Kaksi flavonoidiryhmää suojaavat muistia – näistä väreistä tunnistat ruokakaupassa

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso myös: Tunnetko pitkäaikaissairauksille altistavat tekijät?

Paljon eri värisiä marjoja, hedelmiä ja kasviksia sisältävä ruokavalio saattaa auttaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen ylläpidossa. Vaikutus liittyy todennäköisesti niiden sisältämiin flavonoideihin.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset nostavat esiin etenkin kaksi flavonoidiryhmää – flavonolit ja antosyaanit. Flavonoleja on keltaisissa ja oransseissa ja antosyaaneja sinisissä, punaisissa ja violeteissa kasveissa.

Tutkijat seurasivat 49 000 naista ja 28 000 miestä 20 vuoden ajan. Seurannan aikana ruokavaliota kartoitettiin useita kertoja ja osallistujia pyydettiin arvioimaan muistiaan ja muita kognitiivisia kykyjään kahdesti.

Flavonoideja syövät kokivat muistinsa paremmaksi

Tulosten perusteella paljon flavonoideja nauttivat kokivat muistinsa heikentyneen 20 prosenttia harvemmin kuin osallistujat, joiden ruokavaliossa niitä oli vähänlaisesti.

Voimakkain yhteys havaittiin runsaasti flavonoleja nauttivilla. Heidän muistinsa heikkeni lähes 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin vähiten flavonoleja syövien. Flavonoleja on esimerkiksi appelsiinissa.

Paljon antosyaaneja sisältävä ruokavalio liittyi puolestaan 24 prosenttia pienempään kognitiivisten mielentoimintojen heikentymisen riskiin. Antosyaaneja on esimerkiksi mustikassa ja mustaherukoissa.

Värikäs ruokavalio voi ylläpitää muistia

Ruokavalion lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa yhteyksiin, mutta samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin. Havainnot viittaavat monipuolisen, marjoja, kasviksia ja hedelmiä sisältävän ruokavalion ylläpitävän muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat