Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkijat löysivät apukeinon muistin parantamiseen – kaikki asiantuntijat eivät ole vakuuttuneita

7:49Sokkomakutestissä pääsiäisen punaviinit – testin hintavin Chianti jakoi raadin kahtiaKATSO MYÖS: Halpa vs. kallis -sarjassa maisteltiin flavonoideja punaviinien muodossa.
Julkaistu 05.06.2023 07:28
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Flavanolipitoisten ruokien lisääminen ruokavalioon saattaa parantaa muistia, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat ovat saaneet selville, että flavanolin lisääminen ruokavalioon paransi sellaisten ihmisten muistia, joiden ruokavalio sisälsi aiemmin vähemmän flavanolia, kertoo New York Post.

Flavanolit kuuluvat flavonoideihin. Flavonoidit ovat tehokkaita antioksidanttien tavalla vaikuttavia aineita. Ne pienentävät riskiä sairastua sydän- ja verisuoni- sekä syöpäsairauksiin. Lisäksi niillä on elimistön vastustuskykyä parantava vaikutus, kertoo kasvikset.fi-sivusto.

Asiantuntijoiden mukaan punaviini, musta tee ja vihreä tee, tumma suklaa, , kaali, vesikrassi, sipulit, , karhunvatukat, tummat viinirypäleet ja omenat sisältävät terveellisiä määriä flavanolia.

pavut
kirsikat

Flavanolilisä nosti muistitestin tuloksia 16 prosentilla

Niillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä, joiden ravinto sisälsi vain vähäisen määrän flavanolia, syöty flavanolilisä nosti muistitestin pisteitä 16 prosenttia, kun tutkimusta oli takana vuoden verran. Muistin kohentuminen jatkui koko kolmivuotisen tutkimusjakson ajan.

Niillä tutkimukseen osallistuneilla ihmisillä, joiden ravinto sisälsi jo tutkimuksen alkaessa runsaasti flavanolia, ei havaittu merkittävää muistin paranemista, vaikka he söivät flavanolilisää.

kirsikat ja punaviiniMuun muassa kirsikat ja punaviini sisältävät flavanolia.KUVA: SHUTTERSTOCK

– Tulokset ovat jännittäviä, koska niiden mukaan flavanolille on olemassa jokin optimaalinen määrä, minkä verran niitä tulisi saada ravinnosta, tutkimuksen toinen kirjoittaja ja ravitsemuksen sekä ruokatieteen professori Gunter Kuhnle Readingin yliopistosta sanoo tutkimustiedotteessa.

– Muistitestin tulosten parantuminen nostaa esille mahdollisuuden käyttää flavanolirikasta ravintoa parantamaan ikääntyneiden kognitiivisia kykyjä, sanoo tutkimuksen toinen kirjoittaja ja neuropsykologian professori Adam Brickman Columbian yliopistosta.

Näin tutkimus toteutettiin

Tutkijat pyysivät yli 3462 vanhempaa aikuista ottamaan joko 500 milligramman vahvuista flavanolipilleriä tai plaseboa kolmen vuoden ajan. Osallistujat suorittivat vuosittain verkossa tehtävän lyhyttä muistia testaavan muistikokeen.

Lisäksi sekä kokeen alussa että vuosittaisissa tarkastuksissa osallistujilta otettiin virtsakokeet, joista mitattiin flavanolitasoja.

Lisää tutkimustietoa ravintoaineiden vaikutuksista muistiin tarvitaan

Terveyden asiantuntijat huomauttavat, että lisätutkimusta tarvitaan vahvistamaan tietoa siitä, mitä ravintoaineita tarvitaan ylläpitämään ikääntyneiden ihmisten aivoterveyttä.

– Tutkimukset ovat alkaneet paljastaa näillä pitkän iän vuosikymmenillä, että tarvitsemme erilaisia ravintoaineita vahvistaaksemme ikääntyviä mieliä, yksi tutkimuksen kirjoittajista lääkäri Scott Small sanoo tutkimustiedotteessa.

Tumma suklaaTumman suklaan ainesosa kaakao ja sen sisältämät flavonoidit ovat tehokkaita antioksidantteja.Shutterstock

Kaikki tutkijat eivät kuitenkaan ole olleet yhtä vaikuttuneita Mars-suklaamerkin osarahoittaman tutkimuksen tuloksista.

Lue myös: Lisää näyttöä suklaan terveyshyödyistä – saattaa jopa auttaa elämään pitempään

– Pelkäänpä, etteivät tutkimustulokset tue väitettä siitä, että flavanolit parantavat muistin toimintaa, kunniasprofessori David Curtis genetiikan instituutista lontoolaisyliopistosta kertoi Science Media Centre -julkaisussa.

– Jopa ryhmällä, joka alun perin kulutti vähän flavanolia ja sitten käytti flavanolilisää vuosia, oli suunnilleen saman tasoiset muistitulokset kuin lumelääkettä saaneilla. Mahdolliset erot näiden ryhmien välillä olivat hyvin sattumanvaraisia.

Tutkijat: On tärkeä erottaa muistiongelmat toisistaan

Muut tieteilijät huomauttivat, että tutkimus, joka keskittyy lyhyen ajan muistiin ei kerro paljoakaan dementian tai Alzheimerin taudin riskeistä.

– On tärkeää erottaa iän myötä tapahtuva muistin pätkiminen ja dementia toisistaan. Siinä missä Alzheimerin tautiin liittyvä muistinmenetys vaikuttaa episodiseen muistiin, ikään liittyvät muistikatkokset ovat tavallisia kaikilla, tutkija Davide Bruno, John Mooren yliopistosta kertoo Science Media Centerissa.

Episodisella muistilla tarkoitetaan tapahtumamuistia, johon kuuluvat ihmiselle tapahtuneet elämänkerralliset asiat, kertoo Duodecim.

– Vaikka on mahdollista, että flavanoleilla saattaa olla jokin rooli dementian kehittymisessä, lisäravinteen vaikutukset muistiin näyttävät olevan vaatimattomia ja rajoittuvat henkilöihin, joiden ruokavalio oli tutkimuksen alussa huonompi, Bruno lisää.

Lue vielä: Tutkijat havaitsivat tietyn ruokavalion liittyvän pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin – syötkö jo näin?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: New York Post, kasvikset.fi, University of Reaging, Duodecim, Science Media Centre

Lisää aiheesta:

Porkkanatutkimus osoitti, kuinka helposti ravinnosta voisi saada lisää terveyshyötyjäUnohteletko asioita? Yksi helppo tapa voi auttaa parantamaan muistiaJälleen löytyi yksi hyvä syy syödä mansikoita – tutkimus löysi hyödyn keski-ikäisilleTutkijat havaitsivat tietyn ruokavalion liittyvän pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin – syötkö jo näin?Tutkijat löysivät syyn nautiskella punaviiniä ja juustoa päivittäin: "Olin iloisesti yllättynyt"Uusi tutkimus väittää: Kupillinen mustaa teetä päivässä voi jopa puolittaa riskin sairastua Alzheimerin tautiin – asiantuntijoilta kriittinen vastaanotto
RavitsemusMuistiMuistisairaudetIkääntyminenTutkimustuloksetMarjatJuomatTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • Eilen19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • Eilen08:41
    Ruoka

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 5.12.16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • 5.12.08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia