Tupakointi vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen – joka kuudes raskaana oleva sauhuttelee

Äidin raskaudenaikainen tupakointi altistaa sikiön terveyttä haittaaville kemikaaleille ja rajoittaa sikiön kehon ja pään kasvua. Lapsilla, jotka ovat altistuneet tupakan savulle sikiöaikanaan, voidaan havaita muutoksia aivojen rakenteissa.

Ympäristötekijät voivat merkittävästi muokata aivojen geneettisesti ohjelmoitua kehitystä sikiöaikana.

Yksi tärkeä tekijä on äidin raskaudenaikainen tupakointi, minkä yleisyys on pysynyt Suomessa muuttumattomana jo 25 vuoden ajan – lisääntyneestä terveysvalistuksesta huolimatta.

Vähiten tupakoidaan Ruotsissa

Suomessa joka kuudes raskaana oleva tupakoi raskauden aikana. Vastaavassa ajassa muissa Pohjoismaissa raskausajan tupakointi on puolittunut.  Vähiten tupakoidaan Ruotsissa, missä vain seitsemän prosenttia raskaana olevista tupakoi.

Tupakansavu sisältää tuhansia terveydelle vaarallisia kemikaaleja. Tupakansavussa oleva nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön.

Altistuminen tupakoinnille vaikuttaa haitallisesti sikiön aivojen kasvuun ja toimintaan. Myös passiivisella tupakoinnilla on haittavaikutuksia sikiöön. 

– Normaali pään kasvu raskausaikana ja sen jälkeen ennustaa normaalia aivojen kasvua. Täysiaikaisilla lapsilla, jotka olivat altistuneet tupakoinnille sikiönä, oli pienempi pään ympärysmitta kuin muilla lapsilla. Lohdullista oli se, että niillä lapsilla, joiden äidit olivat lopettaneet tupakoinnin alkuraskauden aikana, pään kasvu oli normaali, toteaa tutkija Mikael Ekblad.

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa vielä raskauden aikanakin

Sikiöaikaisen tupakka-altistuksen vaikutukset voivat ulottua aikuisuuteen – ja jopa seuraavaan sukupolveen.

– Tämä katsaus korostaa, että raskaudenaikaista tupakointia on ehkäistävä. Se osoittaa myös, että tupakoinnin lopettaminen vielä alkuraskaudessakin voi ehkäistä aivoihin kohdistuvia haittavaikutuksia, tiivistää Ekblad.

Suomalaisen tupakasta vieroituksen Käypä hoito -suosituksen mukaan nikotiinikorvaushoitoa voidaan käyttää harkiten myös raskauden aikana naisilla, jotka ovat motivoituneita tupakoinnin lopettamiseen, mutta eivät kykene siihen omin päin ja jotka kärsivät vieroitusoireista.

Suositeltavimpia valmisteita ovat purukumit ja suihkeet. Tupakointi ja samanaikainen nikotiinivalmisteiden käyttö sen sijaan lisäävät nikotiinin haittavaikutuksia.

 

Tulokset ovat peräisin Tyksin ja Turun yliopiston tutkijoiden katsausartikkelista, joka julkaistiin Acta Paediatrica -tiedelehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat