Kolme yleisintä koronaoiretta lapsilla – brittitutkija varoittaa yhtenäisen oirekuvan harhasta

Pysäyttävä tulos! MTV Uutisten simulaatio todistaa, kuinka huonosti käsidesi puree"virukseen" 1:51
Käsidesi vai pesu vedellä ja saippualla? MTV Uutisten pysäyttävä simulaatio todistaa, kumpi kannattaa.

Tuoreen brittitutkimuksen mukaan lapset oireilevat koronavirustartunnan saadessaan eri tavoin kuin aikuiset. Koronavirus näyttää aiheuttavan lapsille erityisesti väsymystä, päänsärkyä ja kuumetta. Tutkimuksesta uutisoi brittilehti The Guardian.

Koronavirus aiheuttaa lasten kohdalla usein lievän infektion, mutta hekin voivat tartuttaa virusta eteenpäin, joskin nykytiedon valossa vähemmän kuin aikuiset. Mahdolliset riskit ovat kuitenkin nousseet tapetille, kun kouluja on avattu tai ollaan avaamassa ympäri maailman.

Suomessakin koronatestaaminen ruuhkautui pahoin elokuussa jo ennen koulujen alkua. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti elokuun lopussa lapsia koskevia koronaohjeistuksia. Aiemmin jo lieviä oireita poteneet lapset kehotettiin viemään koronatesteihin, mutta nyt ohjeistus koskee voimakkaita koronaoireita.

THL:n mukaan tyypillisiä koronavirustartunnan oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Brittitutkijoiden tuoreiden löydösten perusteella aikuisten ja lasten oirekuva on kuitenkin erilainen. Tutkijoiden mukaan lasten tyypillisimpiä koronaoireita ovat väsymys, päänsärky ja kuume, kun taas aikuiset kärsivät useammin myös yskästä, kurkkukivusta ja hajuaistin menettämisestä.

Tutkimusta johtanut King’s College Londonin professori Tim Spector varoittaa, että monet lasten koronatapaukset voivat jäädä pimentoon, mikäli lapsia testataan aikuisten oirekriteerien perusteella.

Lasten pääoireina väsymystä, päänsärkyä ja yskää

Tutkimus perustuu raportteihin lähes 200 koronaan varmistetusti sairastuneen lapsen oireista. He olivat osa lähes 16 000 lapsen joukkoa, jolle koronatesti tehtiin. Tutkijat epäilevät monen lapsen tulleen testiin oireettomina vanhempiensa kanssa.

Kolmanneksella positiivisen koronanäytteen antaneista lapsista ei ollut ollenkaan oireita, mikä vahvistaa näkemystä oireettomista tartunnoista. Niillä lapsilla, joilla oireita oli, oirekuva poikkesi aikuisten vastaavasta. 

Koronaan sairastuneista lapsista 55 prosentilla oli oireena väsymystä ja 54 prosentilla päänsärkyä. Lähes puolet kärsi kuumeesta. Kurkkukipua oli 38 prosentilla oireilevista lapsista ja reilu kolmannes oli menettänyt ruokahaluaan. Yhdellä kuudesta oli epätavallista ihottumaa ja tätäkin harvemmalla ripulia.

Tutkijoiden mukaan aikuisilla tyypillisimmät koronaoireet olivat väsymys, päänsärky, yskä, kurkkukipu ja hajuaistin menettäminen.

Iän vaikutus oirekuvaan voi Spectorin mukaan johtua siitä, miten elimistön immuunijärjestelmä reagoi virukseen.

Lasten vakava covid-19 on erittäin harvinainen

Vakava koronaviruksen aiheuttama covid-19-tauti on lapsilla erittäin harvinainen. Suomessa yksikään lapsi tai nuori ei ole kuollut koronavirustautiin.

Riski on matala terveillä lapsilla, mutta myös heillä, joilla on hyvässä hoitotasapanossa oleva perussairaus, kuten astma tai sydänsairaus. Myös diabetesta sairastavan lapsen koronariskit ovat pienet, mikäli hänellä ei ole merkittäviä lisäsairauksia.

Lähteet: The Guardian, THL 1 & 2

Lue myös:

    Uusimmat