tai ainakin uskaltauduin kokeilemaan. Tein tänä syksynä elämäni ensimmäiset punnerrukset jalat suorana. Kun keskivartalo oli haasteen myötä tullut paremmin tietoisuuteen, ymmärsin sen tarpeellisuuden myös punnerruksissa. Voi sitä voitonriemua, kun ne onnistuivat!

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Kyllä tätä voi suositella. Mielestäni haaste laski kynnystä salilla lankuttamiseen.

Nainen, 35

Liikkuu yleensä kaksi tuntia viikossa. Aiemmin lankuttanut maksimissaan minuutin pätkiä.

Miten lankutettiin:  Töissä haasteen mukaan. Kyynärpäät maassa ja kädet suorina.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Minuutin jälkeen ei voinut enää olla kyynärpäät maassa. Oli pakko mennä ylös, kun alaselkään otti. 

Mikä haasteessa oli helppoa? Yhteishenki!

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Joo, oli timmimpi olo vatsan alueella.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Kyllä, koska se toi rutiinia ja oli helppo toteuttaa!

Nainen, 52

Liikkuu 2–3 kertaa viikossa, lankuttanut joskus jumppatuntien yhteydessä. 

Miten lankutettiin:  Kotona aamuin illoin, ohjeen mukaan. Ensin kyynärpäillä, sitten suorilla käsillä, kun kyynärpäät kipeytyivät.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Ei mikään! Lopetin vähäksi aikaa, kun käsivarsi kipeytyi, minulla oli syksyltä rasitusvammana tenniskyynärpää, jonka kipu lisääntyi. Pidin taukoa, ja aion jatkaa taas!

Mikä haasteessa oli helppoa? Aika piteni pikku hiljaa, tuli onnistumista.

Yllättikö joku asia haasteessa? Se, miten nopeasti vahvistuu.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Vyötärö pieneni. Selkäkivut katosivat, joita ollut pitkään!

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Kyllä. Helppo aloittaa, eikä vaadi paljon aikaa.

Nainen, 31

Liikkuu 2–3 kertaa viikossa. Lankuttanut ennen osana ryhmäliikuntatuntia.

Miten lankutettiin: Töissä ja kotona, aina ohjeen mukaiset ajat, kunnes lopetin. Lankutin kädet ja jalat suorana.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Muistaa lankutus! Lopetin haasteen jossain 1,5 minuutin kohdalla, koska olin kaksi viikkoa kipeä – ja sen jälkeen jäi kaikki urheilu, nyt vasta uudenvuoden jälkeen keräsin taas itseni.

Mikä haasteessa oli helppoa? Se, että ajat olivat niin lyhyitä – ei siis mitään puolen tunnin salitreeniä tai muuta vastaavaa, vaan oikeasti tämä olisi ollut ihan mahdollinen haaste.

Yllättikö joku asia haasteessa? Siinä ihan hengästyi, kun aika kasvoi.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Tuli energinen olo lankutuksen jälkeen, keskikroppa tuntui ihan tiivistyneen! Teki myös vartalolle hyvää, selkä niksahteli paikalleen ja ryhti parani.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Kyllä! Mutta joku muistutus vaikka kännykkään.

Nainen, 45

Liikkuu vaihtelevasti nollasta neljään kertaa viikossa. Liikuntakertojen välillä voi olla parinkin viikon tauko. Lankuttanut ennen jumppatunnella.

Miten lankutettiin: Kyynärpäät maassa haasteen mukaan, useimmiten kotona, mutta välillä myös töissä. Epäsäännöllisinä aikoina, välillä aamulla, välillä iltapäivällä. Välillä jäi myös päiviä välistä.

Mikä haasteessa oli vaikeinta? Muistaminen ja "ehtiminen". Lopussa oli myös rankkaa.

Mikä haasteessa oli helppoa? Sen vaatima äärimmäisen pieni aika.

Yllättikö joku asia haasteessa? Minusta tulokset alkoivat näkyä yllättävän varhain lyhyellä laskutusajalla.

Koetko haasteen vaikuttaneen jotenkin? Ryhti koheni ja roikkumaha napakoitui jotenkin. Keskivartalon yleisilme on vähemmän römpsöttävä.

Suosittelisitko tätä haastetta muille? Kyllä. Minimaalinen vaiva, näkyvä tulos. Eikä tarvitse edes tehdä niin pitkään, minuutti aamuin illoin auttaa varmasti ryhtiin.

Kokeile sinäkin:


Lue myös:

    Uusimmat