Ilmavaivat ja turvotus kiusaavat suomalaisia – kotihoitovinkit vatsavaivoihin

Tuoreen kyselyn perusteella lähes 40 prosenttia suomalaisista kärsii vatsavaivoista useamman kerran viikossa tai jopa päivittäin. Tavallisimpia oireita ovat ilmavaivat ja vatsan turvotus. Arkea hankaloittavia vaivoja kannattaa yrittää hillitä kotikonstein.

Maaliskuussa 2017 tehdyn kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Detoxner IBS:n toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi lähes 1 800 ihmistä, joista 58 prosenttia eli yli tuhat ilmoitti kärsivänsä vatsavaivoista vähintään useamman kerran kuukaudessa.

Yleisimpiä vatsaoireita olivat ilmavaivat, joista kärsi lähes 80 prosenttia kohderyhmästä. Vatsan turvotus kosketti 56 prosenttia. Yli kolmannesta vaivasi vatsan mouruilu ja ripuli, noin neljäsosaa taas vatsakivut ja ummetus.

Päivittäiset tai viikottaiset oireet ovat naisilla yleisempiä kuin miehillä.

Arkinen elämä vaikeutuu

Kolmannes vatsavaivoista kärsivistä kokee oireiden haittaavan normaalia elämää. Hankalaksi koetaan erityisesti ilmavaivojen pidättäminen ja äkillinen ulostamisen tarve. Myös vatsan kipuilu ja kivistys, suolen mouruaminen sekä jatkuva vessassa ravaaminen ripulin takia ärsyttävät ihmisiä.

Ikävänä pidetään niin ikään sitä, että vaatteet eivät sovi päälle turvotuksen takia ja että ravintolasta on vaikea löytää mieleistä, ruoka-ainerajoituksiin soveltuvaa annosta.

Moni ei hoida vatsaoireitaan mitenkään, mutta osa on ottanut avuksi tietynlaisen ruokavalion, maitohappobakteerit, probiootit, itsehoitotuotteet tai reseptilääkkeet.

Kotihoitovinkit vatsavaivoille

1. Huolehdi riittävästä unesta.

2. Mieti, mitä laitat suuhun. Ruokavaliosta kannattaa karsia ilmaa keräävät ruoka-aineet pois, mutta huolehtia samalla vatsalle sopivan kuidun asteittaisesta lisäämisestä.

3. Opettele syömään rauhassa ja pureskele jokainen suupala kunnolla. Myös annoskoot kannattaa pitää maltillisina.

4. Varmista riittävä vedensaanti.

5. Muista liikkua – jo reipas kävelylenkki auttaa suolta toimimaan normaalimmin.

6. Kokeile alkoholitonta ja kahvitonta linjaa.

Lähde: Detoxner IBS

Tulehduksellinen suolistosairaus kuihdutti Janin sairaalakuntoon

Tulehduksellista suolistosairautta sairastava Jani Toivonen kertoi elämästään sairauden kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa maaliskuussa 2017. Mukana oli myös sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila.

23:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja