Turvatoimia kiristettiin Euroopan suurkaupungeissa terroriuhan pelossa – kiinniottoja Itävallassa ja Saksassa

Itävallassa poliisi otti kiinni "islamistiverkoston" jäseniksi epäiltyjä henkilöitä turvallisuusuhan vuoksi.

Turvatoimia on kiristetty jouluaattona useissa Euroopan kaupungeissa terrori-iskujen pelossa.

Itävallassa poliisi otti sunnuntaina kiinni neljä "islamistiverkoston" jäseneksi epäiltyä henkilöä kasvaneen turvallisuusuhan vuoksi, kertoi maan sisäministeriö.

Ministeriön mukaan yksi kiinni otetuista vapautettiin mutta kolme pidätettiin tutkinnallisista syistä, mutta ministeriö ei tarkentanut, millaisesta epäilystä oli kyse.

– Kyse ei ollut välittömän iskun uhasta Wienissä, ministeriön tiedottaja suostui kertomaan uutistoimisto AFP:lle.

Itävallassa poliisi on kuitenkin lisännyt turvatarkastuksia Wienissä erityisesti kirkkojen, uskonnollisten tilaisuuksien ja joulumarkkinoiden ympäristössä.

– Terroristijärjestöt ympäri Eurooppaa ovat kehottaneet seuraajiaan tekemään iskuja kristittyjen tilaisuuksiin, erityisesti joulukuun 24. päivän tienoilla, Wienin poliisi sanoi tiedotteessa.

Kölnin tuomiokirkossa turvatarkastus

Saksalaisen Bild-lehden mukaan myös Saksassa on tehty yksi kiinniotto. Welt-lehti kertoi ARD:n tietoihin viitaten, että mies olisi ollut poliisin seurannassa jo pidemmän ajan.

Epäillyt Saksassa ja Itävallassa olivat Bild-lehden mukaan Tadzhikistanin kansalaisia, joiden epäiltiin suunnitelleen iskua Isis-äärijärjestöön liittyvän Isis-K:n nimissä. Järjestö on Isisin haara Afganistanissa.

Bildin mukaan Saksan poliisi suoritti lauantai-iltana vainukoirien avulla etsintöjä Kölnin tuomiokirkossa saatuaan varoituksen mahdollisesta uhasta. Vainukoirat kiersivät tuomiokirkon aatonaattona iltamessun jälkeen, minkä jälkeen katedraali suljettiin seuraavaan päivään asti.

Kölnin rikospoliisin päällikön Michael Esserin lausunnon mukaan toimien tarkoituksena oli varmistaa tuomiokirkon turvallisuus ennen jouluaattoa.

Myös tänään jouluaattona kaikille kirkossa vieraileville tehdään turvatarkastus, Esser kertoi.

Saksan sisäministeri Nancy Faeser vakuutti, etteivät saksalaiset anna terroriuhan pilata jouluaan ja että uhkaan vastataan tehokkaasti.

– Me kaikki rakastamme jouluperinteitämme emmekä anna pelotella itseämme tai rajoittaa elämäntapaamme, Faeser sanoi saksalaisen mediakonsernin Funke Mediengruppen lehdille.

Bild: Vihjeitä uhasta myös Madridissa

Bild-lehden mukaan Itävallan ja Saksan lisäksi myös Espanjassa on saatu vihjeitä siitä, että siellä suunniteltaisiin terrori-iskuja mahdollisesti jouluaattona tai -päivänä. Lehden mukaan iskujen kohteiksi on voitu valita joulumessuja Wienissä, Saksan Kölnissä sekä Espanjan Madridissa.

Viranomaisten onnistui heinäkuussa hajottaa terrori-iskujen suunnittelemisesta epäillyn Isis-K:n islamistiverkosto Saksassa ja Hollannissa.

EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson varoitti joulukuun alussa uutistoimisto AP:n mukaan, että turvallisuusuhat lisääntyisivät tänä jouluna Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä Gazan kaistalla käytävien taistelujen vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat