Stressaako parisuhde? Tutkimus paljasti huolestuttavan seurauksen

Tällainen on ahdistusta helpottava perhoshalaus 0:57
"Perhoshalaus" helpottaa ahdistusta – katso ohjeet videolta!

Yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat, että parisuhdestressi voi vaikeuttaa sydänkohtauksesta toipumista. Amerikan sydänjärjestön tapaamisessa esiteltävät alustavat löydökset vahvistavat käsitystä psyykkisen stressin sydänhaitoista.

Avioliitosta johtuva kova stressi voi heikentää paitsi ihmisen psyykkistä myös fyysistä terveyttä. Kuormittava avioliitto näyttää tuoreen tutkimuksen valossa vaikuttavan kielteisesti sydäninfarktista toipumiseen.

Tutkimukseen osallistui lähes 1600 amerikkalaista, jotka olivat iältään 18–55-vuotiaita. Kaikki tutkitut olivat pitkäaikaisessa parisuhteessa ensimmäisen sydänkohtauksen osuessa kohdalle. Naiset kertoivat kokevansa miehiä useammin voimakasta aviostressiä.  

Vuosi sairastumisen jälkeen voimakkaasta aviostressistä raportoineet kärsivät 67 prosenttia todennäköisemmin rintakivuista verrattuna osallistujiin, joiden parisuhde aiheutti vähäistä henkistä kuormitusta. Rintakipu voi olla merkki sydänsairaudesta

Itseraportointiin perustuvassa havainnointitutkimuksessa on puutteensa, mutta myös aiemmin on huomattu, että psykologinen ja sosiaalinen stressi ovat pahaksi sydänterveydelle. 

Esimerkiksi vuonna 2000 ilmestyneessä ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että parisuhdestressistä kärsivillä naisilla on lähes kolminkertainen riski sydänoireiden uusiutumiseen verrattuna tasapainoisessa parisuhteessa eläviin.

Tutkijat toivovat, että terveydenhuollossa oltaisiin tietoisia psyykkisistä tekijöistä, jotka voivat vaikuttaa sydäninfarktista palautumiseen, ja neuvottaisiin potilaita hillitsemään stressiä.

Stressi vaikuttaa sydänterveyteen

Elimistö kestää hyvin lyhytaikaista stressiä, mutta kuormituksen ollessa jatkuvaa elimistön valmiustilaa aktivoiva sympaattinen hermosto on jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa. Tämä pitää sykettä ja verenpainetta koholla. Stressi nostaa lisäksi omalta osaltaan verenpainetta korottavaa kortisolihormonitasoa, Sydänliitto kertoo.

Myös muut stressihormonit on yhdistetty verenpaineen kohoamiseen. Korkea verenpaine puolestaan kasvattaa sydän- ja aivoinfarktien vaaraa.

Stressi vaikuttaa sydänterveyteen myös epäsuoremmin. Kuormittunut ihminen laiminlyö herkästi terveellisiä elintapoja eikä jaksa huolehtia ruokavaliosta, liikunnasta ja unesta. Helpotusta oloon saatetaan hakea alkoholista tai tupakasta. Kaikki tämä vaikuttaa kielteisesti sydänterveyteen.

Pitkäaikainen stressi voikin jopa kaksinkertaistaa sydäninfarktin riskin.

Missä vaiheessa puhuminen ei enää pelasta parisuhdetta? Katso asiantuntijoiden haastattelu alla olevalta videolta.

Tunnista merkit: Tässä vaiheessa puhuminen ei pelasta parisuhdetta 9:26
Tunnista merkit: Tässä vaiheessa puhuminen ei pelasta parisuhdetta.

Lue myös:

    Uusimmat