Asuuko kotonasi mieslapsi? Asiantuntija listaa tunnistettavat merkit

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
KATSO MYÖS: Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran.

Seksi- ja parisuhdeasiantuntija Tracey Cox kehottaa naisia heterosuhteissa miettimään, ovatko miehen ja lapsen vuoksi tehdyt asiat hyvin samankaltaisia.

Heterosuhteessa elävä nainen, jos mietit, mitä teet kumppanisi vuoksi ja mitä teet lapsesi vuoksi, ovatko nämä asiat samankaltaisia? Tätä kehottaa pohtimaan Daily Mailin artikkelissaan seksi- ja parisuhdeasiantuntija Tracey Cox.

Jos vastaat kyllä, on mahdollista, että elät niin kutsutun mieslapsen kanssa. Mieslapseksi kutsutaan aikuista miestä, joka on riippuvainen kumppanistaan lapsen tavoin. Teoriassa mieslapsi voisi kai olla nainenkin, mutta tutkimustietoa "naislapseudesta" ei ole.

Kerroimme aiemmin tutkimuksesta, jossa tutkijat havaitsivat mieslapsi-ilmiön sammuttavan naisen seksihalut. Suurimman osan kodin askareista tekevä nainen näkee miehen helposti riippuvaisena itsestään, eikä kumppanista huolehtiminen äidilliseen tapaan saa seksikipinöitä lentelemään.

Onko kumppanisi mieslapsi?

Moni nainen siivoaa ja tekee ruokaa mielellään. Tekeekö se kumppanista mieslapsen?

Ei, sanoo Cox. 

– Tässä on olennainen ero. Jos kumppanisi arvostaa kaikkea sitä, mitä teet, tekee niitä vastavuoroisesti ja tukee sinua, dynamiikka on terve.

Mieslapseksi ei lueta myöskään kumppania, joka ei kenties osallistu kotiaskareisiin, mutta suorittaa muilla osa-alueilla. Coxin mukaan on vain järkevää, että pariskunta tiiminä toimii kummankin vahvuuksien ja heikkouksien mukaan.

Mieslapsen sen sijaan tunnistaa tietyistä klassikkomerkeistä. 

Näin mieslapsi toimii

Cox kuvailee, että mieslapsi ei ole vain epäsiisti vaan hän ei myöskään koskaan korjaa jälkiään. Mieslapsi voi käyttäytyä kuin teini monella tapaa. 

– Hän on se tyyppi, joka viettää aikaa pubissa sinkkukavereidensa kanssa, ja lähtee aina viimeisenä, vaikka kotona on vaimo kahden alle kaksivuotiaan kanssa, Cox kirjoittaa.

Mieslapsi ei asiantuntijan mukaan kanna vastuuta.

– Ei ole hänen vikansa, ettei hän maksanut laskua ajoissa, humaltui, saapui myöhässä, unohti ostaa sinulle syntymäpäivälahjan! 

Mieslapsi ei osaa käsitellä raha-asioitaan, eikä ihme jos se näkyy mätkyjen muodossa – mikä ei tietenkään ole hänen vikansa, Cox toteaa sarkastisesti.

Mieslapseen ei voi luottaa, hänen on vaikea sitoutua mihinkään, eikä mieslapsi ainakaan ymmärrä, miksi on niin iso juttu, että hän tuotti pettymyksen – taas.

Mieslapsesta ei luonnollisestaakaan ole lastenkasvatuksessa mitään apua, onhan hän lapsi itsekin. Mieslapsi saattaa kertoa lapsille, että äiti on tylsä ja ostaa jälkikasvulle jäätelöt, jotka äiti juuri kielsi.

Jos kritisoit mieslasta tai kehtaat ehdottaa hänen käytökseensä parannusta, sinussa on vikaa.

– Nalkutat tai ylireagoit, Cox toteaa.

Ennen sosiaalisia tapahtumia sinua saattaa jännittää, sillä tiedät, että sinun pitää tavuttaa kumppanillesi käytössääntöjä: älä juo liikaa, älä syö kaikkea, yritä puhua ihmisille.

– Samoja ohjeita, joita antaisit 16-vuotiaallesi.

Jos kotonasi asuu todella mieslapsi, hän tuskin tunnistaa mieslapsi-ilmiötä, vaan kutsuu sitä "toksiseksi feminismiksi" tai uhriutuu "naisten lätinästä", sillä "taas miestä syytetään kaikesta".

Eikö hän tee kotitöitä, koska hän ei "osaa"?

Jos asut mieslapsen kanssa, tiedät, mitä on "aseistettu epäpätevyys". Termi ei välttämättä ole tuttu, mutta se tarkoittaa sellaista käytöstä, jossa henkilö esittää, ettei osaa jotakin tai tekee sen huonosti, jotta välttyisi tekemästä sitä enää tulevaisuudessa.

Lue lisää aseistetusta epäpätevyydestä: Teetkö enemmän kotitöitä, koska puolisosi "ei osaa"? Aidon osaamattomuuden sijaan kyse saattaa olla tästä – "Voi johtaa katkeruuteen"

Miten mieslapsi syntyy?

Coxin mukaan stereotypisia sukupuolirooleja on syyttäminen ainakin osin siitä, miksi moni nainen löytää itsensä asumasta mieslapsen kanssa. 

– Meidät kasvatetaan huolehtimaan, mutta harva äiti opettaa pojalleen, kuinka silittää, siivota tai tehdä ruokaa.

Miksi miehet eivät sitten kyseenalaista tätä?

– He, jotka hyötyvät stereotypioista, epätodennäköisesti niin tekevät. Miksi aviomiehesi kamppailisi saadakseen sinut tiskialtaan luota sanoen "ei, anna kun minä teen sen", kun se vie pois mahdollisuuden rentoutua ja katsoa televisiota, kun sinä teet kaiken työn?

– Kuten on asianlaita kaiken huonon käytöksen kanssa, henkilön täytyy itse ottaa vastuuta siitä, että antaa sen tapahtua.

Anniina asuu Kalliossa kissansa kanssa: "Ei tuu riitaa siitä, kuka siivoaa". Juttu jatkuu videon alla.

Anniina asuu Kalliossa yksin kissansa kanssa:"Ei tuu riitaa siitä, että kuka siivoaa" 1:09
Helsingissä asuva Anniina kertoo millaista on asua yksin.

Moni nainen myös sallii kumppaniensa mieslapseilun, Cox muistuttaa. Esimerkiksi tehokkaat ylisuorittajat ovat tottuneet tekemään kaiken itse, joten he eivät ehkä edes rekisteröi sitä, että todella tekevät kaiken. Kun itse tekee jonkun asian hetkessä, ei ehkä halua odotella tuntia, että kumppani saa sen tehtyä.

– Heillä ei ole kärsivällisyyttä tai aikaa istua ja katsoa hänen räpiköivän.

Jos nainen pitää kontrollin tunteen säilyttämisestä, mieslapsi voi tuntua oikealta kumppanilta. Jos pelkäät hylätyksi tulemista, saatat tuntea olosi turvalliseksi sellaisen miehen kanssa, joka on sinusta riippuvainen. Jos hän ei osaa laittaa edes ruokaa itselleen, hän tuskin haluaa lähteä patojesi äärestä, saatat ajatella.

Cox kuitenkin muistuttaa, että terveessä parisuhteessa vaa'an tulisi olla suhteellisen tasoissa. Ette todellakaan ole tasoissa, jos toinen hoitaa suhteessa kaikki käytännön asiat ja henkisenkin puolen, eikä kumppani arvosta tai tule vastaan lainkaan.

Väljähtyykö seksielämä jokaisessa parisuhteessa?

Väljähtyykö jokaisen suhteen seksielämä ajan myötä? 1:09
Se, paljonko seksiä "pitäisi" harrastaa, on yksilöllistä, seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen Kaalimadolta kuvailee. Mutta väljähtyykö seksielämä aina lopulta?

Lähde. Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat