Tutkijat kehottavat ihmisiä tallettamaan omaa kakkaansa – voi taata terveemmän elämän tulevaisuudessa

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
KATSO MYÖS: Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Ruoan havainnollistava retki suusta vessanpönttöön.

Ulosteen tallettaminen on kuin laittaisi rahaa tulevaisuuden terveyspankkiin.

Uloste pitää sisällään paljon tietoa terveydestäsi, mutta tutkijoiden mukaan se voisi potentiaalisesti myös pelastaa terveytesi myöhemmällä iällä, kirjoittaa NBC News.

Ulosteensiirroista on puhuttu mediassa jo jokusen vuoden ajan. MTV Uutiset kirjoitti vuonna 2019 siitä, miten tutkijat etsivät "superkakkaluovuttajia", joiden uloste sisältää ideaalin sekoituksen suolistotaudeista parantavia bakteereja. 

Kakassa piilee siis jos jonkinlaista voimaa, minkä takia tutkijat pohtivat nyt, että oman ulosteen tallettaminen myöhempää käyttöä varten voisi olla sangen järkevää.

Kakkaa talteen ihmiskunnan suojelemiseksi

Trends in Molecular Medicine -sivustolla julkaistussa mielipidekirjoituksessa, tutkijat puhuvat sen puolesta, että ihmiset tallettaisivat omaa ulostettaan nuorena, voidakseen palauttaa hyvän terveytensä vanhemmalla iällä.

Tutkijoiden teorian mukaan terveenä pysyminen tulevaisuudessa voisi perustua siihen monimutkaiseen ekosysteemiin, joka kehomme sisällä on nyt.

– Ottaen huomioon mikrobistomme monimuotoisuuden massiivisen (ja mahdollisesti pysyvän) häviämisen teollisuuden kehityksen vuoksi, maailmanlaajuisen "mikrobisen Nooan arkin" luominen on perusteltua  ihmiskunnan terveyden suojelemiseksi pitkällä aikavälillä, kirjoituksessa todetaan.

Jokaisen suoliston mikrobikoostumukset ovat kuitenkin erittäin yksilöllisiä, jolloin ongelmaksi saattaa muodostua luovuttajan ja vastaanottajan yhteensopivuus. Tämän vuoksi tutkijoiden mukaan myös henkilökohtaisen mikrobisen Nooan arkin luominen ulostepankin avulla myöhempää henkilökohtaista käyttöä varten, voisi olla kannattava vaihtoehto.

Ruoansulatuskanavassa asuu noin 100 biljoonaa erilaista mikro-organismia: bakteereja, viruksia, sieniä ja alkueläimiä. Yhdessä ne muodostavat suoliston mikrobiston, jonka on tutkittu olevan isossa roolissa koko kehon terveyden kanssa.

Ulostesiirron tarkoituksena onkin, että nämä kaikki hyvät mikro-organismit siirtyisivät vastaanottajan suolistoon ja toisivat sinne tasapainoa ja terveyttä. 

Oma "ulostepankki" kehitteille nuorena ja terveenä

Aihe kaipaa vielä runsaasti lisätutkimuksia, mutta tuoreen kirjoituksen laatineiden tutkijoiden mukaan ulostesiirre voisi olla hyödyllinen tulehduksellisen suolistosairauden, liikalihavuuden ja epäterveellisen ikääntymisen torjunnassa sekä potilaan suoliston mikrobiston uudelleenrakentamisessa kemoterapian tai runsaan antibioottien käytön jälkeen.

Käytännössä omaa "ulostepankkia" kannattaisi alkaa rakentamaan jo silloin, kun on nuori ja terve – noin 18–35 vuoden ikäisenä. Uloste kerättäisiin tällöin ja säilytettäisiin myöhempää käyttöä varten. 

Kun uloste on käsitelty ja säilytetty, se voitaisiin toimittaa useilla tavoilla: nieltynä kapselina, peräsuolen kautta peräruiskeena tai se voitaisiin antaa kolonoskopian, eli paksusuolen tähystyksen aikana.

Kuten luonto voi paremmin ollessaan monimuotoinen, suolistokin on terveempi, kuin siellä elää monia erilaisia mikro-organismeja. Ihmisen vanhetessa suolisto kokee muutoksia mutta lähtökohtaisesti henkilöt, joilla on monimuotoisempi suolisto, elävät terveemmin ja pidempään.

Katso myös: Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa

Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa 0:43
Diana kertoo yli 10 vuoden matkastaan suolistosyövän kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat