Mainos

Turun terroripuukotus, Porvoota järkyttänyt lapsimurha ja Raaseporin tasoristeysturma – nämä tapaukset järkyttivät Suomea vuonna 2017

Suomessa jouduttiin vuonna 2017 lukemaan lukuisista järkyttävistä rikoksista. Osa teoista oli harkitun raakoja, toisissa taas tapahtumat olivat seurauksia enemmän äkkipikaista päätöksistä.

Varmasti vuoden kohutuin tapaus oli Turun joukkopuukotus, jossa Isis-henkisiä materiaaleja lukenut turvapaikanhakija hyökkäsi elokuussa Turussa useiden henkilöiden kimppuun.

Tapauksen selvittely on yhä kesken. Joukkopuukotuksesta epäilty marokkolaismies oli joulukuun loppupuolella mielentilatutkimuksessa. Vuonna 1994 syntynyttä miestä epäillään kahdesta terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta ja kahdeksasta samassa tarkoituksessa tehdystä murhan yrityksestä.

24:32

Porvoon käsittämätön lapsimurha

Suurta surua herätti myös Porvoon lapsimurhaksi kutsuttu tapaus, jossa huoltajuuskiistaa käynyt mies kaappasi tyttärensä tämän äidin luota. Lyhyehkön matkan päässä Porvoon Lyseon leikkipuistossa isä surmasi vain kolmivuotiaan lapsensa puukottamalla.

Poliisi pääsi puuttumaan tapahtumiin, mutta tyttö kuoli viranomaisten toiminnasta huolimatta vammoihinsa sairaalassa. Murhasta epäilty 38-vuotias mies on Ranskan kansalainen.

Katsomo-video ei ole saatavilla


0:59

Hurjastelu Helsingin keskustassa päättyi kuolettavaan yliajoon

Heinäkuussa Jaguar-merkkistä autoa ohjastanut helsinkiläismies kaahasi pääkaupungin kaduilla niin, että yksi henkilö kuoli ja viisi loukkaantui.

Marraskuussa mielentilatutkimukseen määrätty mies myöntää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen ja viiteen törkeään vammantuottamukseen, mutta kiistää toimiensa tahallisuuden. Hän ei kertomansa mukaan ymmärtänyt, että auton eteen oli pudonnut nainen, joka kuoli raahautuessaan auton mukana.

Miestä syytetään murhasta, viidestä tapon yrityksestä ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.


4:51

Tasoristeysturma synkensi mielet

Kolme varusmiestä kuoli, kun raidebussi törmäsi varusmiehiä kuljettaneeseen Puolustusvoimien miehistönkuljetusajoneuvoon vartioimattomassa tasoristeyksessä Raaseporissa lokakuussa.

Usean tekijän summaksi kuvailtu onnettomuus herätti vilkasta keskustelua erityisesti tasoristeysten turvallisuudesta. Puolustusvoimien ajoneuvon kuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kolmen varusmiehen kuolemantuottamuksesta. Lisäksi onnettomuuden yhteydessä yksi kiskobussin matkustaja menehtyi sairaskohtaukseen.

0:40

13:30

4:54

Porvoon teinimurha

Itsenäisyyspäivä alkoi Keravalla kamalalla tavalla, kun 16-vuotiaan tytön ruumis löytyi kaupungin keskustassa sijaitsevan kerrostalon pihalta aikaisin aamulla. Pian poliisi otti kiinni 31-vuotiaan miehen, jonka asunnossa teon epäiltiin tapahtuneen.  Mies on myöntänyt teon poliisille, joka tutkii asiaa murhana teon raakuuden ja julmuuden vuoksi.

Mies ilmeisesti tunsi uhrin, sillä oli tekemisissä keskustassa oleskelevien nuorten kanssa. Hänellä on aiempia seksuaalirikostuomioita, mutta tässä vaiheessa ei ole selvyyttä, liittyykö henkirikokseen vastaavaa motiivia.

Hyökkäyssuunnitelma puoluekokoukseen paljastui

Syyskuussa MTV Uutisten Rikospaikka-ohjelma paljasti, kuinka suomalaismies oli vuonna 2012 suunnitellut iskua kokoomuksen puoluekokoukseen.

Asein ja räjähtein varustautunut, mielenterveysongelmista kärsinyt mies lopulta pyörsi päätöksensä, ja meni ilmoittautumaan poliisille. Hän sai huomiota kuitenkin vasta pitkällisen odotuksen päätteeksi.

Yksi Rikospaikan lähteistä kertoo, että iskusuunnitelman mukaan miehen tarkoituksena olisi ollut aiheuttaa puoluekokouspaikalla ensin suurta hämminkiä räjähteillä tai savupommeilla ja sen jälkeen mahdollisimman suurta tuhoa aseella.

1:56

2:26

Sarjahukuttaja mielentilatutkimukseen

Sarjahukuttajan tunnettu Pekka Seppänen tuomittiin käräjäoikeudessa vankeuteen vuoden 2017 tammikuussa, ja Kontiolahden henkirikosten hovioikeuskäsittely alkoi syksyllä. Joulukuun loppupuolella Seppänen oli Niuvanniemessä mielentilatutkimuksessa.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi miehen aiemmin 14,5 vuoden vankeuteen muun muassa kahdesta taposta ja kolmesta tapon yrityksestä. Pitkän ajan kuluessa tapahtuneet rikokset liittyivät humalassa tehtyihin veneretkiin, joissa useampi ihminen joutui epäilyttävällä tavalla veden varaan.

9:30

Poika lähes hukkui uimahallissa

Keväällä suomalaisia järkytti video, jossa viisivuotias poika kamppaili useiden minuuttien ajan hengestään helsinkiläisessä uimahallissa viime vuoden tammikuussa. Lapsen äiti oli mennyt ystävättärensä kanssa lämmittelemään saunaan, minkä aikana lapsi oli omin luvin mennyt porealtaaseen. Siellä uimataidoton poika joutui nopeasti pinnan alle.

Helsingin hovioikeus pidensi naisen vankeusrangaistuksen kymmenen kuukauden mittaiseksi. Oikeuden mukaan naisen teko oli vakavasti vaarantanut lapsen hengen ja terveyden.

Hukuksissa ollut poika selvisi, sillä hänet saatiin elvytettyä ja kiidätettyä lastenklinikalle ajoissa. Lapsi kotiutui tapahtumia seuraavana päivänä. Oikeuden asiakirjojen mukaan lapsi toipui tapahtuneesta hyvin, eikä hänelle näyttänyt syntyneen pysyviä vammoja.

4:42

Itsemurhaa yrittänyt tappoi kaksi kolarissa

Helmikuussa Sastamalassa kohdattiin suuri suru, kun itsemurhaa yrittänyt mies ajoi päin mopoautoa. Kolarissa menehtyivät mopoautoa kuljettanut 17-vuotias mies sekä kyydissä ollut samanikäinen nainen.

Kahdesta taposta 12 vuoden vankeuteen tuomittu mies kertoi luulleensa mopoautoa isommaksi ajoneuvoksi. Mies katsottiin oikeudessa kuitenkin syyntakeelliseksi, eli tämä ymmärsi tekonsa.

1:50

5:38

Äiti sytytti talon tuleen isän lähdettyä töihin – lapset pelastivat itsensä

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi joulukuussa tuomion tapauksesta, jossa perheenäiti oli sytyttänyt Tammelassa kotinsa tuleen, yrittäen tappaa lapsensa. Perheen isän lähdettyä töihin aamulla nainen oli sytyttänyt asuntoon tulipaloja, jääden olohuoneeseen odottamaan. Lapset olivat kuitenkin havahtuneet tulen rätinään sekä pelastaneen tajuttoman äidin ja itsensä.

Perheen 11-, 13- ja 17-vuotiaat lapset pelastuivat, mutta perheen koirat kuolivat. Nainen tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen tapon yrityksistä ja tuhotyöstä.

Imatran kolmoismurha vavahdutti

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi elokuussa tuomionsa Imatran kolmoismurhasta, jossa mies surmasi isänsä metsästyskiväärillä kolme iltaa viettänyttä naista. Mies tuomittiin kolmesta murhasta, mutta syyntakeettomana hänet passitettiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Teko tapahtui vuonna 2016 Imatran keskustassa vilkkaaseen pikkujouluaikaan. Mies käytännössä vain ajoi paikalle, surmaten itselleen ennalta tuntemattomat naiset.

1:57


2:11

Houtskarin mysteerin taustalla salasuhde

Viime joulukuussa Houtskarissa ilmi tullut henkirikos selvisi kesällä. Tutkinnassa varmistui, että mies oli ampunut autossa kanssaan olleen naisen, ja sen jälkeen itsensä.

Lopulliset motiivit jäivät kuitenkin epäselviksi. Alkoholilla oli osuutta tekoon, ja mies oli salasuhteessa ampumansa, itseään vanhemman naisen kanssa. Riidoista tai eroaikeista ei kuitenkaan ollut tietoa. Viimeisenä tekonaan kolme viestiä läheisilleen, joista vaimolleen lähettämässään kertoi rakastavansa tätä.

Lue tapauksesta lisää täältä

Aarnio-vyyhdin huumehaara jatkui hovissa

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumehaaran käsittely jatkui Helsingin hovioikeudessa tänä vuonna. Salissa kuultiin niin Aarniolle kiusallisia kertomuksia United Brotherhood -liivijengin ex-pomo Keijo Vilhuselta kun Aarnion omia puolustuspuheita.

Syyttäjän version mukaan Aarnio itse on masinoinut satojen kilojen huumelähetykset Suomeen. Aarnion mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

2:02

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.