Tupakoinnin lopettaminen kannattaa vanhempanakin – tässä merkittävimmät hyödyt

Moni saattaa miettiä, onko tupakoinnin lopettamisesta mitään hyötyä, jos tupruttelua on kestänyt jo useita vuosikymmeniä. Lopettaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä.

Mitä pidempään tupakointia on jatkunut, sen vaikeampaa lopettaminen on. Kun tupakointi on ollut osa elämää jo vuosikymmeniä, savuton elämä voi tuntua lähes mahdottomalta. Siitä ei pidä lannistua, sillä lopettaminen voi onnistua hyvin vielä vanhemmallakin iällä.

Tupakoinnin terveyshaitat tunnetaan niin hyvin, että jokainen tupakoitsija tietää tekevänsä itselleen karhunpalveluksen jatkaessaan tupakointia.

Lopettamisessa on lukemattomia hyötyjä. Keuhkosyövän, sydäninfarktin ja aivohalvauksen riski pienenee huomattavasti, haju- ja makuaisti paranee, keuhkojen toiminta paranee, yskiminen vähenee, rahaa kuluu vähemmän, iho pysyy paremmassa kunnossa, eikä hengityskään enää haise niin pahalta.

Lopettamisen hyödyt näkyvät heti

Lopettamisen hyödyt alkavat näkyä jo ensimmäisten päivien aikana. Verenpaine ja pulssi normalisoituvat jo ensimmäisen 20 minuutin jälkeen. Hiilimonoksidi häviää elimistöstä vuorokaudessa. Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi muutamassa kuukaudessa.

Sydäninfarktin riski puolittuu jo ensimmäisen tupakoimattoman vuoden jälkeen. Keuhkosyövän vaara puolittuu kymmenessä vuodessa.

Jos sinulla on jo terveysongelmia, tupakoinnin lopettaminen tukee niistä selviämistä.

Nikotiiniriippuvuus on petollinen

Jos lopettaminen on epäonnistunut aikaisemmin, tiedät kuinka vaikeaa se voi olla. Aiempi epäonnistuminen saattaa nostaa kynnystä yrittää uudestaan.

Luopumista hankaloittaa nikotiiniriippuvuus. Etenkin ensimmäiset viikot ilman tupakan tuomaa nikotiiniannosta voivat aiheuttaa vieroitusoireita.

Pitkään polttaneille tupakoinnista on tullut rituaali, josta luopuminen on melkoinen elämänmuutos. Tupakkatauko on monille niin kiinteä osa elämää, että siitä on vaikeaa päästä irti.

Paljon syitä lopettamiseen

Moni yli 50-vuotias lopettaa tupakoinnin nimenomaan terveyssyistä. Toinen suuri syy on halu ottaa ohjat omasta elämästä ja päästä irti tupakointiriippuvuudesta. Moni lopettaa myös läheistensä vuoksi. Kaikki nämä ovat hyviä syitä.

Paras syy on se, minkä itse koet tärkeimmäksi. Se myös motivoi parhaiten.

Ikääntyneille on kertynyt elämänkokemusta, joka auttaa myös tupakoinnin lopettamisessa. Vanhemmalla iällä motivaatio lopettamiseen saattaa olla jopa suurempi kuin nuorempana.

Pitkään polttanut tietää, kuinka vaikeaa lopettaminen voi olla. Jos ei annan ensimmäisen epäonnistumisen lannistaa, sisua uuteen yritykseen saattaa löytyä entistäkin enemmän.

Lue myös:

    Uusimmat