Korona, influessa vai flunssa? Grafiikka antaa osviittaa, mikä sairaus vaivaa – oireet ovat hyvin samankaltaisia

0:37
Katso videolta sairauksien eroavaisuudet.

Eri sairauksien tunnistaminen ilman testausta on vaikeaa, sillä oireet ovat hyvin samankaltaisia.

Suomessa on tällä hetkellä 240 koronavirustartuntaa ja lisää tulee joka päivä. Jokainen itse koettu oire herättää kysymyksen, onko kyse nyt siitä koronaviruksesta? 

Vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL arvioi koronaviruksen leviävän merkittävään osaan suomalaisia, ei se suinkaan ole ainoa liikkeellä oleva tauti. Tällä hetkellä on käynnissä myös jokavuotinen influenssaepidemia, eikä nuhakuume eli flunssa juuri taukoja tunne.

Oireet ovat samanlaisia

Koronaviruksen oireita ovat kuume, yskä, hengenahdistus, lihassärky ja väsymys. Huomioitavaa kuitenkin on, että moni sairastaa koronaviruksen lievänä tai jopa oireettomana.

Influenssaa sairastavat potevat hyvin samanlaisia oireita. Influessa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella. Muita oireita ovat lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus sekä kuiva yskä, kurkkukipu ja nuha. 

Klassisen flunssan oireita ovat kurkkukipu, nuha, yskä ja kuume tai kuumeinen, väsynyt olo.

Vain influenssaa vastaan on rokote

Koronaviruksen, influenssan ja flunssan oireet ovat samankaltaisia, mutta torjuntakeinoissa on eroja.

Flunssan ja koronaviruksen kohdalla keskeiset torjuntakeinot ovat käsienpesu ja se, että yskii hihaan tai nenäliinaan. Influenssan kohdalla tehokkain torjuntakeino on rokote, mutta myös käsihygienialla ja yskintätekniikalla on merkitystä. Myös koronavirusrokotetta kehitetään, mutta se ei ole valmistumassa lähiaikoina.

Sekä koronavirus että influenssa varmistetaan laboratoriossa. Suomessa kaikkia koronavirusepäiltyjä ei enää testata.

Sairauksien hoitokeinot vaihtelevat. Koronavirusta hoidetaan taudinkuvasta riippuen joko kotona tai tarvittaessa sairaalassa. Influenssaa varten on erityinen influenssalääkitys, mutta yleensä riittää oireenmukainen hoito eli oireita lievittävä hoito. Niin ikään flunssaa hoidetaan oireita lievittämällä. Tärkeää on juoda riittävästi ja levätä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja