Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yhtä paljon kuitua kuin ruisleivässä! Tumma suklaa tekee tutkitusti hyvää niin vatsalle kuin mielelle

•	Kaakaomassassa on noin 20% kuitua. Tarkka kuidun osuus riippuu kaakaopensaiden kasvuolosuhteista: länsi-afrikkalainen kaakao on hieman kuitupitoisempaa kuin etelä-amerikkalainen.
• Kaakaomassassa on noin 20% kuitua. Tarkka kuidun osuus riippuu kaakaopensaiden kasvuolosuhteista: länsi-afrikkalainen kaakao on hieman kuitupitoisempaa kuin etelä-amerikkalainen. Shutterstock
Julkaistu 03.12.2018 11:31

MTV LIFESTYLE

Tumman suklaan sisältämät ravintoaineet ja kuitu hellivät verisuonia, suolistoa ja hermostoa.

Suklaan ravitsevat, hyvää tekevät ja jopa mystisinä pidetyt ominaisuudet ovat kiehtoneet ihmisiä jo vuosituhansien ajan. Suussa sulavan suklaan maku on omiaan rentouttamaan ja tuomaan hyvää mieltä, ja tummassa suklaassa on myös monia hyvinvointia edistäviä ravintoaineita – magnesiumia, kaakaon flavanoleja, ja kaliumia, jotka hellivät hermostoa ja verisuonia ja auttavat pysymään virkeänä.

Poimi videolta herkullinen vinkki joulun herkutteluun. Artikkeli jatkuu videon alla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Harvempi kuitenkaan tietää, että tumma suklaa on myös todella runsaskuituista! Sen lisäksi, että riittävä kuidun saanti vaikuttaa suoliston toimintaan, kuitu osallistuu välillisesti myös aivoille välttämättömien välittäjäaineiden valmistukseen. Välittäjäaineet puolestaan kiihdyttävät tai jarruttavat aivojen toimintaa ja osallistuvat muun muassa tunne-elämän säätelyyn ja vaikuttavat muistiin ja vireystilaan.

LUE MYÖS: Loppuuko suklaa tosiaan maailmasta? Suklaaguru tyrmää uhkakuvat: Ongelma on aito, mutta ratkaistavissa

Joulukiireessä kannattaa siis panostaa riittävään kuidunsaantiin – ja tässä hyviä uutisia suklaan ystäville: tummassa suklaassa on jopa yhtä paljon ravintokuitua kuin ruisleivässä *. Ja herkkävatsaisille tiedoksi: tumman suklaan sisältämä kuitu soveltuu hyvin myös FODMAP-ruokavalioon.

Suklaata voi syödä hyvällä omalla tunnolla

Moni suklaalla herkuttelija saattaa kuitenkin pohtia sitä, voiko suklaan syömisestä seurata jotakin negatiivista. Huolet ovat tutkimuksen mukaan turhia.

Fazer on tutkinut yhteistyössä ravitsemustieteen johtavien asiantuntijoiden kanssa tumman suklaan hyvää tekeviä vaikutuksia työikäisillä ja iäkkäillä ja sitä, onko positiivisten terveysvaikutusten kannalta riittävän suklaamäärän syömisellä negatiivisia terveysvaikutuksia.

– Tutkimuksissamme olemme havainneet, että tällaisella päivittäisellä annoksella ei ollut haitallista vaikutusta painoon tai veren rasva-arvoihin. Tummaa suklaata voi siis hyvällä omalla tunnolla syödä kohtuudella osana terveellistä ruokavaliota, kertoo Fazerin tutkimus- ja innovaatioyksikkö Fazer Labissa työskentelevä ravitsemustieteiden tohtori Marika Laaksonen.

Terveysvaikutusten saamiseksi flavanoleja tulisi saada 200 mg päivässä.

* Salminen M. Kaakaon ja suklaan ravintokuitu. EKT-sarja 1846. Helsinki: Helsingin yliopisto, Elintarvike- ja ravitsemustieteiden osasto 2018.

Lähde: Fazer

Lisää aiheesta:

Hyötyä sekä suolistolle että aivoille: Näitä ruokia ostaa ravitsemusasiantuntijaHarvardin ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten kannattaa syödä hyvän aivoterveyden nimissäTiesitkö? Perinteisestä suomalaisesta joulupöydästä löytyy myös terveyspommejaOvatko banaanit terveellisiä vai lasketaanko ne herkuksi? Ravintoasiantuntija selittääTällä suositut personal trainerit herkuttelevat ennen treeniä: "Ihmiset katsovat meitä kuin hulluja" Asiantuntija kannustaa päivittäiseen herkutteluun: Suklaa tekee tutkitusti hyvää niin keholle kuin mielelle
SuklaaRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Suklaa
  • Eilen17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 6.9.17:31
    Ruoka

    Nyt on helppo brownie! Ellimaijan ohjeella "ihanan tahmea" lopputulos

  • 7.8.07:44
    Ruoka

    Karu muutos suklaalevyihin – miten leipominen nyt onnistuu?

  • 28.7.10:51
    Fazer

    Fazerin tutut suklaalevyt kutistuvat

  • 23.7.14:33
    Takaisinvedot

    Ruokavirastolta varoitus: Salmonellariski suklaassa!