Millainen riski koronavirus on pikkulapsille? Tällaisia ovat havaitut tautitapaukset

4:42
Koronavirus leviää nyt Euroopassakin. Toimi näin, jos epäilet virusta itselläsi.

Maailmalla leviävä koronavirus voi tarttua myös pikkulapsiin, mutta alle vuoden ikäisillä se näyttäisi olevan usein lievä. Syytä tähän ei vielä tiedetä.

Tiedot perustuvat tutkimukseen, jota varten tutkijat etsivät kaikki varmistetun koronavirusinfektion takia sairaalahoidossa olleet alle vuoden ikäiset kiinalaislapset ajalta 8.12.2019–6.2.2020. Lapsia löytyi vain yhdeksän.

Potilaista yksikään ei menehtynyt tai tarvinnut tehohoitoa ja kaikkien oireet olivat lieviä. Neljällä potilaalla oli kuumetta, kahdella lieviä ylähengitystieinfektion oireita, yhdellä ei ollut oireita lainkaan (oli tuotu tarkastuksiin vanhempien sairastumisen vuoksi) ja kahden oireista ei ollut tietoja.

Koronavirus tarttuu pikkulapsiin usein perheenjäseneltä

Suhteutettuna Kiinassa todettujen infektioiden määrään vain yhdeksän pikkulapsen sairastumista voi pitää hyvin vähäisenä. Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että alle vuoden ikäiset joko altistuvat virukselle vähemmän tai oireet ovat usein niin lieviä, ettei infektiota osata epäillä tai niiden takia ei hakeuduta sairaalaan. Havainnot pitää vielä varmistaa lisätutkimuksissa.

Tulokset toisaalta osoittavat myös sen, että koronavirus tarttuu pikkulapsiin ja yleensä tartunta saadaan perheenjäseneltä. Pikkulapset eivät voi käyttää hengityssuojainta, joten jos perheessä todetaan koronavirustapaus, vanhemmat ja hoitajat voivat pienentää tartuntavaaraa käyttämällä itse hengityssuojainta ja huolehtimalla käsihygieniasta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja