Tutkijat löysivät apukeinon muistin parantamiseen – kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita

Sokkomakutestissä pääsiäisen punaviinit – testin hintavin Chianti jakoi raadin kahtia 7:49
KATSO MYÖS: Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin flavonoideja punaviinien muodossa.

Flavanolipitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon saattaa parantaa muistia, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat ovat saaneet selville, että flavanolin lisääminen ruokavalioon paransi sellaisten ihmisten muistia, joiden ruokavalio sisälsi aiemmin vähemmän flavanolia, kertoo New York Post.

Flavanolit kuuluvat flavonoideihin. Flavonoidit ovat tehokkaita antioksidanttien tavalla vaikuttavia aineita. Ne pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksiin. Lisäksi niillä on elimistön vastustuskykyä parantava vaikutus, kertoo kasvikset.fi-sivusto.

Asiantuntijoiden mukaan punaviini, musta tee ja vihreä tee, tumma suklaa, pavut, kaali, vesikrassi, sipulit, kirsikat, karhunvatukat, tummat viinirypäleet ja omenat sisältävät terveellisiä määriä flavanolia.

Flavanolilisä nosti muistitestin tuloksia 16 prosentilla

Niillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä, joiden ravinto sisälsi vain vähäisen määrän flavanolia, syöty flavanolilisä nosti muistitestin pisteitä 16 prosenttia, kun tutkimusta oli takana vuoden verran. Muistin kohentuminen jatkui koko kolmivuotisen tutkimusjakson ajan.

Niillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä, joiden ravinto sisälsi jo tutkimuksen alkaessa runsaasti flavanolia, ei havaittu merkittävää muistin paranemista, vaikka he söivät flavanolilisää.

– Tulokset ovat jännittäviä, koska niiden mukaan flavanolille on olemassa jokin optimaalinen määrä, minkä verran niitä tulisi saada ravinnosta, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja ravitsemuksen sekä ruokatieteen professori Gunter Kuhnle Readingin yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

– Muistitestin tulosten parantuminen nostaa esille mahdollisuuden käyttää flavanolirikasta ravintoa parantamaan ikääntyneiden kognitiivisia kykyjä, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja ja neuropsykologian professori Adam Brickman Columbian yliopistosta.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkijat pyysivät yli 3462 vanhempaa aikuista ottamaan joko 500 milligramman vahvuista flavanolipilleriä tai plaseboa kolmen vuoden ajan. Osallistujat suorittivat vuosittain verkossa tehtävän lyhyttä muistia testaavan muistikokeen.

Lisäksi sekä kokeen alussa että vuosittaisissa tarkastuksissa osallistujilta otettiin virtsakokeet, joista mitattiin flavanolitasoja.

Lisää tutkimustietoa ravintoaineiden vaikutuksista muistiin tarvitaan

Terveyden asiantuntijat huomauttavat, että lisätutkimusta tarvitaan vahvistamaan tietoa siitä, mitä ravintoaineita tarvitaan ylläpitämään ikääntyneiden ihmisten aivoterveyttä.

– Tutkimukset ovat alkaneet paljastaa näillä pitkän iän vuosikymmenillä, että tarvitsemme erilaisia ravintoaineita vahvistaaksemme ikääntyviä mieliä, yksi tutkimuksen kirjoittajista lääkäri Scott Small sanoo tutkimustiedotteessa.

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole olleet yhtä vaikuttuneita Mars-suklaamerkin osarahoittaman tutkimuksen tuloksista.

– Pelkäänpä, etteivät tutkimustulokset tue väitettä siitä, että flavanolit parantavat muistin toimintaa, kunniasprofessori David Curtis genetiikan instituutista lontoolaisyliopistosta kertoi Science Media Centre -julkaisussa.

– Jopa ryhmällä, joka alun perin kulutti vähän flavanolia ja sitten käytti flavanolilisää vuosia, oli suunnilleen saman tasoiset muistitulokset kuin lumelääkettä saaneilla. Mahdolliset erot näiden ryhmien välillä olivat hyvin sattumanvaraisia.

Tutkijat: On tärkeä erottaa muistiongelmat toisistaan

Muut tieteilijät huomauttivat, että tutkimus, joka keskittyy lyhyen ajan muistiin ei kerro paljoakaan dementian tai Alzheimerin taudin riskeistä.

– On tärkeää erottaa iän myötä tapahtuva muistin pätkiminen ja dementia toisistaan. Siinä missä Alzheimerin tautiin liittyvä muistinmenetys vaikuttaa episodiseen muistiin, ikään liittyvät muistikatkokset ovat tavallisia kaikilla, tutkija Davide Bruno, John Mooren yliopistosta kertoo Science Media Centerissa.

Episodisella muistilla tarkoitetaan tapahtumamuistia, johon kuuluvat ihmiselle tapahtuneet elämänkerralliset asiat, kertoo Duodecim.

– Vaikka on mahdollista, että flavanoleilla saattaa olla jokin rooli dementian kehittymisessä, lisäravinteen vaikutukset muistiin näyttävät olevan vaatimattomia ja rajoittuvat henkilöihin, joiden ruokavalio oli tutkimuksen alussa huonompi, Bruno lisää.

Lue myös:

    Uusimmat