Viikonvaihteessa valittu Suomen uusi Olutmestari vinkkaa, miten oluen voi yhdistää esimerkiksi äyriäisten ja jälkiruokien kanssa.
Viini on totuttu valitsemaan ruokaan sopivaksi, mutta edelleen oluen kohdalla moni tukeutuu tuttuun ja turvalliseen unohtaen ruoan makusävyt. Harva myöskään tulee ajatelleeksi yhdistää äyriäisiin ja jälkiruokiin viinin ja liköörin sijaan oluen. Millainen olut sitten on oikeanlainen makupari näille herkuille?
Olutmestarin vinkit ruoan ja oluen yhdistämiseen
Viikonvaihteessa valittiin Suomen uusi Olutmestari vuodelle 2014. Baarimestari Juha Sorsa Tampereen Gastropub Tuulensuusta vakuutti Sinebrychoffin valitseman tuomariston erityisesti taidollaan suositella oluita erityyppisten ruokien kanssa. Perussäännöillä pääsee jo pitkälle: Mitä katkerampi olut, eli mitä voimakkaammin se on humaloitu, sitä tuhdimpaa ja runsaampaa ruokaa se tarvitsee kaverikseen. Sitrusmaiset, miedosti humaloidut oluet sopivat taas kevyempien ja miedompien ruokien kanssa.
– Esimerkiksi belgialainen vehnäolut sopii erinomaisesti sinisimpukoiden kanssa. Oluen hedelmäinen maku tukee mukavasti ruokaa ja kumpikaan ei jyrää toisiaan. Stout-tyyppinen olut sopii puolestaan ostereiden kanssa, Sorsa ohjeistaa.
Monikaan ei miellä äyriäisten kanssa nautittavaksi ensimmäisenä olutta. Myös jälkiruoat mielletään usein viinien, konjakkien tai liköörien kanssa syötäviksi. Olut kuitenkin joustaa ruokien kanssa enemmän kuin viinit ja on siten hieman monikäyttöisempi.
– Esimerkiksi Porter toimii tumman suklaan kanssa erinomaisesti. Porterissa on jo itsessään paahteisuutta ja suklaisuutta, joten tämä on täydellinen makupari. Erilaisia oluita kannattaa kokeilla myös juustojen kanssa, tuore Olutmestari vinkkaa.

