Testasimme dynaamisen venyttelyn – haasteen vaikutukset yllättivät: "Niskajumit helpottivat merkittävästi, uni tuli helpommin..."

Testasimme hittitreenin – dynaamisen venyttelyn vaikutukset yllättivät 1:02
Testasimme hittitreenin – dynaamisen venyttelyn vaikutukset yllättivät

Voisiko nykyaikainen, dynaaminen venyttely parantaa elämää? Näin venyttelyhaaste vaikutti!

Moni muistaa venyttelyn lähinnä koulun liikutatuntien tylsänä lopetuksena, mutta voisiko nykyaikainen venyttely parantaa elämää?

Dynaaminen venyttely toimii paitsi venyttelynä, myös lämmittelynä ennen treeniä ja palautteluna sen jälkeen. Siinä yhdessä venytyksessä käydään lyhyesti ja se toistetaan monta kertaa.

Dynaamisessa venytyksessä venyttelijä tuntee helposti kehonsa kohdat, joissa lihasta kiristää. Liikkuessaan voi tunnustella, mikä suunta tuntuu parhaalta – keho kyllä kertoo, missä kireys on.

Testasimme, miten lyhyt venyttelytauko vaikutti elämään. Lue tulokset!

Näin testattiin:

Päivän aikana tuli venytellä dynaamisesti yhden kerran ohjeistusta noudattaen, tai sitä itselleen sopivaksi muokaten, mikäli kaikki liikkeet eivät sopineet.

Venyttelyn kesto oli noin 10–15 minuuttia. Haaste jatkui neljän viikon ajan.

Tehdyn treenin ohjeet näet videolta:

Dynaaminen venyttely on nyt in – näin teet hittitreenin 6:07
Dynaaminen venyttely – näin teet sen!

Näin venyttelyhaaste vaikutti!

Nainen, 34

"En pidä venyttelystä, sillä siitä tulee mieleen vain kipu ja koululiikunnan tylsyys. En ole venytellyt dynaamisesti ikinä.

Yritin suorittaa haasteen joka päivä, mutta muutamia päiviä kyllä rehellisyyden nimissä jäi väliin.  

Ensimmäisenä venytyspäivänä todellakin huomasi, miten kireät sekä olkapäät että housut ovat! Videolla ammattilaisen tekemänä liikkeet näyttivät helpoilta, mutta eipä kättä saakaan niin vain kurotettua kattoon. Vaikein liike oli niskan pyöristäminen, sillä alaselkäongelmien vuoksi tämä tuntui epämiellyttävältä, enkä liikettä tästä syystä aina tehnytkään. Niskan venytteleminen tuntui lisäksi siltä, että niskassa olisi lihasten sijaan rautavaijeria.

Toisen viikon lopulla koko sarja sujui jo helpommin: pystyi kurottamaan kattoon ilman, että täytyi ähistä ja tuntui, että joku paikka ratkeaa. Kolmannella viikolla suoritus helpottui entisestään, paitsi niskan osalta – se on edelleen vaijeria.

Suosittelisin haastetta, sillä se puski hien pintaan ja virkisti kesken työpäivän. Kannattaa muuten valita ylle joustavat housut! Myös kehityksen huomaa nopeasti, ainakin itselläni liikkuvuus parani jo viikossa."

Nainen, 31

"En venyttele koskaan. Tai, no, venyttelen silloin, kun paikat alkavat olla niin kipeät, että sattuu.

Suoritin haastetta satunnaisesti, melkein joka päivä. Vaikein liike oli käden nosto kattoon polvillaan, koska polviin sattui.  Paras oli käsien nosto ylös, ja karhukävely!

Aluksi tuntui, että venyttelyn jälkeen tuli virkeämpi olo, mutta kun haaste eteni, ei tätä tunnetta enää tullut. En siis oikeastaan huomannut mitään muutoksia. Vaikeinta oli löytää aikaa tehdä venytyksiä. Aina pystyi huijaamaan itselleen, että on jotain paljon tärkeämpää tekemistä.

Haasteessa yllätti se, ettei liikkeiden tekeminen helpottunut missään vaiheessa. Käteen jäi myös hämmennys siitä, ettei muutoksia oikeastaan tullut. Ja tuntuu yhtä kankealta kuin ennen, vaikka melkein päivittäin tuli venyteltyä."

Nainen, 27

"En ole aiemmin venytellyt dynaamisesti ollenkaan. Olen jäykempi kuin rautakanki ja aina ollutkin. Ei veny mikään raaja mihinkään.

Rehellisesti: en muista, milloin haaste alkoi, mutta aloitin ennen virallista alkua, koska ylävartalo ei enää taipunut sitäkään vähää, mitä toimistotyössä tarvitsee. Alku sujui aktiivisesti, mutta loppua kohden unohdin. Alkuinnostus kesti kuukauden, mutta viimeiset pari viikkoa ovat menneet huonommin.

Tein oman rajoittuneen liikkuvuuden mukaan sellaisia liikkeitä, mitkä tuntuivat hyvältä, eli en noudattanut tarkasti tätä ohjelmaa. Vaikeita liikkeitä olivat kaikki, koska kroppa ei vain taivu. Kaikista vaikeimmat olivat käsiä taaksepäin venyttävät liikkeet. Tietokonetta käyttävänä kädet taipuvat paremmin eteenpäin kuin taakse.

Kaikista parhaalta tuntui itse liike, mutta käsien ja olkapäiden tuskaisen pyörittelyn jälkeen olo oli aina todella virkeä ja se fiilis sen jälkeen oli todella hyvä.

Liikkuvuus parani todella paljon. Siis ihan älyttömästi. Nykyään saan jopa sormet lattiaan, vaikken ihan kämmeniä kuitenkaan. Kotona etätöissä muistin paremmin venytellä, ja pieni tauko kerran tunnissa tai parissa auttoi jaksamaan taas seuraavan työvaiheen parissa ja antoi todella runsaasti lisää energiaa. Käytin venyttelyä tauottamaan työtä ja vetreyttämään aivoja ja kroppaa. Mitä stressaantuneempi oli, sen vaikeampi oli muistaa venytellä, vaikka silloin juuri pitäisi.

Tulokset yllättivät. Niskajumit helpottivat merkittävästi, ja uni tuli helpommin. Selkäkään ei jomottanut niin pahasti ja venyttelyhetken jälkeen tunsi, kuinka veri palasi aivoihin, kun saa hetkeksi rentoutettua ja venyteltyä ylävartalon lihaksia. Venytyksen jälkeen lihakset nimittäin tuntuivat paljon rennommilta.

Loppuvaiheessa, kun aloin luistamaan enemmän, huomasin, että tutut jumit palasivat taas. Pakko taas petrata asian suhteen! Suosittelisin haastetta. Venytelkää ihmiset, pari minuuttia edes kerran päivässä auttaa kummasti!"

Nainen, 26

"Aikoinaan, kun harrastin kilpaurheilua, tuli venyteltyä useita kertoja päivittäin. Nykyään myös erilaisten harrastusten parissa tulee venyteltyä muutamia kertoja viikossa.

Suoritin haastetta satunnaisesti, kun ehdin, muutamia kertoja viikossa.

Mikään liike ei mielestäni ollut vaikea, parhaita olivat ne, missä pääsi liikuttelemaan niskaa ja lapaluita. Teki hyvää! Venytteleminen virkisti selkeästi ja tuntui tosi hyvältä.

Vaikeinta oli ottaa aikaa venyttelylle. Yleensä päivät ovat niin kiireisiä, ettei venyttelemään tahdo ehtiä kesken päivän. Haasteessa yllätti se, miten selkeä vaikutus venyttelyllä oli omaan vireystilaan. Suosittelisin haastetta. Venyttely on mahtavaa!"

Lue myös:

    Uusimmat