Kaksi miljoonaa suomalaista kärsii salakavalasta vaivasta – muista nämä tärkeät lukemat: "Ykkönen on hyvä muistisääntö"

Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine, joka pidemmän päälle tekee tuhojaan. Miten paineet saisi alas?

Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine, joka pidemmän päälle tekee tuhojaan. Optimaalinen verenpaine on yläpaine alle 120 ja alapaine alle 80.

– Kun mennään sen yli, on hyvä alkaa kiinnittää huomiota verenpaineeseensa, Sydänliiton Tuija Pusa kuvaili Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Verenpainetta kohottavat sekä elintavat että perinnölliset syyt. Elintavoilla on suuri merkitys: verenpaineen kannalta haitallista on liiallinen suolankäyttö. Vaikka ihminen tarvitsee suolaa, liikaa sitä ei tulisi käyttää.

Kahvi ja lakritsikin nostavat verenpainetta

Suolan lisäksi esimerkiksi suomalaisten rakastama kahvi nostaa verenpainetta heti juomisen jälkeen, mutta ei pidä nousua pitkäaikaisesti yllä. Myös lakritsi ja runsas alkoholinkäyttö voivat aiheuttaa hallaa verenpaineelle.

– Osa suomalaisista on herkkiä lakritsin sisältämälle ainesosalle, joka nostaa verenpainetta. Siihen [nousuun] riittää oikeastaan heillä jo muutama lakupötkö, jos sitä käyttää säännöllisesti, Sydänliiton Pusa kuvalee.

Pusan mukaan lakritsia kannattaisikin välttää, jos verenpaine on jo kohonnut.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Leivässä voi olla runsaasti piilosuolaa

Varsinaisen suolan lisäksi elintarvikkeissa toki on myös piilosuolaa. Monille tulee yllätyksenä, että esimerkiksi leivissä voi olla runsaastikin suolaa.

– Me suomalaiset syömme aika paljon leipää, koska sieltä saamme toisaalta kuitua, Pusa sanoo.

Leivänpäälliset, kuten suolat ja makkarat, ovat nekin suolaisia, samoin esimerkiksi valmisruoat ja puolivalmisteet.

– Liemikuutiot, liemivalmisteet, soijakastikkeet, näissä kaikissa on suolaa, Pusa kuvaa.

Kannattaako ostaa erikoissuolaa? 

Kaupasta toki löytyy monia erilaisia, paremmiksikin mainostettuja suolatuotteita. Oikeasti mikään suola ei ole varsinaisesti terveellistä. Esimerkiksi hivenainemäärät ovat suolassa niin pieniä, ettei niillä ole terveysvaikutuksia.

Katso myös: Kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine, joka pidemmän päälle tekee tuhojaan. Miten verenpaineen saa alas? Juttu jatkuu videon alla.

Stressi nostaa verenpainetta - faktaa vai fiktiota? 10:29

– On yksi, joka ei ole ihan niin haitallinen, eli mineraalisuola. Suola on natriumkloridia, ja mineraalisuolassa osa natriumista on korvattu muilla kivennäisaineilla. Silloin natriumin saanti pienenee, Pusa sanoo.

Mineraalisuolaakaan ei toki tule käyttää enempää kuin tavallista suolaa.

– Muissa suolatuotteissa natriumkloridia on yhtä paljon kuin tavanomaisessa pöytäsuolassa. Ne eivät siis ole sen terveellisempiä suolan saannin kannalta.

Näin valitset terveellisesti: "Ykkönen on hyvä muistisääntö"

Jos kaupassa haluaa tehdä verenpaineen kannalta parempia valintoja, kannattaa valita esimerkiksi sydänmerkillä varustettuja tuotteita: niissä on vähemmän suolaa kuin muissa tuoteryhmän tuotteissa. Jos merkkiä ei ole, pakkauksesta voi tarkastaa suolapitoisuuden.

Verenpaineen tärkeät lukemat

120 / 80

Hyvässä tilanteessa verenpaineen yläpaine on alle 120 ja alapaine alle 80.

1 tai alle

Valitse tuote, jossa on suolaa mieluiten alle yksi gramma sataa grammaa kohden

Enintään 5 grammaa, eli teelusikallinen

Suolan saantisuositus vuorokaudessa aikuisille

– Ykkönen on hyvä muistisääntö. Mitä vähemmän, sen parempi, mutta alle yksi alkaa olla jo hyvä suurimmassa osassa elintarvikeryhmiä, esimerkiksi leivässä ja valmisruoissa, Pusa vinkkaa.

Ruokaviraston mukaan suomalaisten suolan saanti onnistui 40 vuodessa pienentymään reilulla kolmanneksella verrattuna 1970-lukuun, mutta suotuisa kehitys pysähtyi 2010-luvulla. 

Makuaisti tottuu vähäiseen suolaan

Elämäntapamuutoksilla suolan saantiin ja siten myös verenpaineeseen voi vaikuttaa suotuisasti. Suolan käyttöä on mahdollista vähentää, ja makuaisti mukautuu tähän.

– Siinä mielessä ei tarvitse olla huolissaan: jos suolaa vähentää, siihen kyllä tottuu, Pusa vakuuttaa.

Muutosten nopeus riippuu toki alkutilanteesta sekä siitä, millaisia muutoksia tekee. Tuloksia saattaa saada nopeastikin.

– Kyllä [muutos] ihan muutamissa viikoissa alkaa näkyä, Pusa sanoo.

Katso myös: Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella – tarvitaanko lääkitystä? Näin vastaa asiantuntija:

Hoituuko korkea verenpaine elämäntapamuutoksella vai tarvitaanko lääkitystä? 9:32

Lue myös:

    Uusimmat