Kotityöt kismittävät parisuhteessa – huomioi tämä: "Harvoin johtaa kauhean hyvään tilanteeseen"

Mitä ovat metatyöt? 1:58
Usein kuulee puhuttavan etenkin naisten harteille kaatuvista metatöistä. Mitä metatyöt oikein ovat? Millaista metatyö voi olla? Tekevätkö miehet metatyötä? Kuinka kuormittavaa metatyö on?

Miten kotityöt pitäisi jakaa perheissä? Asiantuntijat kehottavat miettimään sitä, millaiseen ratkaisuun juuri omassa perheessä ollaan tyytyväisiä.

Kotitöiden epätasaisesta jakautumisesta parisuhteessa puhutaan paljon. Esimerkiksi askareiden epätasaisuuden vaikutuksia seksielämään on tutkittu jonkun verran: australialaistutkijat havaitsivat, että mitä tasaisemmin askareet oli jaettu, sitä tyytyväisempiä naiset olivat parisuhteeseensa ja sitä korkeammat seksuaaliset halut heillä olivat. Myös vuonna 2016 julkaistussa, Cornellin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että kotityönsä jakavilla pariskunnilla on keskivertoa aktiivisempi seksielämä. 

Myös vuoden 2022 lopulla julkaistu tutkimus vahvistaa näytön: jos kotityöt jakautuvat epätasaisesti, naisen seksihalut hiipuvat. Kyseessä on niin kutsuttu "mieslapsi-ilmiö".

Kotitöiden epätasaiseen jakautumiseen liittyvässä keskustelussa mainitaan usein metatyöt. Yllä olevalla videolla selitetään, millaisia metatyöt voivat olla.

Olennainen kysymys: "Mihin meillä ollaan tyytyväisiä?"

Epätasaisuutta silti on. Tilastojen mukaan naiset tekevät perheasemasta riippumatta enemmän kotitöitä kuin miehet: keskimäärin naiset käyttävät kodin askereisiin 3 tuntia ja 15 minuuttia, kun miehiltä kotitöihin liikenee keskimäärin 2 tuntia 38 minuuttia. Pitäisikö kotitöiden ylipäätään jakautua täysin tasan?

– Ajattelen, että se on perhekohtaista, ja "mihin meillä ollaan tyytyväisiä?" on ehkä se olennainen kysymys. Jos toinen on tyytyväinen ja toinen tyytymätön, niin se harvoin johtaa pitkässä juoksussa kauhean hyvään tilanteeseen parisuhteen tai sen perhedynamiikan näkökulmasta. Ajattelen, että jokainen perhe voi itse valita sen, mikä on se meidän tapa olla ja elää ja miten meillä jakautuvat nämä [kotityöt] , sanoo vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali Väestöliitosta Huomenta Suomen haastattelussa.

Katso koko keskustelu alta. Juttu jatkuu videon alla.

Tasa-arvo kodin näkyvissä ja näkymättömissä töissä 9:53
Mitä kaikkea kotitöissä pitää ottaa huomioon? Kannattaako "rankkuuskilpailu"? Missä vaiheessa kannattaa päivittää perheen kotitöiden jakautuminen uudelleen? Katso koko keskustelu.

Kotitöitä voi jakaa – ja usein ne jakautuvatkin – mieluisuuden mukaan. Sassali muistuttaa, että kotiaskareista voi löytyä paljon asioita, joita toinen tekee mielellään ja toinen hampaat irvessä. Tilastojen mukaan kotityöt saattavat kuitenkin jakautua vaikkapa sukupuolen mukaan: usein naiset vaikkapa pyykkäävät, kun miehet leikkaavat nurmikon. Mutta haittaako askareiden sukupuolittuminen?

Sukupuolen sijaan Väestöliiton vastuuasiantuntija Minna Oulasmaa kehottaa miettimään juurikin askareiden mieluisuutta.

– Molemmat saa tehdä niitä itselleen mieluisia [kotitöitä], ja selvitetään myös, mitkä ovat inhokkeja. Molemmat voisivat ehkä välttää sen inhottavimman homman, ja se voi ollakin toiselle ihan ok homma, Oulasmaa kuvaa hyvää menetelmää.

– Ihan yhtä hyvin nainen voi ajaa nurmikon, ja mies ripustaa ne pyykit.

Vaikka kotityöt näyttävätkin jakautuvan halujen mukaan, Sassali muistuttaa, että kyse voi olla myös uskomuksista: ihmiset ajattelevat, että miehen kuuluu ajaa nurmikko ja naisen ripustaa pyykit.

– Meillä voi olla tosi vahva uskomus, että näin ollaan oikeanlainen kumppani tai tällaiset työt kuuluvat naiselle.

Tilastojen mukaan kuitenkin vain kymmenen prosenttia naisista kokee olevansa liikaa vastuussa kotitöistä. Oulasmaa huomauttaa, että joissain parisuhteissa toinen saattaa tehdä esimerkiksi pidempää päivää töissä, jolloin koetaan, että toinen voikin ottaa vastuuta enemmän kotitöistä. Tärkeintä on huomioida, onko toisella osapuolella tyytymättömyyttä tilanteeseen.

Miten kotitöiden epätasainen jakaantuminen aiheuttaa ongelmia parisuhteessa?

Sassalin mukaan on todella tyypillistä, että kotitöiden epätasainen jakaantuminen aiheuttaa tyytymättömyyttä parisuhteessa.

– Näkyy ainakin minun vastaanotollani tosi usein, että riidellään vaikka roskien viemisestä tai tiskikoneen täyttämisestä. 

Sassali kuitenkin huomauttaa, että harvoin kyse oikeasti on kuitenkaan roskapussista tai väärin täytetystä tiskikoneesta, vaan taustalla on usein syvempiä syitä, kuten toisen ajatus siitä, että kumppani ei näe ja huomaa häntä. Todelliset syyt riitoihin selviävätkin vasta vastaanotolla niitä kunnolla peratessa.

– Harvoin se on kuitenkaan ihan puhtaasti se roskapussi, Sassali sanoo.

– Tulee vain ilmi jäävuoren huippu. Se on konkretiaa, joka on helppo huomata. Ounasmaa huomauttaa.

Katso myös: Jos siivous ei kiinnosta, mutta jotain pitäisi tehdä, testaa minuuttisiivous

Testasimme"minuuttisiivouksen"– tarvitset vain 3 minuuttia 0:37
Testasimme minuuttisiivouksen. Näin se toimii!

Lue myös:

    Uusimmat