Haluatko maksimoida rasvanpolton? Näitä treenejä liikuntafysiologi suosittelee

Erilaiset HIIT-treenit ovat hyvä tapa polttaa rasvaa. HIIT-treenit ovat yleensä lyhyitä mutta sitäkin tehokkaampia. Asiasta kertoo PopSugar.

HIIT-treeni, eli korkean intensiteetin intervalliharjoittelu, on korkeatehoinen, lyhytkestoinen treeni. Yleensä työosio vuorottelee lepo-osion kanssa. HIIT-harjoittelun teho perustuu muun muassa maksimisykkeen tavoitteluun ja täysillä treenaamiseen.

Tästä tehokas rasvanpoltto johtuu

HIIT-harjoittelun väitetään polttavan tehokkaammin rasvaa kuin matalatehoisen harjoittelun. Yksi syy tehokkaaseen rasvanpolttoon on EPOC, eli harjoituksen jälkeinen ylimääräinen hapenkulutus.

Treenin jälkeen elimistö kärsii happivajeesta. Harjoittelun aikana ja sen lopettamisen jälkeen keho kuluttaa happea suurella teholla, ja elimistön täytyy tehdä töitä kuroakseen happivaje umpeen. Kehon työskentely vaatii energiaa, mikä tpuolestaan tarkoittaa kalorien palamista.

EPOC-efekti on suurimmillaan HIIT-treenin jälkeen, jolloin kaloreitakin palaa tehokkaasti.

Kaikenlaiset HIIT-treenit polttavat rasvaa tehokkaasti

HIIT-treenit ovat loistavia vaihtoehtoja maksimaalisen rasvanpolton tavoitteluun. Kaikki eri tavat ovat tehokkaita, kunhan noudatat HIIT-harjoittelun perusperiaatteita: täysillä tehtävää työosuutta, jota seuraa lyhyt palauttelu.

Liikuntafysiologi Tom Holland suosittelee PopSugarille esimerkiksi juoksua, soutua, pyöräilyä ja kehonpainoharjoitteita.

HIIT-treeni kannattaa pitää lyhyenä, jotta pystyt harjoittelemaan täysillä koko sen ajan.

– Mitä rankempia treenin työosiot ovat, sitä enemmän poltat rasvaa niin harjoittelun aikana kuin sen jälkeenkin, Holland kertoo.

Treenaamiselle voi olla vaikea löytää arjessa aikaa, ja HIIT onkin siihen täydellinen ratkaisu. Treeni voi kestää esimerkiksi 15–30 minuuttia.

Monipuolisuus kannattaa

HIIT-treenit ovat rankkoja kehollesi, joten niitä ei kannata tehdä useampana päivänä peräkkäin. Jos haluat treenata monta päivää putkeen, vuorottele HIIT:in ja matalatehoisemman treenin kanssa. Palautumiselle kannattaa antaa aikaa, sillä mitä levänneempi kehosi on ennen treeniä, sitä enemmän pystyt siihen panostamaan.

Vaikka HIIT-harjoittelu polttaa tehokkaasti rasvaa, myös matalatehoisemmalle treenille on paikkansa. Se on muun muassa hyväksi sydämelle ja hyvä keino aktiiviseen palautumiseen.

– Treenaamisessa monipuolisuus on yksi tärkeimmistä avaimista menestykseen, niin fysiologisesti kuin henkisestikin, Holland sanoo.

Tärkeintä on kuitenkin löytää treenitapa, joka miellyttää itseä. Kun urheilusta nauttii, todennäköisemmin siitä tulee myös pysyvä elintapa – jolloin rasvaakin palaa pitkällä aikavälillä enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat