Tuoreen Nobel-voittajan suomalainen työtoveri lyttää Suomen tiedepolitiikan

Aalto-professori Ala-Nissilä: Nobel-komitea osaa yllättää 0:54

Aalto-yliopiston fysiikan professori Tapio Ala-Nissilä on työskennellyt tuoreen nobelistin kanssa lähes 30 vuoden ajan. Michael Kosterlitzilla ja Ala-Nissilällä on tälläkin hetkellä meneillään hankkeita, joita Aalto-yliopisto on tukenut, mutta Suomen valtio ei.

Ala-Nissilä lyttääkin suomalaisen tieteen nykytilan täysin. Fysiikan tutkimuksen tilannetta hän pitää hirvittävänä, hallituksesta ja leikkauksista johtuen.

– Suomen Akatemia on täysin epäonnistunut pitämään yllä Suomen parhaita tutkijaryhmiä. Tiedän, että hyvin moni huippuihminen on lähdössä pois eri aloilta. Pelkään, että menetämme hyviä nuoria ihmisiä, jos tämä meno jatkuu.

Tilanne viisi vuotta sitten oli ihan toisenlainen, Ala-Nissilä sanoo.

– Hyvät tutkijat saivat silloin rahaa tutkimukseen erittäin hyvin. Tällä hetkellä rahaa on vähän ja se annetaan tietyille henkilöille. Tämä rajaa monen tämän maan huippuryhmän tutkimusta.

Myös Ala-Nissilä on harkinnut Suomesta lähtemistä. Maan henkistä ilmapiiriä hän pitää vastenmielisenä.

– Kaikki tämä vihapuhe ja rasismi ja yliopistojen halveksunta hallitusta myöten.

Suomessa sahataan hänen mukaansa omaa oksaa alta pois. Hän muistuttaa edellisestä lamasta 1990-luvulla, jolloin hallitus lisäsi panostuksia tutkimukseen.

– Siitä seurauksena lamasta noustiin nopeasti ja päästiin ennenkokemattomaan vaurauden aikaan. Nyt samantyyppisessä tilanteessa leikataan näitä panoksia pois. 

Lue myös:

    Uusimmat