Korona, influessa vai flunssa? Grafiikka antaa osviittaa, mikä sairaus vaivaa – oireet ovat hyvin samankaltaisia

Koronan oireet vertailu 0:37
Katso videolta sairauksien eroavaisuudet.

Koronavirustartuntoja on todettu Suomessa nyt yhteensä 7623. Tiistaihin mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia oli raportoitu 333.

Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa 15.03.2020. 

Koronavirus voi muistuttaa flunssaa. Eri sairauksien tunnistaminen ilman testausta onkin vaikeaa, sillä oireet ovat hyvin samankaltaisia. Koronavirus leviää pääsääntöisesti pisaratartuntana sairastuneen aivastaessa tai yskiessä. Virus kulkeutuu ihmiseen suun, nenän tai silmien limakalvojen kautta.

Oireet ovat samanlaisia

Koronaviruksen oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky ja väsymys. Huomioitavaa kuitenkin on, että moni sairastaa koronaviruksen lievänä tai jopa oireettomana.

Influenssaa sairastavat potevat hyvin samanlaisia oireita. Influessa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus sekä kuiva yskä, kurkkukipu ja nuha. 

Klassisen flunssan oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä ja kuume tai kuumeinen, väsynyt olo.

Vain influenssaa vastaan on rokote

Koronaviruksen, influenssan ja flunssan oireet ovat samankaltaisia, mutta torjuntakeinoissa on eroja.

Flunssan ja koronaviruksen kohdalla keskeiset torjuntakeinot ovat käsienpesu ja se, että yskii hihaan tai nenäliinaan. Influenssan kohdalla tehokkain torjuntakeino on rokote, mutta myös käsihygienialla ja yskintätekniikalla on merkitystä. Myös koronavirusrokotetta kehitetään.

Sekä koronavirus että influenssa varmistetaan laboratoriossa. 

Sairauksien hoitokeinot vaihtelevat. Koronavirusta hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai tarvittaessa sairaalassa. Influenssaa varten on erityinen influenssalääkitys, mutta yleensä riittää oireenmukainen hoito eli oireita lievittävä hoito. Niin ikään flunssaa hoidetaan oireita lievittämällä. Tärkeää on juoda riittävästi ja levätä.

Juttua muokattu 12.08.2020: Päivitetty tuoreimmat tartuntaluvut jutun alkuun.

Lue myös:

    Uusimmat