Turun puukottajan ajojahti uhkasi muuttua lynkkaukseksi – "Miksi te saatana puolustatte tota murhaajaa"

Turun puukotus oli läsnäolijoille täysi yllätys. Osalle silminnäkijöistä pakenevan puukottajan perään lähteminen näyttää olleen automaattinen reaktio. Poliisin esitutkintapöytäkirjoista välittyy välitön viha tekoa kohtaan.

Eräs tekijän jahtaamiseen osallistuneista miehistä kertoi poliisin kuulusteluissa luulleensa aluksi tapahtumaa jonkin ihmisryhmän välienselvittelyksi.

Pian tilanne kuitenkin selkiytyi, kun mies huomasi juoksevien ihmisten keskellä puukolla varustautuneen miehen.

– Ajatuksiin tuli heti, että ei helvetti. Nyt tässä tapahtuu jotain pahaa, hän kertoi poliisille.

"Haluan saada hänet kiinni ja vahingoittaa häntä"

Osalla jahtaamiseen yllytti tuttava, osa päätyi valintaan itsenäisesti.

– En nähnyt mitä siinä oli tapahtunut, mutta vähän matkan päässä torimyyjänä ollut [tuttu mies] tuli siihen ja huusi minulle, että nyt mennään, eräs toinen kertoi miehen perään lähteneistä.

Myös todistettu väkivalta lisäsi joidenkin halua lähteä tekijän perään. Yksi miehistä kertoi pikkulapsen äitiin kohdistuneen väkivallan herättäneen raivon.

– Teko nostatti minussa hirveästi vihaa tekijää kohtaa ja lähdin jahtaamaan häntä. Minulla oli vain ajatuksissa, että haluan saada hänet kiinni ja vahingoittaa häntä, koska hän teki tällaisen raukkamaisen teon täysin viatonta siviiliä kohtaan, mies kertoi.

Yksi kaivoi takakontista kättä pidempää

Osa lähti miehen perään kättä pidemmän kanssa. Tapahtunutta todistanut mies kaivoi takakontistaan urheiluvälineiden seasta pesäpallomailan, jonka yksi takaa-ajajista otti mukaansa.

– Maariankadulla yksi tekijää jahdanneista miehistä heitti tekijää kohti tuolin, mutta ei osunut häneen, eräs todistaja taas kuvailee tapahtunutta.

Tekijän jatkaessa puukotuksia osa jahtaajista jäi matkalle auttamaan uhreja, mutta loput seurasivat tekijää juosten.

Tekijää pahoinpideltiin pesäpallomailla

Poliisin väliintulo ei riittänyt vihan sammuttamiseen, vaan tapahtumat uhkasivat muuttua lynkkaukseksi.

– Olin niin vihainen ja täynnä adrenaliinia tapahtumista sekä juoksusta, että muutuin ihan eläimelliseksi. Halusin vain ja ainoastaan vahingoittaa tätä tekijää. Näin myös toimin ja tein, vaikka näin että poliisi oli häntä ampunut ja saanut hänet maahan, eräs miehistä kertoo.

Maahan saatua miestä pahoinpiteli lopulta useampi henkilö. Yksi löi tätä pesäpallomailalla ja osa löi ja potki muuten eri puolille kehoa, muun muassa päähän.

Poliisi puolusti tekijää teleskooppipampulla

– Poliisi käskytti potkijoita lopettamaan. Käsky ei tehonnut, joten poliisi otti esille jonkun mustan lyömäaseen, eräs jahtaukseen osallistuneista miehistä kertoi.

Hän tunnisti kuulustelussa esineen poliisin teleskooppipampuksi.

Poliisin kertomus oli samansuuntainen. Eräs kättä pidemmällä varustautunut mies myös kyseenalaisti poliisin toiminnan.

– Hän oli lyöntiasennossa ja huusi minulle "Miksi te saatana puolustatte tota murhaajaa", poliisi kertoi tapahtuneeta

Esitutkinnassa eräs miehistä totesi, ettei kadu asiassa mitään.

– En koe kuitenkaan tehneeni tilanteessa mitään väärää, enkä kadu mitään. Päässäni pimeni ja halusin hänen saavaan osakseen vihani. Otan täyden vastuun teostani, mikäli se rikokseksi katsotaan.

Puukottajan pahoinpitelyä koskeva esitutkinta lopetettiin ilman toimenpiteitä.

Lue myös:

    Uusimmat