Mainos

Turun AMK katsasti autoja vuosia laittomasti – myöntää nyt virheen ja lopetti katsastustoiminnan: ”On toimittu yksiselitteisesti virheellisesti”

5:59
Auton katsastus muuttuu, tuleeko ajokieltoa herkemmin?

Turun ammattikorkeakoulun alainen korjaamo on tehnyt maahantulokatsastuksia vuosien ajan laittomasti.

Jopa yli 200 autoa oli saanut maahantulokatsastusleiman ilman, että ne olivat käyneet kyseisellä katsastusasemalla Turun AMK:ssa.

Rekisterimerkintöjä oli tehty myöhässä katsastuspäivän jälkeen. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ohjeiden mukaan rekisterimerkintä tulee tehdä samana päivänä kuin katsastus.

Oppilaitoksen mukaan virheellistä toimintaa on tapahtunut pääosin vuosina 2010–2017. 

– Noin vuodesta 2010 lähtien on toimittu yksiselitteisesti virheellisesti. Meillä katsastettiin erään yrityksen maahantuontiautoja sääntöjen vastaisesti, kertoo Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila.

MTV Uutiset kertoi alkuvuodesta, että tuontiautojen rekisteröintikatsastusten tiedot oli kirjattu jo ennen vuotta 2015 ohjeiden mukaisesti kansalliseen ajoneuvotietojärjestelmään, mutta ammattikorkeakoulun sisäiseen tietojärjestelmään tietojen kirjaaminen ei ollut riittävän kattavaa.

Taatilan mukaan opiskelijat avustivat katsastuksissa ja tekivät harjoituskatsastuksia, mutta vastuu katsastuksista oli henkilökunnalla. Henkilökunta vetosi kiireeseen, jonka vuoksi katsastuksia ehdittiin kirjata vasta jälkikäteen.

”Katsastustoiminnasta on nyt luovuttu”

Alun perin Iltalehden tekemä juttu haamukatsastuksista johti sisäiseen tutkintaan Turun AMK:ssa.

Tutkinnassa selvisi vain katsastuksien päivämäärämerkintöjen puutteita. Ammattikorkeakoulu joutui jättämään asian katsastustoimintaa valvovan Trafin tutkittavaksi. Keväällä 2018 Trafi teki asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Turun AMK päätti lakkauttaa oman katsastustoimintansa kesällä 2018.

Oppilaitoksella oli töissä muutamia henkilöitä, joilla oli luvat katsastustoimintaan Turun AMK:n nimissä. Taatilan mukaan katsastustoimintaa ei tulla tulevaisuudessakaan jatkamaan Turun AMK:ssa.

– Olisimme voineet jatkaa katsastustoimintaa tulevaisuudessa, mutta se oli meille pientä toimintaa suhteessa kokonaisuuteen. Koulutamme katsastajia edelleen, mutta katsastusluvista on nyt luovuttu. Keskitymme tästä eteenpäin huolto- ja korjaamotoimintaan, Taatila kertoo.

Taatila pahoittelee tapahtunutta: 

– Olen erittäin pahoillani siitä, että meillä on toimittu näin. Otamme tämän vakavasti ja tulemme korjaamaan toimintatapojamme tältä osin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja