Tutkimus suitsuttaa planetaarista ruokavaliota: Pidentää elinikää ja on ympäristöystävällinen

Hyvä, paha välipala: Miten toimia pikkunälän iskiessä? 9:38
KATSO MYÖS VIDEO: Mitä kannattaa syödä välipalaksi?

Tuoreen tutkimuksen mukaan niin sanottu planetaarinen ruokavalio liittyy sekä pienempään ennenaikaisen kuoleman riskiin että vähäisempiin ympäristövaikutuksiin.

Laajassa amerikkalaistutkimuksessa havaittiin, että niin sanottu planetaarinen ruokavalio (englanniksi Planetary Health Diet) pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä 30 prosentilla. 

Lisäksi sen ympäristövaikutus näyttäisi olevan pienempi. Tutkimuksen tuloksista kertoo Healthline-terveyssivusto.

Harvardin yliopiston alaisen Harvard T.H. Chan School of Public Health -organisaation tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, joiden ruokavalio oli tarkimmin linjassa planetaarisen ruokavalion kanssa, oli 30 prosenttia pienempi ennenaikaisen kuoleman riski verrattuna niihin, joiden ruokavalio muistutti sitä vähiten.

Kun planetaarista ruokavaliota noudatettiin säntillisemmin, ei pääasiallisena kuolinsyynä näyttänyt niin usein olevan syöpä tai sydän- ja keuhkosairaudet.

Planetaarinen ruokavalio on tieteellisen EAT-Lancet-komission kehittämä ruokavalio, jonka avulla pyritään takaamaan koko maailman väestölle terveellinen ruokavalio maapallon reunaehtojen puitteissa, 

Näin kertoi yliopistonlehtori Liisa Korkalo Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2021 STT:lle.

Planetaarisessa ruokavaliossa korostetaan kasvikunnan raaka-aineita.

Tutkimuksen perusteella näyttäisi myös siltä, että planetaarista dieettiä noudattavien ihmisten ruokavalioiden ympäristövaikutukset olivat huomattavasti pienemmät: Muun muassa kasvihuonekaasupäästöjen raportoitiin olevan 29 prosenttia vähäisemmät.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa arvioitiin yli 200 000 osallistujan terveystietoja. Osallistujat täyttivät ruokavaliokyselylomakkeita neljän vuoden välein 34 vuoden ajan.

Osallistujien ruokavaliot pisteytettiin 15 elintarvikeryhmän (muun muassa täysjyväviljan, vihannesten, siipikarjan ja pähkinöiden) saannin perusteella. Tarkoitus oli tarkkailla, miten paljon ruokavalio muistutti planetaarista ruokavaliota.

Tällainen on planetaarinen ruokavalio

Healthline pyysi ulkopuolista asiantuntijaa kommentoimaan tutkimustuloksia. 

– On rohkaisevaa nähdä määrällisiä tietoja, jotka tukevat ajatusta siitä, että se, mikä on hyväksi meille, on hyväksi myös planeetallemme, toteaa ravitsemusasiantuntija GQ Jordan.

Planetaarisessa ruokavaliossa pyritään lisäämään hedelmien, vihannesten, pähkinöiden ja täysjyväviljan määrää.

Lihan ja maitotuotteiden määrä pidetään kohtuullisena. Prosessoituja elintarvikkeita syödään minimaalisesti.

– Kyse on ravitsemuksellisten tarpeidemme ja ympäristön kestävyyden tasapainottamisesta, Jordan arvelee, hän sanoo.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä ruoka-aineet närästävät ja mitkä kenties helpottavat oloa. Juttu jatkuu videon alla.

Mitkä ruoka-aineet aiheuttavat närästystä ja mitkä saattavat helpottaa oloa? 2:12
Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen neuvoo, miten närästystä voi vähentää ruokavaliomuutosten kautta.

Terveys kiittää, sanoo asiantuntija

Ihmisen terveyden kannalta planetaarinen ruokavalio näyttäisi tarjoavan runsaasti hyötyjä, kertoo Healthline.

– Planetaarisen ruokavalion mukaiset ruokailutottumukset vähentävät merkittävästi ennenaikaisen kuoleman riskiä parantamalla aineenvaihduntaa, Jordan sanoo.

Jordanin mukaan ruokavalion runsas ravintoainetiheiden ja minimaalinen prosessoitujen elintarvikkeiden määrä antaa keholle tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka tukevat elimistön optimaalista toimintaa.

Nämä ravintoaineet auttavat säätelemään verensokeria, parantamaan kolesteroliarvoja ja pitämään verenpaineen terveellisissä lukemissa. Tämä kaikki voi pienentää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Planetaarinen ruokavalio sisältää kuitua

Jordanin mukaan planetaarisen ruokavalion kuitupainotteisuus parantaa ruoansulatuskanavan terveyttä ja auttaa painonhallinnassa.

Tämä on hänen mukaansa tärkeää, koska se vähentää lihavuuteen liittyviä terveysriskejä, mikä puolestaan vähentää entisestään vakavien sairauksien todennäköisyyttä.

– Samalla prosessoitujen elintarvikkeiden ja punaisesta ja prosessoidusta lihasta peräisin olevien tyydyttyneiden rasvojen vähentäminen parantaa lipidiprofiilia ja vähentää tulehdusta, joka on usein aineenvaihduntahäiriöiden, kuten tyypin 2 diabeteksen ja sydänsairauksien edeltäjä.

Alla olevalla Kesämyytit-videolla kerrotaan, aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää. Juttu jatkuu videon alla.

Aiheuttaako käristetty grilliruoka syöpää? 2:20
Kesäisiä ruokamyyttejä murtaa ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen.

Planetaarinen ruokavalio on yhteydessä sairauksien ehkäisyyn

Tutkimuksessa todetaan, että esimerkiksi syöpään ja sydän- ja keuhkosairauksiin kuoleminen väheni, kun planetaarista ruokavaliota noudatettiin tarkemmin.

Havainto ei yllätä Jordania.

– Syövän sekä sydän- ja keuhkosairauksien vähäisempi ilmeneminen planetaarista ruokavaliota noudattavien keskuudessa voi johtua sen korkeasta antioksidantti- ja kuitupitoisuudesta. Ne vähentävät oksidatiivista stressiä ja tukevat sydämen ja ruoansulatuskanavan terveyttä, hän kertoo.

Omega-3-rasvahappojen sisällyttämisellä ruokavalioon on myös merkitystä. 

– Kasveista ja rasvaisista kaloista saatavat omega-3-rasvahapot edistävät sydän- ja verisuoniterveyttä ja voivat auttaa alentamaan syöpäriskiä, Jordan selittää.

Ravitsemusterapeutti puolustaa lihaa ja maitotuotteita

Vegaani- ja kasvisruokavalioiden suosio on kasvanut viime vuosina. Syynä ovat terveyshyödyt, joita ihmiset ovat kokeneet niistä saavansa sekä niiden vähäisemmät ympäristövaikutukset.

Planetaarinen ruokavalio eroaa näistä kahdesta ruokavaliosta siinä, että siinä lihaa ja maitotuotteita syödään, joskin kohtuudella.

Ravitsemusterapeutti Laura Wyness, joka ei osallistunut tutkimuksen tekoon, kertoo lihan ja maitotuotteiden olevan tärkeitä ravintoaineiden lähteitä. Niistä saa esimerkiksi välttämättömiä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten jodia, kalsiumia, sinkkiä, rautaa, B12-vitamiinia ja seleeniä.

– Jos lihaa ja maitotuotteita vähennetään miettimättä kunnolla, mistä kasvisruoista saadaan keskeiset ravintoaineet, kasvaa todennäköisesti riski joidenkin olennaisten vitamiinien ja mineraalien riittämättömälle saannille, hän sanoo Huffington Postille.

Wyness kertoo, että ruokavaliot, joilla pyritään pienentämään ympäristövaikutuksia, voivat heikentää sellaisten mikroravintoaineiden saantia ja asemaa, joista jo nyt on joillakin väestöryhmillä pulaa.

Jordan on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että lihan ja maitotuotteiden nauttimisesta kohtuullisesti voi olla hyötyä, sillä tiettyjä ravintoaineita saattaa olla vaikeampi saada riittävästi pelkästään kasvipohjaisesta ruokavaliosta.

Neuvoja planetaarista ruokavaliota harkitseville

Jos haluat alkaa noudattaa planetaarista ruokavaliota, Wyness kehottaa tekemään pieniä muutoksia askel kerrallaan.

Hän vinkkaa, että kannattaa aloittaa lisäämällä kasviproteiinipitoisia elintarvikkeita. Se voi olla esimerkiksi purkillinen kikherneitä curryyn tai muhennokseen.

– Voit myös tehdä tavallisesta ateriasta täysin kasvipohjaisen korvaamalla lihan palkokasvien ja vihannesten sekoituksella, hän vinkkaa.

Linssien lisääminen on hänen mukaansa toinen hyvä tapa lisätä kuidun ja ravintoaineiden saantia.

Jordan uskoo, että avainasemassa on proteiinin saannin siirtäminen punaisesta lihasta kalaan, siipikarjaan ja kasvipohjaisiin proteiineihin.

– Lohen ja makrillin kaltaiset kalat sisältävät runsaasti omega-3-rasvahappoja, jotka edistävät sydämen terveyttä ja vähentävät tulehduksia elimistössä, hän huomauttaa.

– Samalla erilaisten pähkinöiden ja siementen, kuten manteleiden, pellavansiementen ja chiansiementen, lisääminen voi myös lisätä proteiinien ja ravintoaineiden saantia.

Toinen hyvä muutos on se, että valitaan täysjyvää sisältäviä elintarvikkeita jalostettujen elintarvikkeiden sijaan niin paljon kuin mahdollista.

Jordan sanoo, että tämä tarkoittaa sellaisten elintarvikkeiden ostamista, jotka ovat mahdollisimman lähellä luonnollista tilaansa, kuten tuoreita hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja. 

Niistä saa tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja kuituja, jotka usein häviävät prosessoiduissa elintarvikkeissa.

Katso myös video: Voiko jäätelö olla terveellinen välipala? Näin paljon ne sisältävät sokeria

Voiko jäätelö olla terveellinen välipala? Näin paljon ne sisältävät sokeria 1:50
Ruokatoimittaja Petra Tuominen selvitti, paljonko suosituissa jäätelöissä ja mehujäissä on sokeria.

Lähde: Healthline

Lue myös:

    Uusimmat