Uutta tietoa Niuvanniemestä karanneen naisen rikoksista: poltti kaverinsa auton, murtautui peruukki päässä asuntoon ja tappoi miehen kidutustyylisesti

9:47
MTV Uutiset Live: Kuinka henkirikoksesta tuomittu nainen pääsi pakenemaan vankimielisairaalasta? – Niuvanniemen sairaalajohtaja vastaa

Tahdosta riippumattomaan hoitoon määrätty 27-vuotias nainen on tappaja ja taparikollinen, jolle on kertynyt pitkä rikosrekisteri ainakin Itä-Uudenmaan alueelta. Hän on muun muassa harhauttanut poliiseja, kulkenut kääntöveitsi mukanaan ja murtautunut ikkunan kautta asuntoon.

Niuvanniemen psykiatrisesta sairaalasta neljä päivää karussa olleella 1994 syntyneellä naisella on kotipaikkakuntansa käräjäoikeudessa mittava rikoshistoria. Poliisi tiedotti naisen kiinnijäämisestä maanantaina illalla.

Rikoksista vakavin on vuoden 2020 elokuussa Keravalla tehty tappo ja hautarauhan rikkominen. Käräjäoikeuden mukaan teko sisälsi kidutustyyppisiä piirteitä. Nainen passitettiin jo rikosten esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen.

Kuluvan vuoden toukokuun lopussa THL antoi tappoon liittyvän mielentilalausunnon, jossa nainen todettiin syyntakeettomaksi. Hänet oli samana päivänä tehdyllä päätöksellä määrätty tahdosta riippumattomaan psykiatriseen sairaalahoitoon.

Käräjäoikeuden tuomiolauselman perusteella nainen siis passitettiin hoitoon Niuvanniemeen, jossa hän ehti olla hoidettavana noin 3,5 kuukautta ennen karkaamistaan.

Hyytävä puhelu: "Tapoin"

Keravalla tehdyn henkirikoksen uhri oli mies, jota nainen oli lyönyt 11 kertaa puukolla ylävartaloon ja reiteen. Lisäksi hän oli kietonut ilmastointiteippiä miehen hengitysteiden ympärille. Mies oli ollut kuolettavan väkivallan aikaan nukkumassa tai lääkeaineiden vaikutuksen alaisena, eli kyvytön puolustautumaan.

Hautarauhan rikkomisen syytekohta liittyi siihen, että nainen oli iskenyt tekovälineenä käyttämänsä veitsen pystyyn miehen reiteen.

Rikos tapahtui miehen asunnossa. Surmatyön jälkeen nainen oli soittanut uhrin puhelimesta itse hätäkeskukseen. Nainen oli sanonut hätäkeskuspäivystäjälle ainoastaan “tapoin” ja katkaissut sen jälkeen linjan. Soiton jälkeen puhelimeen ei ollut enää saatu yhteyttä eikä se ollut linkittynyt yhteenkään tukiasemaan.

Mies löydettiin asunnosta surmattuna 10 päivää myöhemmin.

Nainen kiisti syyllistyneensä tappoon ja katsoi syyllistyneensä korkeintaan törkeään pahoinpitelyyn. Käräjäoikeuden mukaan teko osoitti sinnikästä surmaamispyrkimystä ja oli kidutustyyppinen.

Syyttäjä vaati naiselle elinkautista murhasta, mutta murhan tunnusmerkistö ei kuitenkaan käräjäoikeuden mukaan täyttynyt.

Naisen katsottiin syyllistyneen tappoon. Rangaistukseen häntä ei terveydentilansa vuoksi tuomittu.

Piti kääntöveistä ja ryösti miehen

Ennen henkirikosta, vuoden 2020 alussa, naisen syyksi luettiin pitkä liuta lievempiä rikoksia Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Naisen katsottiin syyllistyneen muun muassa ryöstöön. Uhriksi oli joutunut mies, jolta nainen oli rikoskumppaneineen vienyt omaisuutta, kuten puhelimen, rahaa, pankkikortin ja lääkkeitä. Kun muut olivat pahoinpidelleet miestä, nainen oli vienyt uhrin omaisuutta.

Lisäksi nainen oli käyttänyt amfetamiinia, pitänyt laittomasti hallussaan huumausaineeksi luokiteltavia lääketabletteja, pitänyt mukanaan kääntöveistä ja ajanut kortitta katsastamattomalla autolla.

Ryöstön lisäksi naisen katsottiin syyllistyneen toisen henkilön vahingoittamiseen soveltuvan esineen hallussapitoon, huumausainerikokseen, huumausaineen käyttörikokseen, rattijuopumukseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta ja ajoneuvorikkomukseen. 

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi naiselle 7 kuukautta ehdollista vankeutta ja velvoitti maksamaan yli 2 000 euron vahingonkorvaukset. 

Kaikki edellä mainitut rikokset tapahtuivat toukokuun 2018 aikana. 

Poltti kaverinsa auton

Samankaltaista rikosvyyhtiä puitiin naisen nimissä käräjillä myös vuonna 2018. Nainen tuomittiin tuolloin muun muassa varomattomasta käsittelystä, jonka seurauksena hänen tuttavansa auto oli palanut Vantaalla.

Nainen oli laittanut henkilöauton viereen paperikassin, sytyttänyt tupakan ja heittänyt joko tupakantumpin tai tulitikun kassiin. Nainen oli poistunut paikalta läheiselle kioskille. Tällä välin paperikassi oli syttynyt palamaan ja auto palanut lunastuskuntoon.

Auton omistaja oli ollut tapahtumahetkellä nukkumassa. Herättyään hän oli nähnyt, kuinka auto roihusi pihassa.

Vantaalla nainen oli murtautunut toisen ihmisen asuntoon rikkomalla ikkunan ja tunkeutumalla sisälle asuntoon. Teko oli kuitenkin jäänyt yritykseksi, koska sivullinen oli huomannut tapahtuneen ja ilmoittanut hätäkeskukseen. 

Paikalle saapunut poliisipartio oli käskyttänyt naista avaamaan murtoasunnon oven. Putkassa naiselle tehtiin tarkastus, jolloin ilmeni, että hän oli käyttänyt peruukkia ja antanut poliiseille väärän henkilötunnuksen. 

Tuomiosta ei käy ilmi, tunsiko nainen murtoasunnossa asuneen mieheen ennalta vai murtautuiko hän itselleen tuntemattoman ihmisen asuntoon.

Järvenpäässä nainen puolestaan oli ajanut autoa huumeiden vaikutuksen alaisena ilman korttia.

Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 2016 ja 2017 aikana. Nainen tuomittiin törkeän varkauden yrityksestä, väärän henkilötiedon antamisesta, huumausainerikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 4 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Lisäksi hänet tuomittiin noin 4 000 euron vahingonkorvauksiin. 

Vuonna 2015 käräjillä on käsitelty myös naisen tekemää näpistystä.

MTV:n Rikospaikka vieraili vuonna 2018 Niuvanniemessä. Voit lukea artikkelin täältä. Alla olevalla videolla kerrotaan muun muassa, kuinka yleisiä väkivaltaiset paot Niuvanniemessä ovat ja esitellään sairaalan tiloja.

11:32
MTV Rikospaikka: Tällainen on Niuvanniemen psykiatrinen sairaala

Artikkelia muokattu 13.9.2021 kello 21.41: lisätty tieto naisen kiinnijäämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja