Mainos

Turun kansainväliset Kirjamessut on runsaudensarvi

Perjantaina alkavilla Turun kansainvälisillä Kirjamessuilla nähdään presidenttiehdokkaita, tutkitaan sukua ja tehdään kirja- ja ruokamatkoja muun muassa Japaniin.

Sushia ja mangaa

Kirjamessujen teemamaat ovat Japani ja Pohjoismaat. Samaiset maat näkyvät myös Kirjamessujen kanssa yhtaikaa järjestettävien Turun Ruokamessujen annissa. Turun Ruokamessujen halliin kohoaa muun muassa Suomen suurin sushikoulu, jossa alan ammattilaiset johdattelevat suomalaisen makuhermot japanilaiseen ruokaan.

Japani nousee vahvasti esille myös esimerkiksi kirjallisuuden, designin ja manga-sarjakuvien kautta.

Turun Messu- ja Kongressikeskukseen odotetaan esimerkiksi ruotsalaista Henrik Berggreniä, joka on kirjoittanut lähes 700-sivuisen Olof Palme -elämäkerran. Lisäksi Turkuun on tulossa 100-vuotiaasta vanhainkotipakolaisesta romaanin tehnyt Jonas Jonasson (Ruotsi) ja karmaisevasta kostosta pedofiileille kirjoittaneet sisarukset Lotte ja Sören Hammar (Tanska).Uuden romaanin julkaiseva kirjailija Erlend Loe (Norja) ja Kalle Päätaloonkin verrattu Karl Ove Knausgård (Norja) tulevat myös messuille. Musiikillisia vaikutteita Islannista tuo reggae-bändi Hjalmar.

Suomen Museoliitto, Ateneumin taidemuseo ja Turun taidemuseo rakentavat Carl Larsson -aiheisen näyttelyosaston Pohjoismaiden yhteisosaston viereen. Suomen ruokalähettiläs Kim Palhus on mukana messuilla kertomassa Ny Nordisk Mat -hankkeesta.

Vetonauloja joka makuun

-Varmoja yleisövetonauloja tulevat olemaan muun muassa perjantaina jekkuilevat Duudsonit, jotka kertovat Jekku-kirjastaan. Lauantaina esiintyvät myös runoilija Heli Laaksonen ja muusikko Lauri Tähkä. Kaksikko esittelee uutta kalenteriaan Pyy ja Susi, luettelee messujen ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula.

Urheiluakaan ei unohdeta. Jääkiekkotunti on sunnuntainen keskustelu, jossa mukana ovat valmentajat Raimo Summanen, Juhani Tamminen ja Juhani Wahlsten.

Teemalla Kotiseudulla ja vierailla mailla esiintyvät muun muassa kirjailijat Jörn Donner, Vilja-Tuulia Huotarinen ja Leena Krohn.

Runoja nonstoppina

Messujen tämän vuoden uutuus on runohuone, jossa kuullaan runoja käytännössä koko messujen ajan. Runohuoneessa esiintyy viitisenkymmentä runoilijaa.

Suku- ja kotiseutu-ulottuvuus tuo messuille runsaasti kiinnostavaa nähtävää, kuten afganistanilaiset häät sekä kansantanssiesityksiä. Sukututkimuksesta ja muun muassa sukuseuran perustamisesta saa messuilla myös tietoa.

Valaista puhutaan kolme tuntia

Messujen erikoisuuksia riittää. Messulauantaina keskustellaan kolme tuntia valaista. Valas-iltapäivässä vieraina ovat esimerkiksi professori, kirjailija ja muusikko David Rothenberg (USA) sekä kirjailija Risto Isomäki. Luvassa on myös kuvia ja ääntä.

Kirjamessut järjestetään 30.9.-2.10. Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa. Messuilla vierailee vuosittain yli 20 000 kävijää ja satoja kirjailijoita. Helsingin kirjamessujen kävijätavoite on tänä syksynä 85 000.

Katso Minna Karilan juttu (Kymmenen uutiset 30.9.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.