Tutkijat varoittavat: Älä sekoita alkoholia light-limuihin

Tutkijoiden mukaan alkoholijuomien kevytversiot aiheuttavat humalatilan normaaleja juomia nopeammin, ja voivat täten johtaa vaaratilanteisiin.

Tutkijoiden mukaan alkoholijuomien light-versiot voivat olla luultua petollisempia. Baareissa tilataan yhä enemmän drinkkejä, joissa lihottavat sokerilimut on korvattu kevytversioilla. Näin esimerkiksi painoaan tarkkailevat nuoret naiset saavat drinkkinsä vähemmän kaloripitoisina.

Texasin yliopiston tutkijoiden mukaan alkoholi imeytyy vereen nopeammin näistä juomista ja aiheuttaa näin ollen myös äkkinäisemmän humalatilan. Yliopiston tutkimuksissa selvisi, että yhden kevyt-virvoitusjuomalla laimennetun vodkadrinkin juonneilla naisilla promilleraja oli korkeammalla, kuin normaalisokerisen drinkin juoneilla.

"Riski erityisesti nuorille naisille"

Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt eivät kuitenkaan itse havainneet eroa juomien aiheuttamien tilojen välillä. Koehenkilöt kokivat pystyvänsä esimerkiksi ajamaan autoa molemmissa tilanteissa, vaikka kevytjuoman aiheuttama nopea humalatila nostikin promillerajat sallitun rajan yli.

– Keinotekoisesti makeutetut alkoholimikserit saattavat olla riski erityisesti nuorille naisille, jotka eivät ymmärrä humaltumisen aiheuttamia vaaroja. Tämä voi johtaa esimerkiksi tahattomiin rattijuopumustilanteisiin, Texasin yliopiston tutkija Dennis Thombs toteaa

Tutkijat muistuttavat, että kevyt-drinkeissä voi säästää muutaman kalorin, mutta korkea veren alkoholipitoisuus on huomattavasti suurempi terveysriski kuin muutamat ekstrakalorit.

Lähde: Daily Mail

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja