Tuore tutkimus paljastaa: Ystävyyssuhteet eivät ole ikuisia

Tuoreen tutkimuksen mukaan uusia ystävyyssuhteita luodaan vanhojen ystävien kustannuksella.

Yhteydenpitoa helpottavien sovelluksien ja sivustojen kasvamisen yhteydessä voisi kuvitella, että ihmisillä on entistä enemmän ystäviä. Tutkimuksen mukaan ihmiset eivät kuitenkaan pysty ylläpitämään useita ystävyyssuhteita samaan aikaan, joten aina uuden ystävyyden syttyessä, toinen heikkenee.

Nykyään on yhä helpompi pitää ystäviin yhteyttä erilaisten sosiaalisten medioiden avulla. Oxfordin yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan ihmiset eivät kuitenkaan kykene ylläpitämään montaa ihmissuhdetta samanaikaisesti.

– Kommunikointi on nykyään helpompaa kuin koskaan aiemmin. Silti näyttää kuitenkin siltä, että kykymme ylläpitää tunnerikkaita ja läheisiä ystävyyssuhteita muihin on rajallinen, Oxford yliopistossa työskentelevä luennoitsija, Felix Reed-Tsochas kertoo.

Ystäviä tulee ja menee

Tutkimuksen mukaan voidaan kärjistetysti sanoa, että uusia tuttavuuksia ja ystävyyssuhteita luodaan vanhojen ystävien kustannuksella.

– Läheisten ystävien määrä vaihtelee ihmisten välillä. Jokaisessa tapauksessa kuitenkin huomattiin, että henkilöt kykenevät ylläpitämään vain muutamia läheisiä ystävyyssuhteita. Uusia ystävyyssuhteita luodaankin osittain vanhojen ystävien kustannuksella, Reed-Tsocshas kertoo Science Daily -lehden sivuilla.

Tutkimuksessa huomattiin, että tutkimuksen kohteet kävivät läpi itselleen tärkeitä asioita ystävien tai perheenjäsenten kanssa. Osa ystävistä saattoi vaihtua tutkimuksen aikana, mutta läpikäytävät asiat pysyivät suhteellisen samana. Joskus uudet tuttavuudet korvasivat vanhan ystävän tai vanhat ystävät saivat vähemmän yhteydenottoja, kuin normaalisti.

The persistence of social signatures in human communication -nimellä kulkevassa tutkimuksessa teki yhteistyötä useat yliopistot. Mukana oli Oxford-yliopiston lisäksi tutkijoita Aalto-yliopistosta sekä Chester-yliopistosta. Tutkimuksessa seurattiin puolitoista vuotta kahdenkymmenenneljän opiskelijan sosiaalisen käyttäytymisen muutosta.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja