Tiedostatko suhteenne "römpiöt"? Psykologi antaa vinkit, jos oma parisuhde mietityttää – ota käyttöön 30 sekunnin sääntö

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
KATSO MYÖS: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran.

Jos pohdit parisuhteesi tilaa joulun alla, ota avuksi rakkauspsykologin vinkit.

Kyselytutkimus selvitti suomalaisten sinkkujen ja varattujen näkemyksiä rakkauselämästä. Parisuhteessa eläviltä deittisovellus Valon teettämässä kyselyssä kysyttiin, tuleeko heidän mietittyä jouluisin parisuhteensa tilaa. 31 prosenttia varatuista vastasi kyllä.

Kyselytutkimukseen vastasi tuhat, iältään 18–64-vuotiasta suomalaista. Vastaajista noin puolet elää parisuhteessa.

– Joulu on aikaa, jolloin pysähdytään omien ajatusten äärelle. Onko tunne parisuhteessa oikea? Mitä hyvää ja huonoa suhteessa on? Onko tunne toisesta muuttunut? On tärkeää, että ajatusten kanssa ei jää yksin, vaan niistä puhuu kumppanille, Valon rakkauspsykologi, Ensitreffit alttarilla -ohjelmassakin asiantuntijan roolissa nähty Tony Dunderfelt sanoo tiedotteessa.

Omien ajatusten parissa ei todella kannata velloa, sillä parisuhdestressi heikentää niin psyykkistä terveyttä kuin hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan fyysistäkin terveyttä: avioliitosta johtuva kova stressi vaikuttavaa kielteisesti sydäninfarktista toipumiseen. Myös vuonna 2000 ilmestyneessä ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että parisuhdestressistä kärsivillä naisilla on lähes kolminkertainen riski sydänoireiden uusiutumiseen verrattuna tasapainoisessa parisuhteessa eläviin.

Dunderfelt antaakin kolme vinkkiä jokaiselle, joka on pysähtynyt pohtimaan parisuhteensa tilaa.

1. Kerro ajatuksistasi

Dunderfelt kehottaa ottamaan mieltä askarruttavat pohdinnat puheeksi kumppanin kanssa. Ihan milloin vain ei näitä ajatuksia kuitenkaan kannata käydä läpi. Jos esimerkiksi jouluaattona on hyvä tunnelma, ei sitä kannata rikkoa raskaalla keskustelulla. Psykologi ehdottaa paremmaksi ajankohdaksi vaikkapa välipäivien saunavuoroa tai iltakävelyä.

 – Keskustelu kannattaa aloittaa kuunnellen. Avaa keskustelu positiivisella äänensävyllä ja kysy kumppaniltasi, miten hän summaisi vuoden ja tämänhetkiset tuntemuksensa. Esitä vielä pari kiinnostunutta jatkokysymystä, vaikka tekisi jo mieli kertoa omista tuntemuksista.

Asiantuntijan mukaan keskustelu lähtee näin oikeille raiteille ja sanojaan tulee peilattua kumppanisi ajatuksia vasten.

 2. Mitkä ovat suhteenne "römpiöt"?

Dunderfelt on huomannut, että pareilla on usein 1–3 aihetta, jotka toistavat samaa kaavaa ja aiheuttvat eripuraa – psykologin sanoin "römpiöitä". Römpiöt saavat kiihdykettä stressaavasta joulunajasta.

– Kun keskustelu römpiöityy, ilmapiiristä tulee kireä. Suurin osa parisuhteen riidoista on ennakoitavissa olevia römpiöitä. Jos ne pystytään tunnistamaan, niistä päästään yleensä yli ennen kuin tilanne kärjistyy.

Dunderfelt listaa tyypillisiksi joulun ajan römpiöiksi rahankäytön, siivouksen, ruoanlaiton, perinteiden eriäväisyyden sekä alkoholin käytön. 

3. 30 sekunnin sääntö

Ei ole luonnotonta, että parisuhteessa tulee riitaa. Riitelyn tulee kuitenkin olla turvallista, ja siihen auttavat riitelyn pelisäännöt. Jotta kumpikin osapuoli tulisi kuulluksi, Dunderfelt suosittelee ottamaan käyttöön 30 sekunnin säännön, jotta keskustelu pysyy helpommin rauhallisena ja rakentavana.

– 30 sekunnin sääntö tarkoittaa sitä, että molemmat antavat toistensa puheenvuoroille vähintään 30 sekuntia aikaa. Näin kumpikin osapuoli saa kertoa rauhassa näkemyksensä. Tällöin toisella ei ole oikeutta keskeyttää, painostaa tai ohjata keskustelua omilla näkemyksillään, Dunderfelt sanoo.

Aiemmin olemme kertoneet myös Lottien riitelyä ehkäisevästä 72 tunnin säännöstä. Tämä viiden minuutin kikka puolestaan voi palauttaa lähdeisyyden parisuhteeseen, ja 3x3-sääntö voi tuoda helpotusta oman ajan tarpeeseen. Makuuhuoneessa voi olla apua tästä kuuden minuutin säännöstä. Valitse toimivin kikka tai vaikka useampi juuri oman parisuhteesi tarpeisiin.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miten toimia, jos seksihalut eivät suhteessa kohtaa.

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
KATSO VIDEO: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lähde: Valon tiedote

Lue myös:

    Uusimmat