Tutkijat havaitsivat: "Mieslapsi-ilmiö" sammuttaa naisen seksihalut – tästä on kyse

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO MYÖS: Jos yksi haluaa aina, eikä toinen koskaan, pitääkö erota? Asiantuntija puntaroi vastausta.

Sillä, miten kotityöt jakautuvat parisuhteessa, voi olla suuri merkitys pariskunnan seksielämälle. Tätä näkemystä vahvistaa tuore tutkimus.

Kotitöiden epätasaisen jakautumisen vaikutuksia on jonkin verran tutkittu, ja tutkimustulokset viittaavat yhteen suuntaan: jos heterosuhteissa kotityöt kaatuvat naisen niskaan, on sillä merkitystä pariskunnan seksielämälle.

Esimerkiksi hiljattain australialaistutkijat havaitsivat, että mitä tasaisemmin askareet oli jaettu, sitä tyytyväisempiä naiset olivat parisuhteeseensa ja sitä korkeammat seksuaaliset halut heillä olivat. Myös vuonna 2016 julkaistussa, Cornellin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kotityönsä jakavilla pariskunnilla on keskivertoa aktiivisempi seksielämä. 

Tuorein tutkimus aiheesta esiteltiin viime vuoden lopulla Archives of Sexual Behavior -julkaisussa. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa PsyPost. Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiemman näytön: jos kotityöt jakautuvat epätasaisesti, naisen seksihalut hiipuvat.

Tutkimuksen kahdessa osassa kerättiin tietoja yli tuhannelta miesten kanssa parisuhteessa olevilta naisilta, joilla oli myös lapsia. Tutkijat arvelivat etukäteen, että naisten seksihalujen hiipumiseen saattaisi vaikuttaa kaksi eri asiaa: havainto siitä, että kotityöt ovat jakaantuneet epätasaisesti sekä naisten ajatus siitä, että heidän kumppaninsa ovat riippuvaisia heistä.

Stressi vaikuttaa haluihin

Tutkijat kirjoittavat julkaisussaan, että matalia seksihaluja koskeva yleinen oletus on se, että se johtuu biologisista tekijöistä. Tämä voi näkyä esimerkiksi siinä, millaisia hoitoja naisille tarjotaan ongelman ratkaisemiseksi. Tutkijoiden mukaan tutkimustieto ei kuitenkaan tue tarpeeksi kattavasti haluttomuuden biologisia selityksiä.

Haluttomuutta voivat aiheuttaa psykologiset syyt, kuten väsymys ja stressi. Tutkijat huomauttavat, että kroonisen stressin lisäksi myös parisuhdestressi on jatkuvasti yhdistetty mataliin haluihin, mutta aiheeseen liittyy paljon avoimia kysymyksiä koskien sitä, miksi naiset ylipäänsä potevat stressiä ja väsymystä.

Tutkimukseen osallistuneet naiset kertoivat, kuka heidän taloudessaan tekee tietyt askareet: he itse vai kumppani. Lisäksi he arvioivat, kuinka epäreiluna he pitävät jakoa sekä kuinka paljon he pitävät kumppaniaan riippuvaisena itsestään. 

Tutkimuksessa huomioitavaa on, että liki kaikki osallistuneet naiset olivat valkoisia, joko Yhdysvalloista tai Länsi-Euroopasta. Huomioitavaa on myös se, että myös kodin ulkopuolinen stressi voi vaikuttaa naisen seksihaluihin.

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa hälytysmerkit. Juttu jatkuu videon alla.

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
Moni ymmärtää sisimmässään, kun parisuhde on etenemässä huonoon suuntaan. Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä listaa suhteen hälytysmerkit.

Kumppanin riippuvaisuus johtaa halujen laskuun

Tulokset analysoituaan tutkijat tulivat siihen tulokseen, että heidän alkuperäinen hypoteesinsa asiasta oli oikea. Kun kotityöt eivät jakaudu tasaisesti, seksihaluissa näkyy merkittävä lasku.

Tutkimus kuitenkin tuki vain heikosti oletusta siitä, että seksihalujen katoaminen johtuu siitä, kuinka epäreiluna naiset kotitöiden jakautumista pitivät. Selkeä korrelaatio oli kuitenkin haluttomuuden, kotiaskareiden sekä kumppanin ajatellun riippuvaisuuden välillä. 

Tutkijoiden mukaan ne naiset, jotka raportoivat suorittavansa suurimman osan kotitöistä, pitivät todennäköisemmin kumppaniaan riippuvaisena itsestään, mikä puolestaan johti merkittävään laskuun seksihaluissa. Tutkijat arvelevat tämän tukevan heteronormatiivista teoriaa, jonka mukaan epätasajako kotitöissä johtaa äidin ja kumppanin roolien sumentumiseen. Haluille kun ei tee hyvää, jos nainen kokee olevansa kumppaninsa äiti.

Tutkijat kutsuvat mieslapsi-ilmiöksi

Monelle tutkimuksen maalailema tilanne on tuttu: olet saattanut kuulla ystävän valittavan, kuinka oma mies tuntuu olevan kuin yksi lapsi perheen pienokaisten joukossa – tai kenties olet valittanut siitä itse.

Tällaista tilannetta, jossa mies luottaa naisen tekevän arkipäiväiset askareet, jotka pystyisi aivan hyvin itsekin tekemään, tutkijat kutsuvat The Conversation -sivustolla tutkimuksestaan kirjoittamassaan artikkelissa "mieslapsi-ilmiöksi".

– Kun kumppanista alkaa tuntua, että hänellä on riippuvainen lapsi, ei ole yllättävää, että se vaikuttaa naisen seksuaalisiin haluihin miestä kohtaan, tutkijat kiteyttävät.

Väljähtyykö seksielämä jokaisessa parisuhteessa?

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Lue myös:

    Uusimmat