Mainos

TS: Kuristajakäärmeet ja myrkkyhämähäkit valvontaan – vaarallisten lemmikkien säätely tiukkenee

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo tiukentaa vaarallisten koti- ja lemmikkieläinten säätelyä. Tällä hetkellä kuka tahansa saa pitää kotonaan esimerkiksi vaarallisia matelijoita. Asiasta uutisoi Turun Sanomat.

Suomi on lemmikkiharrastajille vapaamielinen maa: kuka tahansa saa pitää lemmikkinä esimerkiksi kobraa, mambaa tai kalkkarokäärmettä eikä hänen tarvitse edes ilmoittaa siitä minnekään.

Tilanne on Turun Sanomien mukaan kuitenkin muuttumassa. Maa- ja metsätalousministeriön työryhmä valmistelee tiukennuksia vaarallisten koti- ja lemmikkieläinten pitoon. Samainen työryhmä pitää myös kansallista luetteloa myös vieraslajeista.

Suomen pelastusalan keskusjärjestössä ministeriön aikeita pidetään tervetulleina. Pelastusväki ei halua täyskieltoa, mutta jonkinlaisen ilmoitusvelvollisuuden kaikista vaarallisista eläimistä.

– Kentältä tulee jatkuvasti tietoa tilanteista, joissa ei tiedetä, mitä on vastassa, SPEK:in palokuntajohtaja Petri Jaatinen kertoo Turun Sanomien haastattelussa.

Matelijaharrastajia edustavaa yhdistystä johtava eläinlääkäri Johanna Raulio arvioi, että Suomessa on lemmikkinä myrkkykäärmeitä noin 100–200 ihmisellä. Joukossa on Raulion mukaan muutamia hyvinkin myrkyllisiä käärmeitä. Vaarallisia lemmikkejä on myös skorpioni- ja hämähäkkiharrastajilla.

Useimmat myrkkykäärmeen omistajat ovat Raulion mukaan ihan tavallisia ihmisiä.

– Käärmeet ovat usein kauniin värisiä, eivätkä piilottele terraariossa, kuten myrkyttömät lajit, Raulio kertoo.

Kansallisessa vieraslajien listassa ei keskitytä vain paikallisen luonnon turvaamiseen, vaan siinä otetaan huomioon myös ihmisen turvallisuudelle aiheutuva vaara. EU hyväksyi elokuussa alustavan listan torjuttavista vieraslajeista. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.