Mustan teen terveyshyödyt – tiesitkö nämä?

Vihreää ja valkoista teetä ylistetään usein, mutta mustan teen terveyshyödyt sivuutetaan olankohautuksella. Ei ehkä kannattaisi.

Vihreä ja valkoinen tee eivät ole ylivertaisia mustaan teehen verrattuna. Kaikki teethän tulevat kuitenkin saman kasvin lehdistä. Erilaisten teelaatujen välillä eroa on vain sadonkorjuussa, kuivatuksessa sekä lehtien käsittelyssä. Musta tee jätetään hapettumaan pidemmäksi aikaa kuin valkoinen ja vihreä tee, joten ravintoaine- ja makuprofiilit eroavat hieman. Mustassa teessä kuitenkin on paljon ravintoaineita.

Pidempi hapettuminen lisää kofeiinipitoisuutta, joka on suurempi kuin vihreässä teessä, mutta jos et juo mustaa teetä kellon ympäri, se tuskin on ongelma, vaikka kofeiinia välttelisitkin. Kupillinen mustaa teetä voi – tyypistä riippuen – sisältää saman verran terveyttä edistäviä antioksidantteja, polyfenoleja, kuin vihreäkin tee.

Lisää mustan teen hyviä puolia:

– Mustassa teessä on antioksidanttia, jonka on todettu parantavan kognitiivista toimintaa ja vähentävän LDL-kolesterolia.

– Koska tee on fluoridin lähde, sen juominen saattaa parantaa suun terveyttä.

– Outoa kyllä, tee saattaa auttaa myös hiusten kasvussa. Japanilaistutkimuksen mukaan mustan teen uute yhdistettynä kapsaisiiniin auttoi hiirten karvan kasvua. Tätä ei kuitenkaan ole tutkittu vielä ihmisillä.

– Koska tee on 99-prosenttisesti vettä, se luonnollisesti nesteyttää kehoa.

– Mustan teen kofeiinipitoisuus on pienempi kuin samassa määrässä kahvia.


(MTV3)

Lähde: Telegraph

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja