Lähi-idässä todistettu eskalaatio on horjuttanut turvallisuustilannetta myös Euroopassa, kun ääri-islamistiset teot ruokkivat uusiin tekoihin. MTV Uutiset tiedusteli ulkoministeriöstä ja suojelupoliisista, kannattaako jouluksi lähteä ulkomaille terrorismin uhan takia.
Euroopan Unionin sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson varoitti viikko sitten, että Euroopassa on "valtava riski" terrorihyökkäykselle joulun tietämillä.
Terrorismin uhka ja polarisaatio ovat kohonneet Euroopassa äärijärjestö Hamasin tekemän terroristihyökkäyksen myötä. Hamas teki yllätyshyökkäyksen Israeliin lokakuun 7. päivä, minkä jälkeen osapuolet ovat käyneet verisiä taisteluja pääasiassa Gazan kaistalla.
Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan Euroopassa on tapahtunut terrorismin kohdalla selvästi "uutta liikehdintää" nimenomaan Lähi-idässä tapahtuneen eskalaation myötä. Terrorismi on hänen mukaansa todellinen uhka, joka on otettava vakavasti.
– Asia on meilläkin ulkoministeriössä seurannassa, ja pohdimme esimerkiksi matkustustiedotteiden sanamuotoja, Tanner lausuu.
Uudella liikehdinnällä Tanner tarkoittaa signaaleja siitä, miten Lähi-idän tapahtumat on otettu vastaan ja millainen puhetyyli on yleistynyt.
Paitsi Hamasin terroristiset teot myös Israelin sotatoimet Gazassa herättävät hänen mukaansa voimakkaita tunteita.
– Jyrkät näkemykset puolin ja toisin ovat lisääntyneet tämän syksyn aikana, Tanner kiteyttää puhelimitse.
Supo: Tilannetta hyödynnetään
Suojelupoliisi on Tannerin kanssa samoilla linjoilla.
Supon arvion mukaan radikaali-islamistiset terroristijärjestöt ovat jo pidempään pyrkineet saamaan yksittäisiä kannattajia ja pienryhmiä tekemään iskuja Euroopassa.
Terroristijärjestö Hamasin ja Israelin välinen eskalaatio saattaakin olla monelle yksittäiselle toimijalle liikkeelle työntävä voima.
– Radikaali-islamistiset järjestöt ovat pyrkineet hyödyntämään tilannetta propagandassaan, suojelupoliisista todetaan sähköpostitse MTV Uutisille.
Mihin terroristit sitten haluavat iskeä?
Terrorismin uhkatason vertailu eri Euroopan maiden välillä ei ole suojelupoliisin mukaan yksinkertaista, sillä siihen vaikuttaa moni yksittäinen tekijä, esimerkiksi maan poliittinen tilanne.
– Uhka on erilainen maissa, joissa on esimerkiksi laajemmat radikaali-islamistiset verkostot, suojelupoliisista kiteytetään.
Euroopassa terrorismin uhka voi kohdistua etenkin israelilaiseen ja juutalaiseen väestöön sekä juutalaisille pyhiin paikkoihin, kuten synagogiin.
Suojelupoliisin arvion mukaan mahdollista yksittäistä iskupaikkaa tai -kohdetta on vaikeaa ennakoida.
– Iskupaikan valinta saattaa olla opportunistista tai alue valikoitua esimerkiksi sen mukaan, mihin tekijä on jo valmiiksi asettunut.
– Yleisesti pehmeät ja kevyesti suojatut kohteet, kuten erilaiset kokoontumiset ja väkijoukot julkisilla paikoilla ovat potentiaalisia iskukohteita, suojelupoliisista todetaan MTV Uutisille.
Joulumarkkinat ovat olleet viime vuosina kohteina
Radikaali-islamistiset terroristijärjestöt ovat useina vuosina kehottaneet iskuihin nimenomaan jouluna sekä muina juhlapyhinä, joihin liittyy kristillisiä perinteitä.
Terrori-iskujen uhka saattaa kohdistua esimerkiksi Ranskaan, Saksaan, Belgiaan ja Itävaltaan, joissa perinteisiä joulumarkkinoita järjestetään.
Joulumarkkinoilla on isketty terroristisessa tarkoituksessa aiemminkin.
Esimerkiksi Berliinissä joulutunnelma järkkyi pahan kerran vuonna 2016, kun joulukuun 19. päivä Scania-merkkinen rekka ajoi väkijoukkoon Breitscheidplazin joulumarkkinoilla. Iskussa kuoli 12 ja loukkaantui 48 eri maiden kansalaista.
Kaksi vuotta Berliinin joulumarkkinoille tehdyn iskun jälkeen 29-vuotias mies ampui useita ihmisiä Strasbourgin joulumarkkinoilla 11. joulukuuta. Ranskalaiskaupunkiin tehdyssä iskussa kuoli lopulta neljä ihmistä, minkä lisäksi yli 10 ihmistä loukkaantui.
Pitääkö jouluna olla huolissaan matkatessaan Euroopassa?
Moni suomalainenkin saattaa suunnata joulunviettoon ulkomaille. Suojelupoliisin mukaan Euroopassa jouluna matkustavien suomalaisten ei tarvitse terrorismin uhasta huolimatta potea erityistä huolta.
– Kuten muinakin ajankohtina ja yleisesti suurissa tapahtumissa ja väkijoukoissa, kannattaa olla tietoinen poistumisteistä sekä noudattaa valppautta.
– Matkustaessa kannattaa seurata ulkoministeriön matkustustiedotteita ja tehdä matkustusilmoitus, supo ohjeistaa.
Myös ulkoministeriössä kehotetaan valppauteen ja tavanomaiseen varovaisuuteen. Terrorismi ei ole Tannerin mukaan yksittäiselle suomalaiselle matkailijalle ensimmäinen eikä vielä toinenkaan turvallisuusuhka, sillä terrorismi-iskun kohteeksi joutuminen on äärimmäisen harvinaista.
– Sen vuoksi tässäkään tilanteessa matkasuunnitelmiaan ei kannata radikaalisti lähteä muuttamaan, hän toppuuttelee herkimpiä.
Tilanne on siis vakaa, vaikka terrori-iskun uhka on häviävän pienenäkin olemassa. Tannerin mukaan tilanne, jossa ulkoministeriö suosittelisi välttämään matkustamista Euroopan maissa, vaatisi paljon.
Tilannetta seurataan ja arvioidaan ulkoministeriössä kokonaisuutena "hyvin viileästi".
– Useimmiten päädytään loppujen lopuksi siihen, että terrorismi ei kuitenkaan ole edelleenkään edes kohonneella tasolla sellainen turvallisuusuhka kuin esimerkiksi liikenne, infektiot tai alkoholi, Tanner päättää.
Tarkoituksena luoda pelon ilmapiiriä
Vaikka terroristijärjestö Hamasin tekemä isku oli massiivinen, se ei tarkoita sitä, että yksittäiset terroristiset toimijat tai pienryhmät tavoittelisivat Euroopassa ensisijaisesti mahdollisimman isoa ja näyttävää iskua.
– Todennäköisimmän uhkan muodostavat tekotavaltaan yksinkertaiset iskut, mutta toimijat ovat edelleen kiinnostuneita myös monimutkaisista isku- ja tekotavoista.
Massiivinen isku, kuten Hamasin lokakuun alussa tekemä hyökkäys, vaatii pitkää valmistautumista.
Pitkään kestävän suunnittelun ja valmistautumisen aikana kiinnijääminen on todennäköisempää.
Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäiset verkossa radikalisoituneet toimijat saattavat tehdä Euroopassa yksittäisiä puukotuksia tai ajaa ajoneuvolla väkijoukkoihin.
– Hyökkäysten avulla pyritään paitsi aiheuttamaan pelkoa ja vaikuttamaan yhteiskuntiin, myös edistämään tekijän omaksumaa ideologiaa.
Uusimmat
-
00:00
Expressen: Räjähdys Tukholmassa – pommiryhmä paikalla
-
22:43
Jättiläispandapari saapui tiistaina Kiinasta Washingtoniin
-
22:20
Kaksi pikaraitiovaunua törmäsi toisiinsa Helsingissä
-
22:18
Pikkuhuuhkajien valmentajalta jättivoiton jälkeen poikkeuksellinen viesti suomalaispelaajien vanhemmille: "Haluan heti sanoa"
-
22:04
Nyt puhuu Kylian Mbappén asianajaja – näin hän perustelee supertähden syyttömyyttä: "Tämä sulkee pois sen mahdollisuuden"
-
21:40
Ensitreffit-Jyrkin kuorsaus vei Jennin yöunet – vodcast: Ero vai eri makuuhuoneet?
-
21:17
Hizbollah uhkasi hyökätä kohteisiin ympäri Israelia
-
21:10
Times: Englanti teki historiallisen päävalmentajavalinnan
-
21:10
Janne Puhakan murhasta epäillyn ystävä VG:lle: "Olen pitänyt häntä hyvänä ja lämpimänä ihmisenä"
-
20:52
Upea nousu! Pikkuhuuhkajat eteni EM-jatkokarsintaan
-
20:44
Vain pieni osa EU-maiden palautuspäätöksistä saadaan pantua toimeen – tämä on suurin ongelma
-
20:22
Miksi Israel on alkanut tulittaa rauhanturvaajia? Tutkija: Lähi-idän tilanne kärjistyy entisestään lähiviikkoina
-
20:20
Expressen: Real Madridilla kriisikokous Kylian Mbappén raiskausepäilyn vuoksi – "He panikoivat"
-
20:00
Tällaisena ei ole Niina Lahtista nähty!
-
19:47
Eduskunnan verkkosivut toimivat taas
-
19:34
Pikkuhuuhkajille karmea takaisku ratkaisevassa EM-karsintaottelussa – helpottava kuitti tuli nopeasti
-
19:17
Mestiksessä hiljainen hetki Janne Puhakan muistolle
-
19:01
Maria Huntington oli matkalla Huomenta Suomen vieraaksi, kun tulikin yllättävä este: "Oli aika hurja yö"
-
18:54
Älä tee ruokavirhettä "nirson" lapsen kanssa: "Saattaa jopa pahentaa tilannetta"
-
18:50
Sébastien Ogier heitti kovaa herjaa kilpakumppanistaan – nyt tuli vastaus
-
Lataa lisää