Tutkimus: Elinikää lisää jopa 24 vuotta – nämä tavat kannattaa omaksua mahdollisimman pian

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
KATSO MYÖS: Nämä tekijät altistavat perussairauksille.

Kahdeksan elämäntapaa omaksumalla saatat saada lisää elinvuosia.

Tutkimuksen mukaan tiettyjen terveellisten elämäntapojen noudattaminen maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa. Tuore tutkimus esiteltiin American Society for Nutritionin vuosittaisessa kokouksessa, kertoo New York Post.

Tutkijat tarkastelivat yli 700 000 yhdysvaltalaisveteraanin terveystietoja ja kyselyvastauksia vuosina 2011–2019 selvittäen, kuinka heidän elinajanodotteensa muuttui, riippuen siitä, montaako terveellistä elintapaa he noudattivat.

Tutkimustiedotteen mukaan tutkijat havaitsivat, että kahdeksan elintavan omaksuminen nosti niiden miesten, jotka olivat omaksuneet kaikki tavat 40 ikävuoteen mennessä, elinikää jopa 24 vuodella verrattuna miehiin, jotka eivät olleet omaksuneet yhtään tavoista. Naisilla vastaava luku oli 21 vuotta.

Näihin kahdeksaan asiaan tulisi kiinnittää huomiota:

  • fyysinen aktiivisuus
  • ei opioidiriippuvuutta
  • ei tupakointia
  • stressin hallinta
  • hyvä ruokavalio
  • ei humalahakuista juomista säännöllisesti
  • hyvä unihygienia
  • positiiviset sosiaaliset suhteet

"Ei ole koskaan liian myöhäistä"

Tutkimukseen osallistunut terveystieteiden asiantuntija Xuan-Mai T. Nguyen huomauttaa tiedotteessa tutkimustulosten osoittavan, että terveellinen elämäntyyli on tärkeää niin kansanterveyden kuin yksilönkin hyvinvoinnin kannalta.

– Mitä aiemmin [aloittaa], sitä parempi, mutta vaikka tekisit vain pienen muutoksen neli-, viisi- tai kuusikymppisenä, se on silti hyödyllistä, Nguyen vakuuttaa.

Kahdeksan elintavan omaksumisen arvioitu hyöty eliniässä pieneni tutkimuksen mukaan hieman, mitä vanhempi niiden omaksuja oli, mutta oli edelleen merkittävä, tarkoittaen sitä, että elintapojen omaksuminen vanhemmallakin iällä on hyödyllistä.

– Ei ole koskaan liian myöhäistä omaksua terveellistä elämäntyyliä, Nguyen toteaa.

Kolmella elintavalla suurin merkitys

Tutkimuksessa havaittiin, että elinikää lyhensivät etenkin vähäinen liikunta, opioidien käyttö sekä tupakointi. Tutkijoiden mukaan nämä tekijät yhdistettiin 30–45 prosenttia korkeampaan riskiin kuolla tutkimusjakson aikana.

Stressi, humalahakuinen juominen, huono ruokavalio ja huono unihygienia yhdistettiin kaikki noin 20 prosenttia kohonneeseen kuoleman riskiin, kun positiivisten sosiaalisten suhteiden puute yhdistettiin viisi prosenttia kohonneeseen riskiin kuolla. 

Tutkijoiden mukaan tulokset alleviivaavat sitä, kuinka paljon nämä elintapatekijät vaikuttavat ennenaikaiseen kuolemaan johtavien kroonisten sairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen ja sydänsairauksien, muodostumiseen.

Katso myös: Miten päästä irti tupakasta?

Näillä keinoilla tupakasta voi oikeasti päästä irti! 8:12
Näillä keinoilla tupakoinnin voi oikeasti saada loppumaan.

Lue myös:

    Uusimmat