Tutkijat havaitsivat tietyn ruokavalion liittyvän pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin – syötkö jo näin?

Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia 8:31
KATSO MYÖS VIDEO: Muistisairaudet koskettavat jollain tavalla monia suomalaisia.

Tutkijat löysivät yhteyden Välimeren ruokavalion ja pienemmän Alzheimerin taudin riskin väliltä.

Amerikkalaisessa Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa löydettiin yhteys Välimeren ruokavalion ja pienentyneen Alzheimerin taudin riskin väliltä. Tutkimustuloksista kertoo CNN.

Välimeren ruokavaliossa painotetaan muun muassa kasvisten, täysjyväviljojen, pähkinöiden, palkokasvien, kalan ja oliiviöljyn syömistä.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksessa hyödynnettiin kehonsa kuolemansa jälkeen tutkimuskäyttöön lahjoitettavaksi antaneiden ihmisten aivoja. Tutkittavia oli yhteensä 581. Osallistujat olivat lahjoittaneet aivonsa Rushin yliopiston muisti- ja ikääntymisprojektiin. Vuonna 1997 alkanut projekti on kerännyt vuosittain osallistujien ruokavaliotietoja vuodesta 2004 lähtien.

Tutkimuksessa analysoitiin ruokavaliotietoja vuodesta 2014 keskimäärin kuusi tai seitsemän vuotta eteenpäin. Näitä tietoja verrattiin kunkin henkilön ruumiinavauksen yhteydessä aivokudoksesta havaittuun beeta-amyloidi -proteiinin ja tau-proteiinin määrään. Niitä pidetään Alzheimerin taudista kertovina tunnusmerkkeinä.

Tutkimuksen tekoon osallistunut sisätautien apulaisprofessori Pujar Agarwal chicagolaisesta Rush University Medical Centeristä kertoo, että aivokudoksen tarkastelu dementiamarkkerien tietyn tason määrittämiseksi oli tutkimuksen ainutlaatuinen osa.

– Aiemmat dementiariskiä selvittäneet tutkimukset keskittyivät enemmän kliiniseen tulokseen eli kognitiiviseen suorityskykyyn ajan myötä, mutta meidän tutkimuksemme tarkasteleekin näiden tiettyjen sairauden tunnusmerkkien esiintymistä aivoissa kuoleman jälkeen, hän sanoo CNN:lle.

Tämä tutkimuksessa havaittiin

Tutkimuksessa todettiin, että enemmän esimerkiksi pikaruokaa ja leivonnaisia syöneiden ihmisten aivokudoksesta löytyi paljon enemmän beeta-amyloidia ja tau-proteiinia. Välimeren dieettiä tai sitä muistuttavaa MIND-dieettiä noudattaneiden aivoista ruumiinavauksessa otetuissa koepaloissa havaittiin niitä vähemmän.

Tutkijoiden mukaan se, että henkilö noudatti ainakin melko tarkasti jompaakumpaa näistä ruokavalioista, saattoi pienentää lähes 40 prosentilla todennäköisyyttä sille, että aivokudokseen kertyi niin paljon näitä mainittuja merkkiaineita, että heillä saatettiin todeta olevan Alzheimerin tauti.

Välimeren ruokavalion noudattamista tarkastelleessa pisteytyksessä korkeimmat pisteet saaneiden aivossa näytti olevan keskimäärin saman verran beeta-amyloidia ja tau-proteiinia kuin 18 vuotta nuoremmilla verrattuna niihin, jotka saivat vähiten pisteitä. Ihmisillä, jotka saivat eniten pisteitä MIND-ruokavalion noudattamisessa, keskimääräinen beeta-amyloidin ja tau-proteiinin määrä oli samanlainen kuin 12 vuotta nuoremmilla verrattuna niihin, jotka saivat vähiten pisteitä.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että yhden ruokakategorian lisääminen jommastakummasta ruokavaliosta vähensi amyloidin kertymistä aivoissa samalle tasolle kuin neljä vuotta nuoremmilla. Ruokakategorioilla tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että syödään suositeltu määrä vihanneksia tai hedelmiä.

Lehtivihanneksista erityispaljon hyötyä

Agarwal kertoo CNN:n mukaan, että yksinkertainen muutos ruokavalioon – kuten vihannesten, marjojen, täysjyväviljojen, oliiviöljyn ja kalan lisääminen – voisi viivästyttää Alzheimerin taudin puhkeamista tai vähentää dementian riskiä vanhetessamme. 

Etenkin lehtivihannesten syönti näytti olevan kannattavaa. Eniten niitä syöneiden aivokudos näytti tutkijoiden mukaan lähes 19 vuotta nuoremmalta beeta-amyloidin kertymisen suhteen verrattuna niihin, jotka söivät niitä yhden tai harvemman annoksen viikossa.

Suurin hyöty saadaankin Agarwalin mukaan lehtivihanneksista, mutta myös marjojen, täysjyväviljojen ja muiden näissä ruokavalioissa suositeltujen terveellisten ruoka-aineiden lisääminen lautaselle oli hyödyllistä.

Edullista ruokaa terveydestä pihistämättä! Neuvot kauppaan ja keittiöön. Juttu jatkuu videon alla.

Edullista ruokaa terveydestä pihistämättä – neuvot kauppaan ja keittiöön 8:26
Marttojen edustaja ja ravitsemusterapeutti antavat vinkkejä.

Tarvitaan lisää näyttöä

Tästä ei voida suoraan päätellä, että syömällä tietyllä tavalla Alzheimerin taudin riski vähenisi. Tutkijoiden mukaan vielä pitää selvittää, mitä todella tapahtuu. He uskovat näiden ruokavalioiden sisältävän runsaasti sellaisia ainesosia ja vaikuttavia aineita, jotka johtavat kiertoteitä todennäköisesti siihen, että beeta-amyloidia ja tau-proteiinia ei kerry niin paljon

CNN pyysi myös kommentit Alzheimerin taudin tutkimiseen erikoistuneelta neurologi Richard Isaacsonilta, joka ei ollut mukana tutkimuksen teossa. Hänen näkemyksensä oli seuraava:

– Vaikka tämä tutkimus ei vedenpitävästi todista, että aivojen ikääntymistä on mahdollista hidastaa ruokavalinnoilla, pidän sen dataa riittävän vakuuttavana siihen, että aion itse lisätä lehtivihanneksia useimpiin aterioihini ja ehdottaa välimerellistä ruokavaliota riskiryhmässä oleville potilailleni, Isaacson sanoo.

Välimeren ruokavalion hyötyjä on tutkimuksissa havaittu ennenkin. Sen on havaittu muun muassa vähentävän diabetesta, edistävän painonpudotusta ja voivan ehkäistä kognitiivisen suorituskyvyn heikkenemistä.

Katso myös: Tältä näyttää puoli kiloa kasviksia, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Puoli kiloa kasviksia päivässä, mutta miltä määrä oikeasti näyttää?

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat