Kokeilimme seinäistuntahaastetta kuukauden ajan – näin päivittäinen minitreeni vaikutti

2:15
Kokeilimme seinäistuntahaastetta – näin päivittäinen treeni vaikutti

Kokeilimme seinäistuntahaastetta kuukauden ajan. Tällaisia tulokset olivat!

Kerroimme aiemmin naisesta, jonka työpäiville seinäistuminen teki ihmeitä. Mutta toimiiko pieni liikuntapaussi todella työpäivän piristäjänä? Päätimme testata!

Kokeilimme seinäistuntahaastetta kuukauden ajan. Tällaisia tulokset olivat!

Miten haaste suoritettiin?

Haasteessa istuttiin seinää vasten minuutin ajan joka arkipäivä. Haaste kesti kuukauden. Istumisen sai suorittaa kesken päivän töissä tai illalla kotona.

Näin haaste vaikutti!

Nainen, 26, ollut vielä pari vuotta sitten vielä ammattiratsastaja, nykyään harrastaa rankkaa liikuntaa puoli tuntia neljä kertaa viikossa ja vähemmän rankkaa liikuntaa noin tunnin kuusi kertaa viikossa. On ennen seinäistunut, mutta ei tavoitteellisesti.

Miten suoritit haasteen?

Kotona kissan kanssa. Kissa toi lisähaastetta, kun piti kumartua rapsuttamaan! Istuin minuutin. En koskaan pidentänyt kestoa, mutta asentomuutoksilla lisäsin vaikeusastetta.

Aluksi tuntui erittäin vaikealta, lopulta löytyi parempi asento ja tekniikka. Jos ei ollut kännykässä muistutusta, niin haaste unohtui. Eli ei oikein minulle koskaan muodostunut rutiiniksi, vaikka olikin kivaa. Vaikeinta oli olla minuutti paikallaan, olisi pitänyt selailla kännykkää tai keksiä jotain muuta tekemistä. Tylsistyneenä oli vaikea pakottaa itsensä istumaan loppuun asti.

Helppoa oli aloittaa istuminen. Monesti liikunta on hankala aloittaa, mutta tuo ei ollut, koska siihen oli vaikea keksiä tekosyitä. Seinää löytyy helposti, eli istumaan pystyi missä vaan. Suosittelisin haastetta kenelle tahansa muun liikunnan kylkeen.

Huomasitko mitään kehitystä?

Samaan ajankohtaan osui muutenkin joulunjälkeinen kuntospurtti, eli en ole aivan varma, mikä on istumisen ja mikä muun tekemisen hyötyä. Istumisasennolla oli erittäin suuri merkitys ja lopussakin, vaikka tuntui rankalta, niin suoritukseni taisi olla silti tyylipuhtaampi.

Reidet ovat ehkä vähän vahvemmat, portaat tuntuvat menevän helpommin.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

En huomannut mitään selkeää muutosta. Itse istuin töiden jälkeen, ja saatoin saada hiukan enemmän energiaa iltaan.

Nainen, 27, harrastaa cheerleadingia kerran viikossa, muuten kävelyä, pyöräilyä ja muuta hyötyliikuntaa. Ei kokemusta seinäistumisesta.

Miten suoritit haasteen?

Suoritin haasteen töissä, istun minuutin. Tuntui vaikealta, enkä huomannut kehitystä kuukauden aikana. Seinällä pysyminen oikeassa asennossa oli vaikeinta. Joskus kiireessä haaste unohtui. Helppoa oli rutiinin noudattaminen, kun lähdettiin aina porukalla yhdessä istumaan.

Huomasitko mitään kehitystä?

En.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Oli ihan kiva tauko iltapäiviin ja yhteistä tekemistä.

Nainen, 28, liikkuu useamman kerran viikossa monipuolisesti. Pelaa muun muassa sulkapalloa, käy lenkillä ja kuntosalilla. Liikuntakertoja viikossa 4–6. On kokeillut seinäistumista satunnaisesti, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun teki liikettä säännöllisesti.

Miten suoritit haasteen?

Yleensä suoritin haasteen töissä työkavereiden kanssa. Muutaman kerran haaste tuli tehtyä kuntosalitreenin yhteydessä. Istuin minuutin. Se tuntui sopivan haastavalta ajalta.

Seinäistuminen osoittautui yllättävän rankaksi haasteeksi, ja jopa minuutin mittainen pätkä tuotti toisinaan haasteita.

Vaikeinta oli motivoida itseään suorittamaan liike joka ikinen päivä. Kun haasteen suoritti työkavereiden kanssa, homma helpottui huomattavasti. Jos haastetta olisi lähtenyt tekemään yksin, se olisi saattanut jäädä helpommin kesken. Itse liike oli helppo eikä vaatinut tilaa tai aiempaa liikuntataustaa.

Suosittelen haastetta kaikille istumatyöläisille, jotka istuvat päivän penkissä. Minuutinkin mittainen hetki aktivoi jalkojen lihakset. Jos muuten ei tule pidettyä taukoja töiltä, tämä haaste kannattaa ottaa osaksi rutiineja.

Huomasitko mitään kehitystä?

En huomannut suurta muutosta jaksamisessa; yhtä rankkaa oli loppuun asti. En välttämättä jatkaisi tätä haastetta, vaan ottaisin työpäiviin jonkun muun, enemmän liikettä vaativan hetken, esimerkiksi kyykyt.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Haasteessa positiivista oli se, että tuli noustua hetkeksi ylös penkiltä ja työpöydän äärestä. Myös aivot saivat hetkeksi lepoa hektisen työnteon keskellä.

Nainen, 30, hyötyliikkuu. Ei kokemusta seinäistumisesta.  

Miten suoritit haasteen?

Suoritin haasteen töissä. Istuin minuutin, koska jo se tuntui kamalalta.

Haaste tuntui ylipäätään kamalalta. Kummallista, ettei se helpottanut missään kohtaa. Vaikeinta oli jaksaa tehdä istunta joka kerta. Yhdessä tekeminen toi virtaa. En kuitenkaan suosittelisi haastetta kenellekään!

Huomasitko mitään kehitystä?

En. 

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Kauan kaivatun tauon.

Nainen, 33, käy salilla noin kerran viikossa, ui, sen lisäksi kävelee paljon. Ei kokemusta seinäistumisesta.

Miten suoritit haasteen?

Suoritin haasteen työpaikalla työkavereiden kanssa. Istumisen tuskataso vaihteli päivästä toiseen: joinain päivinä tuntui "ihan ookoolta" ja toisina tuntui, että reidet palavat irti. Loppuajasta haasteesta alkoi lipsua, kun oli enää muutama päivä jäljellä.

Vaikeinta haasteessa oli katsoa kelloa. Kellottajana tuntui, ettei minuutti lopu ikinä! Jos ryhdyt tähän haasteeseen, älä lupaudu kellottajaksi!

Huomasitko mitään kehitystä?

En, minuutti ei muuttunut koskaan helpommaksi.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Tauon, jonka aikana oli pakko nousta ja liikahtaa. Istumisen jälkeen reidet kuumottivat, se tuntui miellyttävältä.

Nainen, 42, ratsastaa 2–3 kertaa viikossa, harrastaa crossnaturea kaksi kertaa viikossa. On aiemmin seinäistunut puuta vasten crossnature-jumpassa.

Miten suoritit haasteen?

Eri paikoissa, useimmiten yksin, joskus kollegan tai tallikaverin kanssa. Istuin vähintään minuutin verran, välillä enemmän, maksimissaan kaksi minuuttia. Haaste tuntui kivalta, vaikeinta oli muistaa tehdä se, en todellakaan tehnyt sitä joka päivä. Voisi olla vastaavia haasteita useamminkin!

Huomasitko mitään kehitystä?

Tuntee itsensä vahvemmaksi, kiva huomata.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Muistutuksen siitä, että jos tekee jotain pientä joka päivä, siitäkin on paljon hyötyä hyvinvoinnin suhteen!

Nainen, 46, jumppaa kahdesti viikossa ja pyöräilee töihin 1–5 kertaa viikossa.

Miten suoritit haasteen?

Haasteen suoritin työpäivän aikana ja useimmiten yksin, välillä työkaverin kanssa.

Haastavuus vaihteli päivän mukaan, eli mikä fiilis oli päivässä. Yhtenä päivänä saattoi tuntua tosi raskaalta ja seuraavana oli helpompaa. Seinäistuin minuutin kerrallaan koko kuukauden ajan.

Huomasitko mitään kehitystä?

Koska pyöräilen paljon, jalat ovat suhteellisen vahvat. Siksi huimaa kehitystä ei haasteen myötä tapahtunut. Tosin olisi varmasti tapahtunut, jos olisin vähitellen kasvattanut istuma-aikaa.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Haaste oli hauska ja sitouduin siihen täysillä. Suosittelen haastetta kaikille, sillä sen voi aloittaa vaikka vain 30 sekunnista ja samalla huomaamatta kasvattaa jalkojen lihaksia. Ajattelin jatkaa seinäistumista, vaikka haaste loppui jo. Siitä ehti tulla jo tapa! Alan vähitellen kasvattamaan istuma-aikaa. 

Nainen, 51, hölkkää, kävelee ja käy kuntosalilla 1–3 kertaa viikossa. On seinäistunut aiemminkin.

Miten suoritit haasteen?

Enimmäkseen yksin kotona. Istuin 1–3 minuuttia, fiiliksen mukaan. Unohdusten vuoksi en tehnyt haastetta joka päivä. Haaste oli sopivan haastava. Vaikeinta oli muistaa päivittäinen suoritus. Suosittelisin haastetta kenelle vain, jolla on terveet polvet ja halua haasteisiin!

Huomasitko mitään kehitystä?

Vähän paranin istumisessa loppua kohti.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

En voi väittää sen antaneen mitään.

Nainen, 53, treenaa noin kolme kertaa viikossa: ui, joogaa ja tekee salitreeniä. Lisäksi talvipyöräilee muun muassa työmatkat ja tekee pitkiä kävelyitä koiran kanssa. Ei ole aiemmin seinäistunut.

Miten suoritit haasteen?

Valitettavasti suoritin sen vain kerran, salilla töissä. Kuukauden aikana sairastuin ja olin puolikuntoinen.

Tuolla ainoalla kerralla istuin minuutin. Tämä kertaistunta onnistui ihan hyvin. Minusta seinäistuminen oli parempi haaste kuin lankutus, koska sen saattoi tehdä missä vain itseään sotkematta.

Mitä haaste antoi työpäiviin tai elämään?

Olisi varmaan antanut hauskuutta ja itsensä voittamisen tunnetta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja