Onko spontaani seksi oikeasti parempaa? Tutkijat ottivat selvää yleisestä uskomuksesta

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
KATSO MYÖS: Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee.

Onko spontaani seksi kadonnut parisuhteestasi? Ei hätää. Tuoreen tutkimuksen mukaan suunnitellussa seksissä ei ole mitään pahaa.

Usein etenkin pitkässä parisuhteessa seksikerrat vähenevät ja aikaa tuntuu olevan vaikea löytää spontaaneille, intohimoiseksi mielletyille lemmenhetkille.  Yorkin yliopiston tutkimuksen mukaan vähemmän spontaanitkin rakastelutuokiot ovat kuitenkin aivan yhtä merkityksellisiä kuin hetkessä tehty päätös heittää vaatteet nurkkaan, kertoo New York Post. Tutkimus esiteltiin Journal of Sex Research -julkaisussa.

Seksin suunnitteleminen voi tuntua askareelta joillekin, mutta toisaalta odotus voi myös lisätä halua. Tutkimusta johtanut laillistettu psykoterapeutti Katarina Kovacec huomauttaa, että kun pariskuntia kehotetaan löytämään aikaa rakastelulle, ei ohjeella välttämättä tarkoiteta kirjaimellisesti kalenteriin merkittäväksi "iltaseitsemältä tiistaina, kun ruoka on uunissa, ennen sukkien viikkausta".

– Mutta tarkoituksellisuus sen takana voi olla mullistavaa siinä mielessä, että emme odota oikeaa hetkeä, koska joskus sitä tunnetilaa ei koskaan tule joillekin ihmisille, ja se saattaa pidätellä heitä, Kovacec toteaa yliopiston tiedotteessa.

Kovacec sanoo, että terapeutin asiakkaat saattavat vastustella, jos heitä pyytää suunnittelemaan seksiään.

– Luulen, että se johtuu siitä, mitä näemme mediassa, mutta hauskaa siinä on se, että niihin kohtauksiin kuuluu niin paljon suunnittelua – koko tuotantotiimi on siellä, näyttelijät opettelevat vuorosanojaan.

Tutkimuksen kaksi osaa

Tutkimuksessa oli kaksi osaa. Ensimmäisessä 300 parisuhteessa elävää osallistujaa vastasivat kyselyyn, ja toisessa yli 100 pariskuntaa vastasivat päivittäisiin kyselyihin romantiikasta ja seksielämästään kolmen viikon ajan. Tutkijat halusivat selvittää, korreloivatko ihmisten uskot suunnitelmallisesta ja spontaanista seksistä tyytyväisyyteen seksin jälkeen.

Tutkimuksen ensimmäinen osa osoitti, että ajatus spontaanin seksin paremmuudesta korreloi tosiaan tyytyväisyyden kanssa. Tutkimuksen toinen osa ei kuitenkaan osoittanut mitään eroa tyytyväisyydessä, olipa seksi suunniteltua tai ei ja huolimatta siitä, uskottiinko spontaanin seksin olevan parempaa.

– Mitä uusi tutkimuksemme osoitti, oli se, että vaikka monet kannattavat ajatusta spontaanista seksistä, ei viimeisen seksihetken jälkeen raportoidussa tyytyväisyydessä ollut mitään eroa, olipa seksi suunniteltua tai suunnittelematonta, Kovacec sanoo.

Ei vahvaa näyttöä spontaanin seksin paremmuudesta

Toinen tutkimukseen osallistunut Yorkin yliopiston professori Amy Muise puolestaan kertoo tiedotteessa, että yleisesti ottaen ihmisten havaittiin kannattavan ajatusta spontaanista seksistä. 

– Mutta huolimatta näistä uskomuksista emme kahdessa tutkimuksessamme löytäneet vahvaa näyttöä siitä, että ihmiset oikeasti kokisivat spontaanin seksin tyydyttävämmäksi kuin suunnitellun seksin, psykologian professori Muise toteaa.

Tutkijat huomauttavat, että elämässä suunnitellaan muitakin miellyttäviä asioita, kuten lomia ja uraa. Heidän mukaansa seksiin voi suhtautua samalla lailla. Mikset voisi suunnitella viettäväsi kumppanisi kanssa säännöllisesti yhteistä aikaa pitääksenne kipinää yllä? Ilman paineita tietenkin. Seksiä suunniteltaessa on hyvä muistaa, ettei kuvittele hyppäävänsä vällyjen väliin heti raskaan aterian jälkeen tai rättiväsyneenä.

Kun yksi ei halua koskaan ja toinen aina, pitäisikö erota? Juttu jatkuu videon alla.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

"Se on myytti, että seksin pitäisi olla spontaania"

Myös muut asiantuntijat ovat suositelleet seksin kalenterointia. Olemme aiemmin kertoneet, kuinka seksiterapeutti Rachel Needle on vinkannut "huoltoseksin" hyvistä puolista. Huoltoseksiksi kutsutaan seksiä, jota pariskunta harrastaa tietoisesti tarkoituksenaan pitää yllä seksielämäänsä itselleen sopivalla määrällä seksikertoja.

Huoltoseksi voi tarkoittaa esimerkiksi juuri sitä, että seksi suunnitellaan etukäteen ja merkitään ainakin henkiseen kalenteriin. Toisaalta se voi tarkoittaa myös yhteistä ymmärrystä siitä, että seksiä harrastetaan, vaikka väsyttäisikin, eikä niin huvittaisikaan.

– Se on myytti, että seksin pitäisi olla spontaania, Needle muistutti Health-sivuston haastattelussa ja totesi, että pieni etukäteissuunnittelu voi kasvattaa odotusta ja jännitystä.

– Ongelma on, että monet pariskunnat priorisoivat muut asiat parisuhteen edelle. Jos jokin asia seksielämässä tai parisuhteessa vaatii töitä, sinun täytyy käyttää sen hoitamiseen aikaa, Woodbridge totesi Independentille.

Lue myös:

    Uusimmat